|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najbolje namirnice u borbi protiv simptoma PMS-a

Uredništvo Ringeraje, 20.8.2020
Čarobna tableta za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma ne postoji, ali zato postoji hrana koja dokazano pomaže protiv simptoma PMS-a.

image
/11


Depresivnost, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost, napadi plača, napete grudi, nadutost u donjem dijelu stomaka samo su neke od nuspojava izmjene menstrualnog ciklusa kod žena. Čudesna tableta ili čarobni napitak za ublažavanje predmenstrualnog sindroma ne postoji, ali zato postoji hrana koja dokazano pomaže protiv simptoma PMS-a. I ne – nije čokolada, mada koja kockica može pomoći.

 

Losos i omega 3 protiv simptoma PMS-a

Ne samo da je ukusan i kvalitetan izvor proteina, losos sadrži omega 3 kiseline, koje dokazano ublažavaju menstrualne grčeve i stabiliziraju hormonske poremećaje. Jedno istraživanje je pokazalo da je olakšanje nakon konzumacije omega 3 u obliku ribljeg ulja usporedivo s osjećajem olakšanja nakon uzimanja ibuprofena.

 

Banane protiv simptoma predmenstrualnog sindroma

Banane obiluju vitaminom B6 za kojeg je dokazano da kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Žene, njegujte svoju maternicu!

 

Sjemenke za opuštanje

Bučine i sjemenke suncokreta, kikiriki i indijski oraščići bogati su magnezijem koji pomaže pri apsorpciji kalcija u kosti i opušta glatke mišiće u organizmu.

 

Ananas kao antidepresiv pomaže kod PMS-a

Konzumiranjem ovog voća ili soka od ananasa riješit ćete se nadutosti, a osim toga ananas je učinkovit i kao prirodni antidepresiv. Visoka koncentracija mangana u njemu djeluje na povećanje nivoa serotonina poznatog kao hormona sreće.

 

Naranča protiv simptoma PMS-a

Bogata je tiaminom, vitaminom B1 koji poboljšava probavu te na taj način otklanja zatvor ili proljev koji se mogu javiti kao jedan od simptoma PMS-a.

 

Đumbir daje energiju

Ova gomoljasta biljka neuglednog izgleda potiče kretanje ustajale energije i grije organizam, preporučuje se uzimati kao dodatak jelima ili u obliku čaja. Zahvaljujući svojim aktivnim tvarima gingerolima koje imaju analgetske i sedativne učinke đumbir uspješno pomaže kod menstrualnih bolova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Endometrioza

 

Kada smo vas upoznali sa namirnicama koje ublažavaju PMS, nadamo se da vas nećemo naljutiti sljedećim tekstom u kojem američka psihologinja Robyn Stein DeLuca u svojoj knjizi "The Hormone Mtyh: How Junk Science, Gender Politics and Lies About PMS Keep Woman Down", tvrdi da PMS ne postoji.

 

Kaže, simptomi poput grčeva, bolova, napuhnutosti i promjena raspoloženja, nisu rezultat hormonalnih promjena u tijelu, već premorenosti. DeLuca priznaje da hormoni mogu prouzročiti neugodne simptome, no nikako toliko teške da bi ženu omeli u bilo čemu. Ona smatra da je PMS mit.

"Žene su povjerovale lažima koje se svakodnevno iznose u knjigama i koje im servira suvremena znanstvena zajednica. PMS ustvari predstavlja problem modernih žena koje nisu u stanju upravljati svojim životom", kaže ova psihologinja te naziva PMS izgovorom za izvlačenje od obaveza.

Svojim tvrdnjama razljutila je brojne žene koje svaki mjesec pate od PMS-a. No, DeLuca nije jedina koja tvrdi kako PMS ne postoji. Sličnu teoriju objavili su 2012. znanstvenici sa Sveučilišta Toronto. Oni su otkrili kako se tek kod jedne na šest žena može pronaći poveznica između hormonalnih i lošeg raspoloženja.

 

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU!

ringerajahr/?hl=en

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

8 namirnica za povećanje količine sperme
Zdrava hrana i zdrav način života ključni su za povećanje plodnosti i kod žena i kod muškaraca. Kako bi potaknuli stvara...
3
Neobična priča o problemima sa začećem
Samo oni koji su to doživjeli znaju kako je to kad ti kažu "ne možeš imati djecu". Ova mama je to doživjela, a onda iz...
3
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!