|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što sve oštećuje spermatozoide?

Uredništvo Ringeraje, 22.2.2020
Kod gotovo polovine muškaraca uzrok lošeg nalaza spermiograma je nepoznat, a samim tim je otežan izbor terapije i liiečenje. Šta doktori kažu?

image
/11


Stručnjaci su sve više uvjereni da bi razlog prikrivenog smanjenja plodnosti mogao biti u nedostatku cinka i slena, ali i u masovnoj upotrebi ibuprofena i plastične ambalaže.

 

U intervjuu za "Novosti" dr Bogomir Milojević, urolog Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je eksperimentalna studija na miševima dokazala štetan utjecaj supstance bisfenol A (BPA) koja se nalazi u plastici, na reproduktivno zdravlje:

Bisfenol A  koristi se u proizvodnji plastike jer joj daje čvrstinu i prozirnost, a koristi se i za proizvodnju brojnih plastičnih omotača. Među eksperimentalnim životinjama koje su dobibale ovu supstancu primjećeno je smanjenje broja spermatozoida i testosterona. U istoj studiji, istražen je i utjecaj selena, pa je dokazano da ovaj mineral smanjuje štetan utjecaj supstance BPA.

 

PROČITAJTE JOŠ: Endometrioza

 

Znači li to da veća količina selena može poboljšati plodnost?

Da, selen kao moćan antioksidans ima sposobnost smanjenja utjecaja štetnih supstanci, ubrza pokretljivost spermatozoida i poveća njihov broj. Najbolji način je da se što više selena uzima prirodnom ishranom, ali liječnici danas savjetuju i njegovu suplementaciju.

 

A, kako cink utječe na poboljšanje spermiograma?

Ovaj mineral potiče formiranje muških spolnih stanica, što znači da se zahvaljujući njemu stvara veći broj spermatozoida. Cink je neophodan i za diobu jajne stanice. Osim toga, manjak cinka negativno utječe na održavanje dovoljne količine folikularne tekućine koja je neophodna za sazrijevanje jajne stanice. Zatim značajan je za sintezu mnogih hormona, prije svega estrogena i testosterona. Pri tome, gomila faktora utječe na gubitak cinka iz organizma, a to su ponajprije duhanski dim, druga zagađenja zraka, kao i svakodnevni stres.

 

Zbog čega ibuprofen loše utječe na mušku plodnost?

Utjecaj ibuprofena, lijeka koji se pije za ublažavanje bola i snižavanje tjelesne temperature, na plodnost muškarca pokazala je studija koja je još uvijek svježa i koja je provedena na muškarcima od 18 do 35 godina. Ispostavilo se da ibuprofen u maksimalno preporučenoj dnevnoj dozi smanjuje nivo testosterona u krvi i samim tim dovodi do disfunkcionalnosti testisa. Disbalans hormona uzrokovan smanjenjem testosterona može dovesti do pojave hipogonadizma, a to znači da uz neplodnost bude prisutna i depresija i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ova studija morat će se potvrditi na većem broju ispitanika i da se utvrdi da li ibuprofen trajno oštećuje plodnost.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dijagnoze spermiograma

 

Šta još dovodi do smanjenja razine testosterona i neplodnosti?

Svakako pušenje, fizička neaktivnost, alkohol, korištenje narkotika, stimulativnih preparata, steroida i gojaznost. Višak kilograma praćen i povećanim kolesterolom i trigliceridima negativno utječe na sintezu muških spolnih hormona. To je razlog zašto većina gojaznih muškaraca ima lošiju kvalitetu sperme i smanjenu pokretljivost spermatozoida.

 

Kada je nalaz spermiograma loš, gdje tražite razlog?

Prepoznati razlozi umanjene fertilnosti potječu iz tri izvora. Prvi je pretestikularni, kada je narušeno lučenje hormona na osovini između hipotalamusa, hipofize i testisa. Zatim, testikularni razlozi kada su problem sami testisi i postestikularni kada testisi normalno stvaraju spermatozoide ali se oni ne nalaze u spermi. Jednostavnije rečeno, to su urođene anomalije, hormonski disbalans, brojne infekcije, kako bakterijske tako i virusne, kao i tumor testisa, ali i drugi tumori.

 

Što kada se dobije nalaz lošeg spermiograma?

Kada se nađe lošiji spermiogram moraju se učiniti kompletne pretrage. Od uzimanja detaljne anamneze, fizikalnog pregleda, brisa uretre, spermokulture, ultrazvuka testisa, sve do hormonskih analiza i kompleksnih dijagnostičkih procedura.

 

IMUNOLOŠKA NEPLODNOST

 

Postoje situacije kada su nalazi svih pretraga uredni, a muškarac ipak ne može ostvariti potomstvo.

Deset do 15 % muškaraca ima problem sa imunološkom neplodnošću, čiji je uzrok prisustvo antitjela koja narušavaju kvalitetu i funkcionalnost spermatozoida. Dijagnoza ovog uzroka neplodnosti provjerava se specifičnim testom na antispermatozoidna antitela (ASA).

 

PROČITAJTE JOŠ: Ako vam ne uspije odmah...

 

OBAVEZNA PROVJERA

 

Je li jedan loš spermiogram dovoljan za dijagnozu neplodnosti ili smanjene plodnosti?

Ukoliko je nalaz spermiograma normalan, ne mora se ponavljati. Ali s obzirom na to da postoje normalne varijacije u fertilnosti muškarca, može se dogoditi da jedan nalaz spermiograma, kod inače normalnog fertilnog muškarac, bude loš. Zbog toga se savjetuje da se, kod patološkog nalaza, spermiogram obavezno ponovi.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Plodnost po godinama i brojevima
Žena mlađa od 35 godina treba samo 3,8 jajnih stanica za stvaranje zdravog embrija. Žena između 35. i 37. godine života ...
3
Imunološki neuspjeh implantacije
Proces implantacije počinje šest do sedam dana nakon oplodnje jajne stanice.
3
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2





Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!