|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pratnja pri porodu

Uredništvo Ringeraje, 24.1.2011
Porod je iznimno osobno iskustvo i sami se trebate odlučiti da li želite da je s vama partner, ostali članovi obitelji, prijatelji ili doula. Pri izboru pratioca mogu vam pomoći sljedeći savjeti.

image
/11


1. Ne postoji jedna pravilna odluka.
U našoj anketi je najviše budućih mama odgovorilo da bi željelo da je pri porodu prisutan samo partner i bolničko osoblje - čak 68%, 22% ne želi nikoga osim bolničkog osoblja, samo 3% ih želi da ih prati prijateljica ili bliski član obitelji i 4 % kao pratnju želi doulu (ženu koja i sama ima iskustvo poroda, koja je posrednik između rodilje i medicinskog osoblja, koja je upoznata s porodnom praksom i koja je podrška rodilji pri prirodnom porodu).


2. Primalje se tijekom poroda zbog svog rasporeda mijenjaju. Želite li da je kod vas stalno ista osoba, iznajmite si vlastitu savjetnicu za porod ili doulu. Istraživanja su pokazala da su porodi, na kojima je prisutna stručna pratnja, kraći, jednostavniji i s manje komplikacija za novorođenče. Osobito je takva pratnja od pomoći ako je vaša želja prirodni porod bez intervencija. Doule vam mogu pomoći kod svladanja boli i spriječiti da vam bolničko osoblje preporuči lijekove protiv bolova.


3. Neki muškarci ili partneri su zbunjeni što se tiče njihove uloge pri porodu ili će vrijeme u rađaonici teže podijeliti s drugima "bespotrebno" prisutnima. Ako se odlučite za pratnju nekog drugog člana obitelji ili doule, potrebno je da se oko toga dogovorite s partnerom.
 

4. Možda ste pod pritiskom svojih mama ili svekrva koje bi željele biti prisutne na rođenju svoga unuka ili unuke, iako sami želite privatni porod. U tom slučaju im pravovremeno objasnite svoju odluku. Ako želite da je vaša pratnja na porodu jedino vaš partner, o tome obavijestite bolničko osoblje, koje će nepoželjnim rođacima zabraniti dostup u rađaonicu.


Koristan SAVJET: Već u trudnoći tražite pomoć za razdoblje nakon poroda!

Vaši prijatelji i članovi obitelji će željeti pomoći nakon rođenja djeteta, ali mnoge novopečene majke su previše zaposlene da bi mogle koordinirati pomoć kod kuće. Kako se pripremiti?

  • Ako vam netko ponudi pomoć u prvim tjednima nakon rođenja djeteta, zapišite njegovo ime i broj telefona.
  • Sve svoje potrepštine za čišćenje spremite na jedno dostupno mjesto.
  • Izradite plan čuvanja za vašu ostalu djecu, ako ih imate.
  • Prijatelja ili susjeda zamolite da vam šeta vašeg psa ili nahrani vaše ljubimce.
  • Izradite osnovni popis za kupnju namirnica, da ga možete dati prijatelju.
  • Zapišite upute za sve komplicirane sprave (npr. perilica za suđe ili rublje)
  • Susjeda ili prijatelja koji živi u blizini zamolite da vam odnese vaše smeće


   

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
4
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
4
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!