|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Povišena temperatura kod bebe!

Uredništvo Ringeraje, 1.3.2020
Beba vam je cendrava, razdražljiva, pospanija? Obavezno provjerite da li ima temperaturu!
Ključne riječi:

image
Kod beba mlađih od 3 mjeseca nemojte odlagati posjet liječniku, ako beba ima povišenu temperaturu. FOTO: Freepik.com
/11


Kada mjeriti temperaturu?

Temperaturu treba mjeriti kada vam se učini da se beba ne ponaša kao inače: ako je cendrava, razdražljivija, mirnija, pospanija, ako odbija jesti, ako povraća, ima proljev, ako kašlje, šmrca, ima osip ili neki drugi simptom bolesti. Ako vam se učini da je bebina glava toplija nego inače, provjerite da li ima povišenu temperaturu. Neka vas ne zavara što su joj ručice ili noge hladne, to je uobičajeno kod povišene temperature.

 

Kako mjeriti temperaturu?
Bebama se temperatura mjeri rektalno. Može se mjeriti i u uhu, za to posebno prilagođenim toplomjerima, no nemojte pokušati mjeriti temperaturu u bebinom uhu običnim toplomjerom jer joj tako možete oštetiti zvukovod ili bubnjić. Za mjerenje temperature u guzi najbolje je imati digitalni toplomjer, koji brzo očitava temperaturu i ne može se razbiti, poput staklenog. Vrh toplomjera namažite kremom koju i inače koristite kod prematanja bebe. Primite bebu jednom rukom za noge, a drugom lagano umetnite toplomjer u bebin rektum oko 2 centimetra duboko. Ukoliko se beba otima i migolji, izmjerite temperaturu još jednom, kako bi bili sigurni u očitane rezultate.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu pomoći pobijediti strah od doktora

 

Kada doktoru?
Kod beba mlađih od 3 mjeseca nemojte odlagati posjet liječniku, ako beba ima povišenu temperaturu. Dajte joj lijek, ili je pokušajte rashladiti, a zatim nazovite liječnika ili dežurnu službu. Bebe su u toj dobi u posebnoj opasnosti od dehidracije i brzo razvijaju infekcije pa je stoga brza reakcija od presudne važnosti. Kod starije djece svakako posjetite liječnika ako temperatura prijeđe 40 stupnjeva (prije toga dijetetu obavezno dajte lijek i rashladite ga uz pomoć obloga), ako je ne uspijevate sniziti ispod 38° ili ako temperatura traje duže od 3 dana, bez pojave nekih drugih simptoma.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Regresija sna u dobi od četiri mjeseca
Regresija spavanja je normalna razvojna faza. To je prolazni period kada dijete ne spava na uobičajen način, ima poteško...
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!