|      
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Varikokela
25.1.2009 1:18:05   
tikica_69
Definicija
Varikokela je proširenje venskog spleta u mošnji i unutarnje sjemenske vene koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.
Lako se dijagnosticiraju i jednostavno liječe kirurški.

Dob i spol
Javlja se kod osoba muškog spola obično između 15. i 20. godine života.

Učestalost
U općoj populaciji varikokela se javlja u 10-20% slučajeva te kod 40% neplodnih muškaraca.

Podjela
Varikokele se prema veličini dijele u male, srednje i velike.
- male - primjećuju se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta kad je otežano oticanje venske krvi pa se varikokela povećava
- srednje - mogu se dijagnosticirati pipanjem testisa
- velike - uočavaju se samim pogledom na testis
Prema strani koju zahvaćaju varikokele se mogu nalaziti na lijevoj, desnoj strani ili biti obostrane.
Varikokele su mnogo češće na lijevoj strani (90%) nego na desnoj zbog nekoliko anatomskih razloga:
- kut pod kojim lijeva vena testisa ulazi u bubrežnu venu
- manjak zalizaka koji bi spriječili vraćanje venske krvi na spoju testikularne i bubrežne vene
- povećan tlak u bubrežnoj veni zbog pritiska gornje mezenterijske arterije i aorte

Uzrok
Varikokele su redovito nepoznata uzroka jer u većine osoba nema popratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenju je mehanički, zbog opisanih osobitosti građe. Međutim, varikokele mogu biti posljedica bolesti gornjih mokraćnih putova, najčešće tumora bubrega. U prilog tumora najčešće govori iznenadan nastup varikokele.
Poremećaj cirkulacije dovodi do vraćanja krvi natrag iz bubrežne cirkulacije u testise zbog čega se vene šire.

Simptomi
Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade neplodnosti. Bolesnici se ponekad žale na osjećaj težine ili bol u mošnji. Pri opipu mošnja je nalik na vreću punu glista. Na koži mošnje mogu se javiti znojenje, upala kože, crvenilo i ojedine.
Varikokela smanjuje plodnost, ali ne kod svih muškaraca. Kod mlađih muškaraca je bitno pogoršava li se stanje jer varikokela ponekad može dovesti do atrofije (odumiranja) testisa.

Dijagnoza
Za prepoznavanje varikokele najvažniji je pregled i pipanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji na nogama. Na opip varikokela izgleda poput vreće pune crvi ili glista, a često nestaje nakon što pacijent legne. Ponekad je varikokela tako velika da se uočava samim promatranjem. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis. Pretraga izbora za potvrdu dijagnoze jest ultrazvučno snimanje, tzv. kolor-Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tijela. Kad se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu može se uraditi kompjutorska tomografija (CT).
Varikokele se mogu dokazivati i drugim metodama kao što je venografija, radionuklidna angiografija, termografija i običan ultrazvuk. Iako je točna definicija veličine predmet rasprava, većina kirurga smatra kako se varikokelom može smatrati stanje kad su vene u promjeru široke 3 mm ili više.

Liječenje
Zasad ne postoje lijekovi koji bi učinkovito liječili varikokelu iako se intenzivno istražuju antioksidanti kao potencijalni nekirurški lijekovi.
Liječenje u većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača (suspenzorija). Kod većih varikokela potreban je kirurški zahvat.
Kirurški zahvat se provodi u slijedećim slučajevima:
- jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije liječenje
- poremećaj funkcije testisa - smanjena kvaliteta sjemena
- smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, duljina manja od 4 cm)
Varikokela je uzrok neplodnosti koji se najlakše ispravlja pa je kod osoba s abnormalnostima kvalitete sjemena kirurški zahvat potrebno ozbiljno razmotriti kao mogućnost liječenja neplodnosti.
Kirurški se zahvat može obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji. Kirurzi koriste nekoliko pristupa u liječenju pri čemu mogu koristiti povećala ili operacijski mikroskop. Najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni).
Sve proširene vene se trajno podvezuju. Operacijskim putem se podvežu vene ili rjeđe odstranjuje cijela varikokela.
Varikokela se može liječiti i interventnim radiološkim metodama gdje se u venu ulazi kateterom koji krvnom strujom dolazi u testis i pod kontrolom rendgenskih snimki emboliziraju se proširene vene različitim sredstvima.
Budući se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao. Zavoji se skidaju nakon dva dana, a mali komadi trake ostavljaju 7-10 dana. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno 48 sati nakon zahvata. Prehrana treba biti normalna i uravnotežena nakon povratka kući. Počinje se tekućom hranom te postupno prelazi na krutu. Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv bolova. Sportske aktivnosti potrebno je izbjegavati najmanje dva tjedna, a nakon toga ih postupno uvoditi. Najmanje tjedan dana potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa.

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
16. x planiramo u rujnu
http://zalauru.blog.hr/
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Varikokela
25.1.2009 11:43:34   
Ruža
Tikica ti si moj prosvjetitelj!user posted image  Nikad čula za ovo do sad.

