|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Koji bi razlozi bili da se u 21. stoljeću koriste platnene pelene? Platnene pelene danas nisu što su nekad bile, pa, uz druge argumente, postaju opcija za nekolicinu obitelji.

image
/11


Pozitivne strane

Platnene pelene izrađuju se od pamuka u nekoliko slojeva da bi se postiglo veće upijanje. Samim time što su od prirodnog materijala, za razliku od sintetskih jednokratnih pelena, zdravije su i ugodnije za dječju kožu, djeca gotovo da i nemaju pelenski osip.

U jednokratnim pelenama spolni organi se prekomjerno zagrijavaju što čak može dovesti do neplodnosti djeteta.

Djeca ranije osjete potrebu i lakše prihvate našu ideju da se odviknu od pelena jer osjećaju da su mokri (jednokratne pelene imaju odličnu moć upijanja pa taj moment izostane).

Nošenjem platnenih pelena bebama se šire kukovi pa široko povijanje ni nije potrebno.

Platnene pelene su podesive u širinu i visinu čičkom ili drukerima pa ih dijete nosi cijeli period pelenaštva. Jedan komplet pelena može izdržati dvoje djece. Time je ušteda još i veća.

Po podacima udruge Roditelja u akciji jedna pelena se razgrađuje 500 godina, a prosječno dijete ih iskoristi 5000! U Hrvatskoj ne postoji zadovoljavajuće zbrinjavanje jednokratnih pelena pa se one bacaju sa ostalim otpadom. Jednokratne pelene su ogroman ekološki problem. To je i razlog zašto su rijetki entuzijasti pokušali u upotrebu vratiti platnene pelene u praktičnijem obliku (oblače se jednostavno kao i jednokratne, lakše je održavanje, lijepih su uzoraka).

I posljedni razlog koji nije za zanemariti je financijska strana priče. Recimo da jedna jednokratna pelene košta oko 1.50 kn, dnevno se na pelene potroši prosječno 10-15kn. Tom računicom već za nekoliko mjeseci se isplati cijena paketa platnenih pelena. Naravno za pranje pelena se koristi prašak, voda i struja, ali i uz to sve zaračunato prođemo dvostruko jeftinije nego s jednokratnim pelenama ako koristimo upute proizvođača.

Negativne strane


Prematanje platnenih pelena je malo kompliciranije osim ako ne koristimo 'all in one pelene'. Pelene fitted se sastoje od pelene, uloška, papirnatog ubrusa i zaštitnih gaćica. Možemo si olakšati cjelokupni posao tako da odmah nakon pranja pelenu složimo čime se pojednostavljuje i samo prematanje.

Druga negativnost je što se moraju prati, ali ako ih održavamo prema uputama proizvođača, na njih toršimo podjednaku količinu vremena kao i za kupovanje jednokratnih.

Tipovi pelena

Tetra pelene
– neki roditelji se ipak odlučuju sa klasično prematanje naših baka. Koriste dvije tetra pelene preko kojih obuku zaštitne gaćice.

Fitted pelena
– oblikovana pelena rastezljiva u struku i oko nogica, kopča se s drukerima ili čičkom. Za njih su potrebne zaštitne gaćice.

Pocket pelena
- najčešće korištene platnene pelene su pocket pelene koje su zbog svog dizajna i otvora pelene u obliku džepa, u koji se umeće upijajući uložak, i dobile ovo ime. Sastoje se od vanjskog vodonepropusnog sloja i unutarnjeg iznimno mekanog sloja od mikroflisa koji se nalazi u neposrednom dodiru s kožom bebe te omogućuje ugodnu suhoću u području pelene.

'All in one' (AIO) pelena
– pelena i zaštitne gaćice su u istom komadu. S vanjske strane pelene je nepropusni sloj. 

Kako se koriste

Za mlađe dijete potrebno vam je 25-30 pelena, a za starije oko 20.

Zbog slojeva i dobrog upijanja mijenjamo ih toliko često kao i jednokratne pelene.

U ladici ormarića za prematanje držite složene pelene. Možete nakon pranja u njih staviti i papir koji vam olakšava čišćenje pelena kad se beba pokaka.

Preko pelena, osim ako nisu 'all in one' model, oblačimo zaštitne gačice koje propuštaju zrak unutra, a ne propuštaju vodu van.

Kad smo dijete premotali, ako je kakalo, papir s izmetom bacimo u toalet, a eventualne ostatke na peleni isperemo da ne bi ostala mrlja. Pelenu potom ubacimo u kantu za pelene.

U kanti može biti voda (mokro držanje) ili bez vode. Čak se preporuča suho držanje da se pelene bespotrebno ne namaču što im smanjuje upijanje. Ako se ipak odlučite za mokro držanje u kantu možete staviti 15 kapi eteričnog ulja čajavca koje djeluje dezinficirajuće i malo jabučnog octa koje smanjuje neugodne mirise. Pražnjenje kante olakšava vam mrežasta pelena koja stoji u kanti. Vreću iz kante prebacite u perilicu.

Noćna pelena može promočiti ako dijete puno piški po noći. Zato neki roditelji po noći stavljaju jednokratnu pelenu (isto možete napraviti i kad idete u goste da si olakšate prematanje).

Kad idete izvan kuće praktično je koristiti torbu za pelene. Ona se sastoji od dva dijela: jedan za čiste i jedan za prljave pelene koji je podstavljen da ne promoči.

Održavanje platnenih pelena

Perete ih otprilike svaka 3 dana kada vam se kanta napuni.

Proizvođači savjetuju da se pelene peru na 60 stupnjeva, sa otprilike trećinom uobičajne količine deterdženta i bez omekšivača (smanjuje se upijanje pelena). Pelene nije potrebno iskuhavati jer se sve bakterije unište već na 60 stupnjiva, a i pelena se već onda potpuno opere i ne ostanu mrlje. Pranjem na višoj temperaturi bespotrebno trošite struju, vodu, a i pelena se uništava.

Pelene je najbolje sušiti na zraku i pod suncem koje djeluje dezinficirajuće, uklanja mrlje i suši materijal potpuno. Izbjegavajte sušenje u sušilici ili sušenje ipak završite na zraku. Zimi ih sušite uz izvor topline da se što prije osuše.

Zaštitne gaćice perite što rjeđe i samo ih operite s malo sapuna i isplahnite. Njihova zaštitna funkcija se smanjuje svakim potpunim močenjem.

Platnene pelene nije potrebno, a nije čak ni preporučljivo, peglati jer im se smanjuje upijanje. Možda će vam se činiti malo grube, ali se materijal brzo opusti kad ih se obuče. Eventualno možete ispeglati uložak da budete mirnije savjesti.

Po ovim uputama zaista se na njih ne troši pretjerano vremena.

Platnene pelene u vrtiću

Ako se odlučite za platnene pelene, dječji vrtić bi vam trebao izići u susret. Informirajte odgojitelje da vaše dijete koristi platnene pelene i objasnite im kako se one koriste pa s odgojiteljicama smislite sistem s kojim ćete biti zadovoljni i one i vi.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!