|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Bez obzira bio čovjek vjernik ili ne, u proto-razvojnom razdoblju, ali i tijekom čitavog života, ljubav je ona temeljna vrijednost i ono najvažnije što bi svaki roditelj trebao bezrezervno ponuditi svome djetetu.
Ključne riječi:

image
/11


 
FEROMONSKO USKLAĐIVANJE SUPRUŽNIKA

Poznato je kako je trudnoća vrijeme kada dolazi do burnih promjena u čitavom ženinom biću. Većim dijelom te su promjene uvjetovane uspostavom novih odnosa među hormonima u ženinom tijelu koje utječu na sve organe pa tako i na mozak, gdje također dolazi do lučenja brojnih tvari koji bitno određuju psihološku sastavnicu trudnoće. Nažalost, daleko manje je poznato kako do istih promjena dolazi i kod muškaraca, naravno u nešto manjoj mjeri, što je samo po sebi razumljivo. Naime, nedavno je istraživački tim iz Kanade utvrdio kako trudnica ponajprije putem svojih feromona utječe na supruga, a koji na još neobjašnjen način potiču lučenje gotovo istog spektra hormona i neuroprijenosnika kao i kod trudnice. Ta je pojava tim više izražena što je muškarac senzibilniji. Ovakvo zapažanje nedvojbeno upućuje na činjenicu kako se priroda pobrinula da muškarca na taj način pripremi za očinstvo. U posljednje vrijeme često se piše o feromonima i njihovom djelovanju kako kod životinja tako i kod čovjeka. Riječ je o sveprisutnim kemijskim spojevima koji velikim dijelom određuju obrasce spolnog ponašanja u životinja. Čini se kako oni imaju značajan utjecaj i kod čovjeka, a spominje se i vomero-nazalni organ kako organ u unutarnjem dijelu nosa kojim nesvjesno registriramo feromone. Brojna su istraživanja u tijeku, a neka od njih spomenut ćemo u članku o postnatalnom programu.
 
Zašto je to važno za temu ovog članka nije teško zaključiti, budući spomenuto istraživanje ukazuje kako se značajne promjene događaju kod obaju supružnika čime se omogućava međusobno usklađivanje kao jedan od temeljnih preduvjeta roditeljstva. Željeli bismo naglasiti kako u bespoštednom ritmu modernog života, neinformiranost i nepripremljenost budućih roditelja najčešće znači kako će ih te promjene zateći nespremne te se umjesto radosti iščekivanja pojavljuju tjeskoba i stres. O tome kakve pogubne posljedice imaju tjeskoba i stres tijekom trudnoće bit će još govora, a u nastavku članka predočit ćemo kako se to bračni par može fizički, emocionalno, mentalno i duhovno pripremiti za začeće tj. roditeljstvo. Riječ je o periodu od nekih 2-4 mjeseca, koje je poželjno produžiti na mjeseci.
 
PRIPREMA NA FIZIČKOM PLANU
 
Kako je se o ovom aspektu već dosta pisalo i informacije su svima lako dostupne naglasiti ćemo samo one najvažnije stvari. U svakom slučaju za zdravu trudnoću, od presudnog je značaja zdravstveno stanje obaju supružnika, a posebice buduće majke. Ono što bi svaki par koji odgovorno planira svoje roditeljstvo trebao učiniti je da se obrati liječniku i provjeri trenutno zdravstveno stanje u vidu jednog sistematskog pregleda. Žena bi trebala otići i na ginekološki pregled kako bi se na vrijeme otklonile eventualne zapreke te na taj način spriječile moguće posljedice. Također, treba se čuvati infekcija što se postiže češćim pranjem ruku, pijenjem profiltrirane vode posebice u većim gradovima, izbjegavanjem sumnjive hrane te zaduživanjem nekog drugog da vodi brigu o higijeni kućnog ljubimca.

Nadalje, nužno je potrebno da budući roditelji poduzmu sve što je u njihovoj moći i pokušaju se riješiti loših navika poput pušenja, alkoholiziranja, uzimanja droge uključujući i marihuanu. U medicinskoj literaturi niz istraživanja ukazuju na mnoge štetne, a nerijetko i fatalne posljedice takvih navika na ishod trudnoće. Za pušenje, uz sve ono što ovih dana imamo priliku vidjeti u spotovima na HTV-u, najčešće se spominje pojava niske porođajne težine Što se alkohola tiče katkad već i jedno konzumiranje dovodi do oštećenja predrođenčetovih organa, budući alkohol lako prolazi kroz placentu, a zbog slabo razvijenog sustava za eliminaciju kod nerođenog djeteta ima znatno jači učinak nego kod odrasle osobu. Govorimo li o korištenju opojnih sredstava i droga, ono najčešće dovodi do teške ovisnosti novorođenčadi. Također, valja se kloniti otrovnih i štetnih tvari, a koje se ponekad nalaze u bojama za zidove, sredstvima za čišćenje ili insekticidima za kućnu upotrebu.
 
