|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

„PETICA – IGROM DO ZDRAVLJA”

Uredništvo Ringeraje, 28.2.2015
Program se počeo provoditi u sklopu razredne nastave drugih razreda u osam odabranih zagrebačkih osnovnih škola. Sastavni je dio međunarodne mreže EPODE koja djeluje u više od 29 zemalja i uključuje 200 milijuna ljudi diljem svijeta.

image
PETICA - igrom do zdravlja
/11


U Hrvatskom liječničkom zboru danas je predstavljen program prevencije pretilosti djece školske dobi „PETICA – igrom do zdravlja”. Program se trenutačno provodi u osam odabranih pokusnih osnovnih škola u gradu Zagrebu: u četiri škole u Donjem gradu te četiri škole u Novom Zagrebu. Cilj je programa obrazovati djecu,  njihove roditelje i učitelje o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj. Program „PETICA – igrom do zdravlja” počinje se provoditi u drugim razredima i provodi se sve do četvrtog razreda, a dio je međunarodne mreže EPODE koju čine slični programi u 29 zemalja diljem svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. U Hrvatskoj program provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i priznatim stručnjacima.  

 

„Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dragovoljna je udruga hrvatskih liječnika osnovana 1874. godine. Jedan od temeljnih ciljeva djelovanja HLZ-a jest unaprjeđenje i zaštita zdravlja naroda. Epidemija debljine u dječjoj dobi predstavlja znatan problem koji vodi nastanku brojnih kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, oštećenja vida i bubrega, povišenoga krvnog tlaka, koštano-zglobnih oštećenja te bolesti središnjega živčanog sustava. Upravo mogućnost prevencije debljine u dječjoj dobi, a posljedično i brojnih navedenih zdravstvenih problema, potaknula je HLZ da prihvati vođenje ovoga važnog projekta. Program ?PETICA - igrom do zdravlja’ kamenčić je u mozaiku važnih javnozdravstvenih aktivnosti u Hrvatskoj”, izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a, predstavljajući program. 

 

Zabrinjavajući su podatci kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravlje, a na koje je ukazao prof. dr. sc. Mirko Koršić: „26,4 % djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok je 11,2 % djece pretilo. Na zabrinjavajuće prehrambene navike ukazuje činjenica da svega 56 % djece svakodnevno doručkuje tijekom radnog tjedna, dok 76 % djece ne konzumira preporučen unos povrća, a 66 % ne konzumira preporučen unos voća. Usto, djeca se iznimno malo kreću pa se tako svega 30 % dječaka i 17 % djevojčica  svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću u trajanju od preporučenih sat vremena. Dakle, možemo zaključiti da je debljina sveprisutna bolest u hrvatskom društvu.”

 

Brojna su znanstvena istraživanja potvrdila kako je u aktivnosti za suzbijanje pretilosti potrebno uključiti cijelu zajednicu, a program „PETICA – igrom do zdravlja” podržale su razne institucije kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo zdravlja. Odobrenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje program je uvršten u redovni kurikul i provode ga učitelji razredne nastave tijekom satova razredne zajednice i na radionicama sa studentima nutricionizma i kineziologije. 

 

I Grad Zagreb podržava program „PETICA – igrom do zdravlja”, a prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo izjavila je: „Iz perspektive pročelnice, ali i majke jedne osnovnoškolke, primjećujem sve više problema povezanih s prekomjernom težinom i pretilošću u djece i drago mi je što mogu reći da kao zdravstveni djelatnik i kao roditelj iskreno podržavam ovaj program. Program se lako prati te nudi brojne nadasve jednostavne i zanimljive preporuke za svaki dan. Jedna od glavnih namjera programa jest da djeca i roditelji zajedno ?otkriju’ koliko je zapravo jednostavno odlučiti se za zdrav život. Međusobna potpora djece i roditelja presudna je da bi naša djeca naučila važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti i prenijela to na svoju djecu. Na kraju krajeva, sve ćemo napraviti za svoju djecu. Napravimo im, za početak, zdrav obrok.”

 

S obzirom na to da iskustva unutar međunarodne mreže EPODE ukazuju na pozitivne rezultate kada djeca uče kroz igru, program „PETICA” razvio je niz materijala, kreativnih alata i rekvizita za djecu, nastavnike i roditelje. 

 

„Svi materijali koji se koriste u provedbi programa osmišljeni su da potiču učenje kroz igru te razmišljanje, vještine i kreativnost. Vesele maskote programa, Njumi i Njami, dolaze iz Zdravigrada i svojom maštovitom pričom djeci prenose važne informacije o pravilnoj, uravnoteženoj prehrani i važnosti redovite tjelovježbe. Nastavnici su, a u pojedinim školama i tim kuhara, posebno educirani kako bi program mogli provoditi na satu razredne zajednice. Educirani studenti nutricionizma i kineziologije u školama održavaju niz zabavnih radionica tijekom kojih djeca kroz praktičnu nastavu usvajaju dodatna znanja ili vještine. Cilj nam je utjecati i na roditelje, osvježiti im znanje o uravnoteženoj prehrani djece, dati važne informacije ili ponuditi niz jednostavnih i zdravih recepata i savjeta koji su lako dostupni na internetu, društvenim mrežama, radionicama i u medijima”, zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.  

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnje dekoracije - jaje košarica od konca
Napravite divne jaje košarice za uskršnju dekoraciju ili poklončiće za djecu!
10
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
8
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
8
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
7





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!