|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana

Uredništvo Ringeraje, 20.2.2012
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti previše za mladu mamu.Ali pomoć je na dohvat ruke..
Ključne riječi:

image
/11


 

Prvih nekoliko tjedana života vašeg djeteta istinski je čarobno vrijeme. Ali prvi dani majčinstva stavljaju pred vas i veoma ozbiljne izazove. Napokon, vi morate utvrditi rutinu hranjenja i spavanja svoje bebe te shvatiti kako se sastavlja pumpica za izdajanje, i sve to u uz strašno malo sna i nakon iscrpljujućeg porođaja od kojeg se još uvijek niste oporavili. Kako bismo vam pomogli da lakše prebrodite to stresno razdoblje, sastavili smo stručni vodič koji će vam pomoći ne samo da preživite nego i da uistinu uživate u tih nezaboravnih šest tjedana sa svojim novorođenčetom.

 San – za vas

San je sada najvažniji – a svi se stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu u tome da ako ovo razdoblje uspijete uspješno prebroditi, sve će vam se ostalo činiti lakše. U tih prvih nekoliko tjedana života svog novorođenčeta nastojte raditi što je moguće manje, osim spavanja, odmaranja i osiguravanja djetetove sitosti i topline. Ako se možete polako i potpuno oporaviti nakon porođaja, bit ćete manje podložni postporođajnoj depresiji. Klasično pravilo koje doista zlata vrijedi je: spavajte kad i vaša beba spava, bez obzira na doba dana.

 

SAVJET NOVE MAME „Janu je trebalo šest tjedana da uspostavi dnevno-noćni ritam spavanja. Prvo sam se osjećala krivom što sam tijekom dana spavala kad i on, ali na kraju mi je to drijemanje pomoglo da izdržim.“

Tanja (31 god.), mama malog Jana (18 mjeseci)

 

Klasično pravilo koje doista zlata vrijedi – spavajte kad i vaša beba, bez obzira na to koje je doba dana.

 

SAVJET NOVE MAME „Sestra mi je savjetovala da ne jedem začinjenu hranu dok dojim, ali mnoge žene to rade i nemaju nikakvih problema. Naravno, izbjegavanje praznih kalorija ima smisla, ali sigurna sam da nisam jedina mlada mama kojoj povremena čokoladica pomogne da lakše prebrodi težak dan.“

Jasna (35), majka male Maše (18 mjeseci)

 

San – za vašu bebu

Postoji širok raspon različitih stavova o ovoj temi, kao što ćete sigurno uskoro i sami otkriti. Ipak, općeprihvaćen je savjet stručnjaka da dijete do navršenih šest mjeseci života spava samo u dječjem krevetiću ili kolijevci smještenoj u vašoj sobi. Ne preporuča se bebino spavanje u krevetu s roditeljima, posebno ako ste pušač, ako ste pili alkohol ili ste veoma umorni.

Neke mame vole imati uhodanu rutinu odlaska na spavanje, dok su druge opuštenije i u prvim tjednima dopuštaju svojim bebama da spavaju u kolijevci kad god to požele. Ako odlučite uspostaviti rutinu spavanja za svoju bebu, stručnjaci savjetuju sljedeće: vodite računa o tome da stavite dijete na spavanje oko 19 sati. Nahranite je, zatim je okupajte i presvucite u pidžamu. Još jednom je nahranite ako vam se čini da je gladna, a zatim joj nježno kažite da je vrijeme za spavanje. U prvim tjednima planirajte sljedeće hranjenje oko 22 sata, prije svog odlaska na spavanje. Ako je nužno, probudite bebu da to obavite. Ako se probudi još jednom tijekom noći, pokušajte je što više nahraniti – a ne samo tek toliko – kako biste sljedećih nekoliko sati bili mirni.

 

Hrana – za vas

Nijedna hrana nije zabranjena nakon rođenja djeteta, čak ni ako ga dojite. Najvažnije da se dobro hranite kako biste imali dovoljno energije – jer uglavnom je zajamčeno da će vam ovi prvi tjedni biti prilično iscrpljujući. Dojenje traži dodatnih 500 kalorija dnevno, pa je to sjajan način da smršavite nakon porođaja. U to vrijeme vaše tijelo crpi zalihe kalcija u organizmu i iako vam ne treba nikakav dodatak prehrani, savjetujemo vam da jedete hranu bogatu kalcijem. Pijte oko tri čaše obranog mlijeka dnevno, kao i špinat, brokulu, sezamovo sjemenje, tofu, sušene marelice ili sardine iz konzerve koje imaju mekane kosti i možete ih jesti.

Mnoge mame u to vrijeme konačno mogu bezbrižno uživati u čaši vina ili se počastiti zbog dolaska prinove pjenušcem, ali što ako dojite? Umjerena konzumacija alkohola je dopuštena. Alkohol prolazi kroz mlijeko i izlazi iz njega dok ga tijelo apsorbira pa se ne morate izdajati prije nego što si priuštite čašicu pića. Mala količina alkohola će izaći iz vašega tijela u roku od sat vremena, pa ako popijete čašu vina odmah nakon dojenja, ono će nestati do trenutka kad budete ponovno dojili dijete. Stoga vam povremena čašica pića neće štetiti, ali nemojte pretjerati.

