Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
 | Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:26:47
|
|
|
|
tikica_69
|
Etika je učenje o moralu. Duboko u sebi znamo da se nešto smije, a nešto ne smije učiniti, ali se opet pitamo zašto? Često smo u dvojbi što učiniti, i kojih načela se pridržavati? Pokušavamo kritičkim razmišljanjem zauzeti vlastite stavove. Etiku učimo radi života, a ne radi znanja. Etika kao skolski predmet bi sadrzavala polja: izvori morala, spoznaja, predrasude, savjest, utjecaji medija, nenasilje, dijalog, tolerancija, dostojanstvo, ljudska prava, sloboda i odgovornost. Mirno rješavanje sukoba u zajednici s drugi ljudima i suradnja kao osnova suživota i to suradničkom nastavom koja uključuje radionice, istraživanja, debate, diskusije, slobodno pisanje, grupni rad. Da li ste za to da se umjesto vjeronauka u skole uvede etika?Ja jesam, ali nisam za ukidanje vjeronauka. On bi trebao ostati izborni predmet na kojeg bi ucenici imali pravo.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:31:53
|
|
|
|
Ruža
|
IZVORNA PORUKA: tikica_69 Da li ste za to da se umjesto vjeronauka u skole uvede etika?Ja jesam, ali nisam za ukidanje vjeronauka. On bi trebao ostati izborni predmet na kojeg bi ucenici imali pravo. Slažem se s tobom!
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:34:13
|
|
|
|
evanda
|
Puno su toga nagurali u školski program....kao da se sve može naučiti u školi....ajde, može etika ali onda treba smanjiti broj sati vjeronauka ,uostalom, ako je to izborni predmet, zašto se ne održava kad i sva izborna nastava-poslije nastave, nego je ugurana u satnicu?Očito je pitanje vjeronauka u nas neko drugo pitanje....da ne duljim:etika? Može...jadna djeca, sad će još i taj udžbenik nositi na leđima uz ostalih 7 kg
|
|
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:38:08
|
|
|
|
ivanaa
|
ne bas etiku ali bilo bi ok da taj vjeronauk obuhvaca sve vjere a ne samo katolicku.od primitivnih religija pa do hare krisne svi.to je ipak vjeronauk a ne katolicizam i mog zamisliti kako je npr muslimanima ili zidovima u skoli pogotovo ako je vjeronauk medu satovima.to je po meni jedna vrsta diskriminacije.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:41:39
|
|
|
|
koka
|
btw mi smo u srednjoj( ono malo što sam išla ) , imali etiku kao školski predmet, a vjeronauk po izboru. Do onda nisam ni znala šta je etika tako da mi se taj predmet jako sviđao........
|
|
RE: Etika kao školski predmet 27.1.2009 14:43:21
|
|
|
|
Florijan Jakov
|
podržavam ovo što ivana kaže, da vjeronauk bude učenje o raznim vjerama. a etika je, kao i vjeronauk, izborni predmet - ili jedno ili drugo, tako je bilo kod mene.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:32:14
|
|
|
|
ejmama
|
Na satu etike se između ostalog uči o drugim vjerama. Kod nas su oba predmeta bila izborna, ali jedno si morao odabrati.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:40:28
|
|
|
|
tikica_69
|
Da, ejmama, tocno. Zato sam za etiku. Ali ne bih ni ukidala vjeronauk jer zivimo u katolickoj zemlji i treba njegovati svoju vjeru bez obzira na ostale.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:44:41
|
|
|
|
ivanaa
|
vjera je osobna stvar svakog covjeka
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:56:45
|
|
|
|
tikica_69
|
IZVORNA PORUKA: ivanaa vjera je osobna stvar svakog covjeka Upravo tako, zato bi vjerojanuk ostavila kao izborni predmet i pravo svacijeg izbora
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 11:58:38
|
|
|
|
ivanaa
|
pa tko je vjernik ici ce u crkvu,damiju ili sinagogu,taj izborni vec imaju van skole
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:02:50
|
|
|
|
tikica_69
|
Pa kakve veze ima crkva sa vjeronaukom u skoli? Ne razumijem....kaj ce na misama nauciti ono sto 8 godina uce u skoli? Ne slazem se s time bas... No, kako god, meni je drago sto mozemo birati hocemo li ili necemo na vjeronauk jer mislim da je to pravilno, isto kao sto mozemo birati koliko i koji jezik zelimo uciti. A etiku bi svakako uvela jer to zaista smatram nesto sto je "opca kultura"
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:09:40
|
|
|
|
ivanaa
|
vjernik ima otvorena vrata crkve 24 sata na dan cijeli zivot.Ne uci se vjera ni 8 god u skoli ni u crkvi na vjeronauku neko cjeli zivot.Miskim da su nam klinci vec dovoljno razliciti u skoli da ih netreba jos u skoli po vjeri razvrstavati.Kaj da radi prvasic zidov 3 nastavni sat ak je vjeronauk a on ima jos 4 i 5 sat?
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:14:43
|
|
|
|
tikica_69
|
Kod nas u skoli su izborni predmeti u suprotnoj smjeni
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:16:56
|
|
|
|
ivanaa
|
to isto nije losa varijanta.kod nas nisu nego su u sklopu nastave i to ne kao prvi ili zadnji sat pa se tocno zna tko ide a tko nejde a djeca su jako bistra danas.
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 12:19:59
|
|
|
|
tikica_69
|
da, sa time se slazem da je diskriminirajuce i da djeca to prihvacaju teze nego sto mislimo
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 15:00:27
|
|
|
|
ivanaa
|
e o tome se radi da im treba dati nesto sto ce ih povezivati a ne raditi razliku,pa makar to bilo i nogom u guzicu
|
|
RE: Etika kao školski predmet 28.1.2009 15:05:23
|
|
|
|
tikica_69
|
IZVORNA PORUKA: ivanaa e o tome se radi da im treba dati nesto sto ce ih povezivati a ne raditi razliku,pa makar to bilo i nogom u guzicu I agree
|
 | Stranica: [1] |
Anketa
Mazne bebe.
пеперутка16
Da li vaše bebe (6-12mes) vole da se maze? Moja ni da čuje, samo me odguruje, penje se po meni, čupa,... neće čak ni da se nosi, samo gleda da zbriše. Bas mi je to čudno.. Kakve su vaše?
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!