|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bebeći razgovor bebi pomaže da nauči govoriti

Uredništvo Ringeraje, 13.7.2022
Nova studija je otkrila da bebeći razgovor i brbljanje s bebom pomažu bebama da nauče same govoriti

image
Bebeći govor omogućava bebama da nauče kako govoriti, na početnom nivou. (Foto: Freepik.com)
/11


Dugo je postojala zabluda da je bebeće pričanje loše za razvoj djeteta - da pjevajući govor, brbljanje, jednosložne riječi i druge besmislice ne uče djecu na ispravan način da govore kao odrasla osoba.

 

Ali novo istraživanje sugerira da su naši roditeljski instinkti da koristimo bebeći govor kada se obraćamo bebi najvjerovatnije u pravu. Zašto? Zato što bebeći govor uvodi djecu u svijet govora na način koji mogu oponašati.

 

Studija, koja je obavljena na Univerzitetu Florida i koja je objavljena u časopisu Journal of Speech, Language, and Hearing Research, je zaključila da su bebe od 6 do 8 mjeseci više voljele čuti bebeći govor nego razgovor odraslih. U stvari, istraživači su otkrili da su djeca “pokazala snažnu i jasnu sklonost govoru s rezonancijama koje su specificirale vokalni trakt koji je po veličini i dužini sličan njihovom vlastitom”.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije

 

Znanstvenici vjeruju da bebe privlače bebeći govor (koji nazivaju govorom usmjeren na dojenčad) jer slušaju kako bi njihove prve riječi trebale zvučati kada izađu iz vlastitih usta.

 

Mlađe bebe, uzrasta od četiri do šest mjeseci, ni u jednom slučaju nisu preferirale zvukove - znanstvenici vjeruju da je to zato što još ne razmišljaju o tome kako da proizvedu zvukove slične riječi.

 

Drugim riječima, bebeći govor omogućava bebama da nauče kako govoriti, na početnom nivou. To im čini govor dostupnim.

 

Pripremajte ih da obrađuju vlastiti glas. Brbljajte s njima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvoj govora

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Lino mliječni deserti – tako mliječni, tak...
Proteini su osnovna gradivna tvar ljudskog organizma te su iznimno važni za pravilan rast i razvoj unutarnjih organa i m...
6
TRAVANJ - Zvijezda baby kalendara za 2022
Vi ste svojim glasovima odabrali 100 najsimpatičnijih zvjezdica, a naša je tročlanska komisija jednoglasno odabrala čet...
5
Mamino naručje - najljepši miris
Uzimajte dijete u naručje često, privijajte ga uz sebe. Miris će najbolje povezati dijete s roditeljima...
3
Crvenilo na guzi
Mnoge bebe pate od pelenskog osipa. Uz pomoć ovih savjeta ćete crvenilo na guzi brzo savladati.
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!