 

SAVJET NOVE MAME „Čak i kad su bili jako mali, prijateljica mi je savjetovala da stavljam Ivu i Andreja u krevetić dok su još budni, kako bi naučili sami zaspati bez smirivanja ili hranjenja. To mi je bio najbolji roditeljski savjet.“

Ivana (27 god.), majka malene Ive (3 god.) i Andreja (9 mjeseci)

 

Hrana – za vašu bebu

Ako je moguće, svakako vam savjetujemo da dojite svoje dijete. Dojenje je najbolja stvar za bebu, jer majčino mlijeko sadrži sve hranjive tvari koje su joj potrebne u razvoju. Dojenje također pomaže djetetu da se pripremi za zdrav život, a dojeno dijete je otpornije na mnoge bolesti, od pretilosti do dijabetesa i astme. Uz to je i izvrstan način zbližavanja s bebom nakon poroda. Službeni je savjet Svjetske zdravstvene organizacije da do šestog mjeseca života isključivo dojite dijete.

 POMOĆ PROFESIONALACA

 Vašu će bebu pregledati i u bolnici i nakon što dođete kući, a uz to u prvim tjednima po porođaju imate pravo na stalnu profesionalnu potporu patronažne sestre.

 

NAKON POROĐAJA U prvim minutama djetetova života slijedi prvi pregled bebe, a u sljedećim bolničkim danima se pomno prati njezino zdravstveno stanje.

 

PRVI TJEDAN Nakon otpusta iz bolnice majke kod kuće posjećuje patronažna sestra koja će vam pomoći u svim tekućim stvarima, posebno kad je riječ o hranjenju bebe i vašem stanju. Ona će vam pomoći i da propisno zbrinete djetetov pupak ako još nije otpao, dati vam sve potrebne savjete o hranjenju i njezi djeteta te pratiti dobiva li na kilaži. Nju možete u prvih mjesec dana djetetova života konzultirati i oko svih problema koji vas možda muče. Nakon mjesec dana ulogu brige za novorođenče preuzima djetetov pedijatar.

 

NAKON MJESEC DANA U ovo je doba otprilike vrijeme za prvi posjet pedijatru. Ako ga još uvijek niste odabrali, posavjetujte se s prijateljima, poznatima ili svojim obiteljskim liječnikom, kako biste odabrali najboljeg pedijatra za svoje dojenče. On će napraviti sistematski pregled djeteta i otvoriti mu medicinski karton u koji će unijeti sve nužne podatke. Svakako informirajte pedijatra o eventualnim poteškoćama koje imate prilikom hranjenja, odijevanja i drugih svakodnevnih aktivnosti, kako bi stekao što potpuniji uvid u zdravstveno stanje i potrebe vašeg djeteta.

 

tijekom prva tri mjeseca Iznimno je važno napraviti ultrazvučni pregled djetetovih kukova, kako biste utvrdili ne pati li dijete od urođene displazije ili iščašenja kukova. Riječ je o pojavi koja je djelomice nasljedna, ali se može pojaviti i kao rezultat položaja ploda u maternici, a otkrije li se pravodobno, liječenje je jednostavno i bezbolno. Stoga što prije nakon porođaja naručite dijete za ovaj pregled.

 

Ako dojite

Gotovo svi problemi s bradavicama proizlaze iz pogrešnog djetetova hvatanja dojke. Imate li i vi takvih problema, što prije potražite savjet patronažne sestre. Ako ne ide sve glatko, nemojte misliti da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno mlijeka. Dojenje funcionira na principu ponude i potražnje, pa ako se dijete jedan dan puno hrani, sljedeći će dan vaše grudi proizvoditi više mlijeka. Vaša oprema za dojenje trebala bi sadržavati: jastučiće i grudnjake za dojenje, odjeću koja vam olakšava bebino stavljanje na prsa, listove kupusa koji će pomoći ohladiti bolne grudi i kremu za bradavice.

 

SAVJET ZA MLADU MAMU

Ako osjećate bolove tijekom dojenja, nemojte samo šutjeti i patiti. Samo jedna mala promjena položaja može sve promijeniti. Nemojte se sramiti potražiti savjet liječnika, a Udruga RODA - Roditelji u akciji ima i SOS telefon za dojenje: 01 61 77 520 i 091 22 77 220, na kojem možete potražiti pomoć u bilo koje doba – stoga radije što prije potražite pomoć ako je trebate.

 Ako hranite dijete na bočicu

Zaključite li da dojenje ili hranjenje djeteta izdojenim mlijekom nije za vas, odaberite dobro adaptirano mlijeko za bebu i slijedite upute proizvođača. Nikad nemojte stavljati više praška nego što je propisano da biste zasitili ili udebljali dijete – to narušava ravnotežu hranjivih tvari u djetetovu organizmu i može ga preopteretiti sa soli. Kako biste bili sigurni da je vaše dijete sito, vodite računa da mu uvijek pripremite nešto više mlijeka nego što može popiti, pa da na kraju malo ostane. Jer kad bebice neutješno plaču, najčešće je riječ o gladi.

