|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bilingvizam i rano učenje jezika

Daniela Dapas, prof., 4.2.2014
Koje je idealno vrijeme za početak učenja stranih jezika i koje su prednosti ranog učenja stranih jezika?

image
Postoje razne teorije kada je najbolje početi, a većina se znanstvenika slaže da je idealno početi što prije. (Foto: freepik)
/11


Roditelji se često pitaju kada početi s učenjem jezika - je li od rođenja prerano ili polaskom u školu prekasno. Moderna lingvistička istraživanja pokazala su da je rano učenje jezika preduvjet za njihovo svladavanje, ali i lakše učenje ostalih predmeta kasnije.


Što je bilingvizam?

Dvojezičnost (bilingvizam, lat. bilinguis) se definira kao sposobnost pojedinca, grupe ili naroda da se služi dvama jezicima.

 

Kada govorimo o bilingvizmu potrebno je razlikovati nekoliko termina:

 

  • Rani bilingvizam -  usvajanje oba jezika do  četvrte godine;
  • Kasni bilingvizam -  usvajanje drugog jezika poslije četvrte godine života;
  • Simetrični bilingvizam - označava podjednako poznavanje oba jezika;
  • Asimetrični bilinvizam -  označava slabije poznavanje drugog jezika (pasivni i nereciptivni bilingvizam). 

 

Postoje razne teorije kada je najbolje početi, a većina se znanstvenika slaže da je idealno početi što prije, u najranijoj dobi paralelno s materinjim. Preporučljivo je da se dijete  izloži istovremeno materinjem  i stranom jeziku kako bi ono spontano usvojilo oba. U jednoj će fazi doći i do miješanja jezika odnosno ubacivanja nepoznatih riječi iz jednog jezika u drugi, ali će s vremenom to nestati i oba će jezika djelovati kao zasebne cjeline.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muzika je neprocjenjiva za razvoj djece

 

U razdoblju između  4. i 6. godine života dijete najbolje uči jezik kroz zabavne sadržaje: igru, pjesmice, brojalice, glumu, a automatski usvaja intonaciju, ritam, strukturu i izgovor stranog jezika.  To dakako ovisi o vanjskim i unutarnjim faktorima jezičnog okruženja , didaktičnim materijalima i metodama, raspoloživom vremenu.  Preporučljivo je da dijete krene s učenjem jezika do desete godine jer sposobnost učenja jezika slabi s godinama.


U učenju stranog jezika veliku važnost ima profesor koji kroz opuštenu prijateljsku atmosferu stvara uvjete za spontanu komunikaciju bez straha od pogreške i eksperimentiranja s jezikom.


Učenje stranog jezika od malih nogu pozitivno se odražava na razvoj djetetovih intelektualnih sposobnosti jer potiče veću fleksibilnost u razmišljanju, bolji osjećaj za jezik te stvara dobru podlogu za jezičnu nastavu u školi. Također oplemenjuje duhovni razvoj jer dijete razvija toleranciju i poštivanje stranih kultura te ljubav prema jeziku i književnosti.

 

Daniela Dapas, prof., Škola stranih jezika "Smart"

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
7
Baka? Ne!
Kako je troubled, iznenada i ne svojom krivnjom, prozvana bakom?!
6
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
5
BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni o...
Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je dijete ostalo samo samnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrst...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!