S druge pak strane preporuča se usvajanje pozitivnih navika poput uspostavljanja pravilnog ritma budnosti i spavanja, redovitog vježbanja radi održavanje kondicije i primjerene tjelesne težine te zdrave prehrane uz vitaminske pripravke koji sadrže 400 mg/dan folne kiseline. Sve ovo gore spomenuto u glavnom se može čuti kod liječnika prilikom spomenutog pregleda. Zanimljivo je spomenuti rezultate istraživanja Dr. Josepha Stolkowskog, provedenog ranih 80-tih na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu, a koja ukazuju kako se reguliranjem prehrane i odabirom određenih namirnica povećava mogućnost začeća dječaka odnosno djevojčice. Razumljivo je da sa takvom prehranom treba započeti nekoliko mjeseci prije začeća, kako bi se došlo do željenog učinka.
 
PRIPREMA NA EMOCIONALNOM I MENTALNOM PLANU

Promatramo li brak kao čvrsti temelj i zalog buduće obitelji tada on podrazumijeva  skladan odnos supružnika koji probleme rješavaju razgovorom u ljubavi, prihvaćanju i toleranciji. Možda to naizgled zvuči idilično, ali srećom u Hrvatskoj još je uvijek mnogo takvih brakova koji svojim životom o tome svjedoče. Sekularizirano društvo u kojem živimo, ne daje nam puno vremena za usklađivanje, stoga ono što nam ostaje na raspolaganju trebamo što kvalitetnije uložiti. Zasigurno, nema bolje ulaganja od ulaganja u djecu, a upravo je period prije začeća ključno razdoblje kada supružnici trebaju intenzivno razgovarati o svojim osjećajima, očekivanjima i stavovima glede trudnoće, poroda i roditeljstva. Nerijetko tada na površinu isplivaju brojni strahovi (npr. strah od poroda koji je bio posebno izražen u spomenutom ispitivanju među hrvatskim studenticama), predrasude i negativni stavovi o kojima supružnici trebaju razgovarati i pokušati ih zamijeniti pozitivnim vrednotama. Ukoliko problem nisu u mogućnosti sami riješiti, mogu se obratiti stručnoj osobi da im u tome pomogne.
 
Koliko je to važno ponajbolje svjedoči rad Dr. Monike Lukesch, psihologa sa Sveučilištu Constantine u Frankfurtu. Nakon što je pratila trudnoću kod dvije tisuće žena, u svojoj studiji zaključuje kako je majčin stav imao pojedinačno najveći utjecaj na to kakvo će biti dijete. Sve žene uključene u studiju imale su isti socio-ekonosmki status, bile su podjednako inteligentne i sve su imale jednaku razinu i kvalitetu prenatalne skrbi. Jedini čimbenik koji ih je razlikovao bio je stav prema njihovom nerođenom djetetu što se kasnije pokazalo da ima ključni učinak na njihovu djecu.  Djeca majki koje su prihvaćale trudnoću i željele obitelj bila su daleko fizički i emocionalno zdravija, kako na porodu tako i nakon njega, od djece majki koje su imale negativan stav.
 
Do istog zaključka došao je i Dr. Gerhard Rottmann sa Salzburškog sveučilišta u Austriji. Osim toga, Dr. Rottmann je u svom istraživanju između ostalih promatrao i skupinu podvojenih majki, onih koje su svjesno odbijale trudnoću, a nesvjesno prihvaćale. Uočio je kako je neuobičajeno velik broj njihove djeci pri rođenju bio apatičan i letargičan. Svojom studijom je dokazao kako nerođena djeca na još neobjašnjen način detektiraju čak i one fine emocionalne nijanse kod svojim majki. Ne treba zanemariti ni ulogu oca, jer svi postojeći znanstveni dokazi upućuju na to kako kvaliteta ženinog odnosa sa suprugom ili partnerom ima presudan učinak na nerođeno dijete. Prije spomenuta Dr. Lukesch upravo je taj odnos stavila po važnosti odmah iza ženinog stava prema trudnoći i majčinstvu. Dr. Dennis Stott također smatra to krucijalnim te je u nedavnoj studiji sa preko 13.000 djece i njihovih obitelji izračunao kako žena u lošem braku ili vezi ima 237% veći rizik da nosi psihološki i fiziološki oštećeno dijete nego žena u sigurnoj vezi ispunjenoj ljubavlju i podrškom.
 