Također vodite računa o tome da u bočicu stavite kipuću vodu, jer prašak sam po sebi nije sterilan. I nikad ne čuvajte i nemojte ponovno podgrijavati napola pojedene obroke. Vaš pribor za hranjenje na bočicu treba sadržavati: adaptirano mlijeko u prahu, barem šest bočica za hranjenje s dudama odgovarajuće veličine, zdjelicu za prokuhavanje vode i sterilizator.

 

SAVJET NOVE MAME „Luka se najbolje odmara ležeći na mojim prsima. Njegovo nježno privijanje uz mene u krevetu također je pomoglo potaknuti naviranje mog mlijeka, što je u prvim danima dojenje učinilo znatno lakšim.“

Mirjana (31 god.) mama malog Tea (3 god.) i Luke (12 mjeseci)

 

Zbližite se sa svojim djetetom

Puno toga možete učiniti da biste se zbližili sa svojim djetetom i smirili ga. Dodir je prvi jezik vašeg mališana pa vam predlažemo masiranje. Ne postoji dobar i loš način masiranja – dovoljno je da ga samo nježno milujte i to što više po goloj koži. Možete koristiti organsko, hladno prešano biljno ulje – suncokretovo, bademovo ili maslinovo – zagrijano na vašim dlanovima, a izbjegavajte mineralna ulja, poput dječjih ulja baziranih na derivatima nafte, jer ona se ne apsorbiraju u kožu. Nemojte koristiti ni mirisna ulja –lakše se zbližiti ako dijete prepoznaje isklučivo vaš miris. Kad god izlazite iz kuće u šetnju, nastojte nositi dijete u sling marami, kako biste se bolje povezali. Beba će se utješiti vašom toplinom, mirisom i otkucajima srca, a i vi ćete se osjećati blisko povezani sa svojim mališanom.

 

Kad se trebate zabrinuti?

Ovo je kontrolni popis pedijatra koji vam daje do znanja kad se trebate zabrinuti. Odmah potražite pomoć ako vaša beba...

  • Ima temperaturu višu od 39°C
  • Klonula je, ne reagira na podražaj i čini se da joj nije dobro
  • Ima problema s disanjem, čini se promukla ili kao da su joj nabrekla prsa
  • Odbija piti mlijeko ili jesti dulje od 8-12 sati
  • Instinkt vam govori da je stanje zabrinjavajuće

 

SAVJET NOVE MAME „Pravi gosti su oni koji vam sami naprave obrok i brinu se za vas, a nemojte se bojati reći pristojno“ne“ krivima. I vjerujte svojim instinktima, a ne slušajte što vam govore drugi. Prijatelji i obitelj će vam ionako davati savjete sljedećih nekoliko desetljeća.“

Renata (35 god.) mama Dore (7 god.) i Noe (3 god.)

 

Mladi tate, obitelj i prijatelji

Nastojte što više uključiti svog partnera u brigu za dijete. Lako se može osjećati isključeno pa ga potaknite na to da djetetu mijenja pelene, okuša se u masaži ili ga izvede u šetnju kolicima. No nastojte ne biti odviše kritični. Bebe su vrlo otporne i mogu podnijeti nespretan pokušaj oca da im promijeni pelene. Bilo bi mnogo gore da ga svojom kritikom odvratite od nauma da to ponovi. Vaša suprug vam može isto tako pomoći i obraniti vas od neizbježne navale gostiju. Svi će htjeti vidjeti bebu, a to može postati prenaporno. Savršeno je normano zamoliti ljude da pričekaju neko vrijeme prije nego što vas posjete i primati kratke i slatke posjete. Oni će razumjeti.

 

Kako izaći na kraj s promjenama raspoloženja

Nakon rođenja u vašem se tijelu događaju velike hormonalne promjene, pa možete očekivati i poneku suzu. Ali ako ste i daje tužni nakon prvog tjedna, potražite pomoć. Vaša patronažna sestra ili osobni liječnik mogu vam dati koristan savjet pa čak i predložiti uzimanje lijeka ako je potrebno.

 

SAVJET NOVE MAME „Četvrti dan čak i otvaranje kutije kukuruznih pahuljica može izazvati suze. Povjerite svoje osjećaje bližnjima, dajte si vremena, nemojte si predbacivati i –  nemojte previše čekivati.“

Ivana (38 god.), majka Marka (6 god.) i Lane (2 god.)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Što određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogleda...
6
Komorač, tikvice, krumpir i govedina
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
5
Dani beba, djece i trudnica
Posjetite nas 26. i 27. 10. 2013. u Mercator Centru Split i 22. – 24. 11. 2013. u Westgate Shopping City-u
4
Mamino naručje - najljepši miris
Uzimajte dijete u naručje često, privijajte ga uz sebe. Miris će najbolje povezati dijete s roditeljima...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!