|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 savjeta kako pomoći djeci nakon potresa

Uredništvo Ringeraje, 31.12.2020
Nakon ovog razornog potresa naše misli su s obiteljima koje su pretrpjele najveće gubitke, ali i svima onima koji su na bilo koji način pogođeni potresom. Potresi su nepredvidivi što ih čini zastrašujućim za sve, a posebno za djecu!
Ključne riječi:

image
Potresi su nepredvidivi što ih čini zastrašujućim za sve, a posebno za djecu!
/11


Ovih pet alata mogu pomoći vašem djetetu da se nosi s iskustvom i emocijama nakon proživljenog potresa.

 

1. Usredotočite se na informacije i umirivanje

Pružite djetetu dobno prilagođene informacije o tome što je potres i kako on nastaje, kako biste mu pomogli da razumije situaciju. Držite se činjenica i ohrabrujte pitanja.

Razgovarajte o onome što se dogodilo - vi najbolje znate svoje dijete i koji način razgovora mu najbolje odgovara.Za neku djecu razgovor može potaknuti i olakšati zajedničko bojanje ili crtanje. Za drugo dijete će najbolje funkcionirati direktan razgovor licem u lice. Neka vam ton bude umirujući dok ponavljate poruku poput: "To je bilo zastrašujuće, ali sada smo na sigurnom."

Ne podcjenjujte moć zagrljaja!

 

2. Razgovarajte o pripravnosti

Pokažite djetetu gdje držite opremu za hitne slučajeve (torbu s osnovnim stvarima za brzi bijeg iz kuće u nuždi), sastavite listu ljudi kojima se dijete može javiti u hitnom slučaju i vježbajte postupak zvanja.

Djeca koja su zabrinuta zbog vjerojatnosti da će biti još potresa, osjećat će se sigurnije kad vide da su mama i tata spremni na brzu reakciju.

 

3. Zadržite rutinu

Iako je primamljivo zadržati sve ukućane na okupu, ako dijete ima dnevnih obaveza, držite se uobičajene poznate rutine. Za djecu je umirujuće i korisno vratiti se u rutinu.

Pokušajte održavati vrijeme obroka i vrijeme polaska na spavanje što je više moguće u uobičajenim okvirima. Djeca pronalaze sigurnost u rutini, a osjećaj da „život ide dalje“ pomoći će im da se osjećaju sigurno.

 

4. Naučite prepoznati kad trebate stručnu pomoć

Anksioznost je normalna nakon događaja poput potresa a kod djece se može manifestirati različitim ponašanjima. Djeca anksioznost mogu iskazati na različite načine:

• Regresija sna, kontroliranja nužde ili ponašanja

• Plakanje

• "Zalijepljenost" na roditelja

• Razdražljivost

• Strah od mraka

• Strah od odvajanja

• Glavobolje

• Noćne more

Iako su ova ponašanja uobičajena nakon traumatičnog događaja, ako ih dijete dulje iskazuje, razmislite o tome da porazgovarate sa stručnom osobom i informirate se kako i kojim alatima pomoći djetetu da se nosi s anksioznošću.

 

5. Obratite pažnju na svoju anksioznost

Za djecu, potresi su strašni na više načina - zbog iznenadnog pomicanja tla praćenog tutnjavom i eventualnih šteta koje nastanu uslijed potresa, ali i zato jer vide roditelje u visoko anksioznom stanju. Usvojite zdrave metode rješavanja svog stresa i anksioznosti, to je najvažniji način na koji ćete pomoći svom djetetu nakon traumatičnog događaja, kakav je potres.

Djeca najbolje uče iz onoga što vide. Stoga, ako im svojim primjerom pokazujete kako uspješno upravljati stresnim situacijama, i ona će naučiti da je njihov stres nešto s čime se mogu nositi.Potresi su nepredvidivi i nekontrolirani događaji što ih čini zastrašujućim za sve, a posebno za djecu. Ovih pet alata mogu pomoći vašem djetetu da se nosi s iskustvom i emocijama nakon proživljenog potresa.

 

Preneseno sa The Spinoff.nz

Prijevod: Harfa

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
6
Pravila koja vam pomažu da budete bolji ro...
Jeste li roditelji koji ne poštuje djetetov interes, planirate li i unaprijed odrađujete sve za svoju djecu?
5
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!