Nadalje, od presudne je važnosti naučiti prevladati tjeskobu i uspješno ovladati stresom te zajedničkim snagama obaju supružnika svesti ga na najmanju moguću mjeru. Postoje brojne studije o tome, a za tu temu specijalizirao se Dr. Thomas Verny jedan od osnivača područja prenatalne i perinatalne psihologije i zdravlja  Dr. Verny u svojoj knjizi “Tajni život nerođenog djeteta” posebno izdvaja istraživanja već spomenutog Dr. Stotta koji ukazuje kako dugotrajni osobni stres i tjeskoba najčešće povezani sa nekom bliskom osobom, ostavljaju trajne posljedice na predrođenče i prate ga kroz čitav život. Znamo li kako se pri takvom stresu kontinuirano stvaraju hormoni stresnog odgovora (npr. kortizol) koji prolaze kroz posteljicu postaje jasno kako to ostavlja duboki otisak ponašanja u najosjetljivijem razdoblju razvoja djeteta pa time određuje i njegovo ponašanje kada se ono rodi. S druge pak strane ljubav obaju roditelja i pozitivne emocije koje kod majke dovode do lučenja drugih hormona i neuroprijenosnika poput serotonina utisnut će u novonastalo biće jedan sasvim drugačiji pečat. Razlike su toliko očite, da ih jednostavno nije moguće zanemariti. 
 
Postoje i brojni drugi primjeri koji nadilaze prostor predviđen za ovaj članak. Nadamo se kako će i ovo biti dostatno da u svjetlu prikazanih znanstvenih spoznaja potakne buduće roditelje na emocionalnu i mentalnu pripremu u planiranju odgovornog roditeljstva.
 
PRIPREMA NA DUHOVNOM PLANU
 
Kako je Hrvatska zemlja u kojoj se velika većina građana deklarira kao vjernici, nipošto se ne smije izostaviti duhovni aspekt našeg bivstvovanja, pa tako ni u smislu pripreme za začeće i roditeljstvo. Tim više je to značajno za kršćane, budući spomenuta znanstvena istraživanja u medicini, psihologiji i sociologiji imaju mnogo dodirnih točaka i poveznica sa kršćanskim načelima braka i obitelji. Upravo bi to povezivanje trebala biti smjernica za rad na duhovnom planu, čime se danas počinje baviti i teologija. Kod nas je na tom području najdalje otišao Prof. Tomislav Ivančić, naš istaknuti teolog, osmišljavanjem hagioterapijske metode.

Za vjernike katolike koji njeguju svoju vjeru, posebno ohrabruje činjenica kako upravo kršćanski brak u svojoj otvorenosti prema životu, te zaštiti tog života od samog njegova začeća, osigurava najpogodnije okružje ljubavi i sigurnosti za dijete. To je u suglasnosti i sa zaključkom Dr. Lukesch o važnosti kvalitete bračnog života za fizičko i psihološko zdravlje djece. Spomenemo li primjere iz psihološke/psihijatrijske prakse poput sindroma nestalog blizanca ili tendencije sezonskim samoubojstvima, o kojima će biti riječi u nekom od sljedećih članaka, oni također potiču na razmišljanje o duhovnoj sastavnici ljudskog proto-razvojnog razdoblja. Nadalje, u smislu pripreme za začeće, valja izdvojiti i molitvu o čijem značenju i djelotvornosti se može više pročitati u knjizi “Healing Words: The Power of Prayer and the Practice of Medicine”, Dr. Larry Dooseya, istaknutog Američkog liječnika i istraživača. Dr. Doosey je u spomenutoj knjizi prikupio postojeće znanstvene dokaze koje potvrđuju medicinsku djelotvornost molitve. Također, važno je napomenuti kako jedan ured Nacionalnog instituta za zdravlje, najvažnije zdravstvene institucije u SAD-u, upravo provodi opsežni istraživački projekt o tom važnom pitanju. Najveću vrijednost tome ipak daju iskustva konkretnih ljudi oko nas koji osobno svjedoče o tome kako su njihove molitve bile uslišane.
 
Zaključno, pokušavajući izreći srž ovog članka bez obzira bio čovjek vjernik ili ne, u proto-razvojnom razdoblju, ali i tijekom čitavog života, ljubav je ona temeljna vrijednost i ono najvažnije što bi svaki roditelj trebao bezrezervno ponuditi svome djetetu. Takva ljubav donijet će obilje plodova za čitavu obitelj, a njen blagotvorni učinak bit će ukorijenjen u najdubljim sferama ljudske egzistencije.
Ovulacija i plodni dani
Do ovulacije dolazi kad se jajna stanica koja je sazrijevala u jajniku odvoji i počne svoj put jajovodom u maternicu.
3
Komunikacija žena i muškaraca
Riječ komunikacija dolazi od latinske riječi communicare - glagola koji znači učiniti poznatim odnosno podijeliti s drug...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2
10 stvari koje bi trebao muškarac napravit...
Dolazak djeteta je donosi brojne promjene u život partnera. S tim promjenama će se može lakše nositi ako se fizički, psi...
2


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Anketa

partnerski odnosi
anuska08

Biste li oprostili prevaru?

nikada (33%)

nikad ne reci nikad (58%)

bih (10%)


Broj svih glasova: 123

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!