Đuro bećar 09.09. :)

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
16.2.2009 22:27:40   
barby
mom muzu je ustanovljena varikokela na lijevom testisu,spermiogram nije dobar,pa me zanima da li ima uspjeha nakon operacije?neki kazu da,neki ne...urolog mu je napomenuo da ce mozda morat na operat. zahvat

ostala trudna između postupka prirodno:))

22.2 -transfer IVF/ICSI,11.3 beta.nisam je ni docekala:(

2007-missed abortion:(

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

MM-oligoasthenozoospermia
varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu Ruža)
Neposredna veza do poruke: 3
16.2.2009 22:59:05   
tikica_69
A ovisi.....ja mislim da su sanse bar malo vece

16. x planiramo u rujnu

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 4
1.3.2009 15:02:26   
buhtlica
MM je bio kod androloga u VV i rekao mu je da se radi o varikokeli, da se može operirati, ali da ne zna kolko bi to imalo smisla, ali da će to još vidjeti kad budu gotovi nalazi. Nalazi će bit za 4 tjedna. Krajem prošle godine je radio spermiogram i dijagnoza je bila oligoteratozospermia. Sad je radio ponovno, pa čekamo da vidimo da li se išta promijenilo (u međuvremenu je prestao pušiti). Zanima me da li s varikokelom uopće može doći do oplodnje prirodnim putem?? user posted image

Neposredna veza do poruke: 5
1.3.2009 17:14:29   
mamika
ajme privi put čujem za ovo (nažalost).
ali hvala Bogu ne muči nas to .

ROBERT 13.07.2003
STELA 06.05.2006
KATJA 22.10.2009
http://www.youtube.com/watch?v=jJNVoqYxNmY
http://www.youtube.com/watch?v=PxXjMV64OFI&feature=related
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1358914890312&ref=mf

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 6
1.3.2009 21:19:30   
barby

IZVORNA PORUKA: buhtlica

MM je bio kod androloga u VV i rekao mu je da se radi o varikokeli, da se može operirati, ali da ne zna kolko bi to imalo smisla, ali da će to još vidjeti kad budu gotovi nalazi. Nalazi će bit za 4 tjedna. Krajem prošle godine je radio spermiogram i dijagnoza je bila oligoteratozospermia. Sad je radio ponovno, pa čekamo da vidimo da li se išta promijenilo (u međuvremenu je prestao pušiti). Zanima me da li s varikokelom uopće može doći do oplodnje prirodnim putem?? user posted image

i moj muz kako sam vec rekla ima oligoteratoozoospermiu i drugi nalaz mu je bio jos gori od prvog iako je pio sve zive preparate za poboljsanje spermiograma u medjuvremenu.isto mu je ustanovljena varikokela.sad je napravio ostale pretrage sta mu je rekao urolog i ako ne budu u redu da ce mozda na operaciju.neki kazu da je bolje nakon toga a neki da je isto.ja sam pitala dr. da li je moguce prirodnim putem doci do oplodnje,rekli su da je ali puno puno tezeuser posted image

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 7
2.3.2009 21:31:32   
buhtlica
Barby, ti si sad prva da sam pročitala da TM ima isti nalaz spermiograma.. Di ste ga radili?? Jel vam netko to uopće objasnio, što to zapravo znači?? Ja znam samo ono što sam pročitala po forumima i netu, doktorica opće prakse nije rekla ništa, samo je MM poslala andrologu, a sad u neizvjesnosti čekamo taj nalaz...

Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati nalaz i biti redoviti u obavljanju bračnih dužnosti.... I nadati se...

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 8
2.3.2009 21:35:39   
tikica_69

Barby, ti si sad prva da sam pročitala da TM ima isti nalaz spermiograma.. Di ste ga radili?? Jel vam netko to uopće objasnio, što to zapravo znači??

Buhtlica, evo ovdje imas malo o tome...mozda nesto pomogne. Sretno!

http://www.ringeraja.hr/forum/Spermiogram_-_vrijednosti/m_99893/tm.htm

16. x planiramo u rujnu

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 9
3.3.2009 12:04:29   
barby

Barby, ti si sad prva da sam pročitala da TM ima isti nalaz spermiograma.. Di ste ga radili?? Jel vam netko to uopće objasnio, što to zapravo znači?? Ja znam samo ono što sam pročitala po forumima i netu, doktorica opće prakse nije rekla ništa, samo je MM poslala andrologu, a sad u neizvjesnosti čekamo taj nalaz...

Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati nalaz i biti redoviti u obavljanju bračnih dužnosti.... I nadati se...

pa ovako nama su rekli da je to slaba pokretljivost i smanjeni broj spermija....i da se zna zgrusavat pa zbog toga tesko ili nikako ne dolazi do zaceca....user posted image
a tako i mi obavljamo silne pretrage i ja i on i nadamo se i radimo na bebici mozda nam jednog danas i uspije...daj Bozeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!user posted image

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 10
30.3.2009 15:55:33   
buhtlica
Hej, evo mene nakon mjesec dana i gotovim nalazima!!!

Dijagnoza: NORMOZOOSPERMIA!!!!!!!    user posted image

U Zaključku piše: ovdje učinjena analiza ejakulata pokazuje izvanredan oplodni potencijal...

U 12. mjesecu je dijagnoza bila oligoteratozoospermia....

Piše i nažalost da je uzrok neplodnosti na strani supruge.... user posted image i "uputiti bračni par na SPT i imunološke analize"

Jel to netko prošao od vas?

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 11
30.3.2009 16:12:41   
barby

Hej, evo mene nakon mjesec dana i gotovim nalazima!!!

Dijagnoza: NORMOZOOSPERMIA!!!!!!!    user posted image

U Zaključku piše: ovdje učinjena analiza ejakulata pokazuje izvanredan oplodni potencijal...

U 12. mjesecu je dijagnoza bila oligoteratozoospermia....

Piše i nažalost da je uzrok neplodnosti na strani supruge.... user posted image i "uputiti bračni par na SPT i imunološke analize"

Jel to netko prošao od vas?

bas mi je drago da je bolji sad spermiogram,jel sta uzimao za poboljsanje ili?mom j vec dva puta oligoteratozzoospermia i drugi nmu je bio jos gori od prvog.sad me strash treceg...user posted image

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 12
30.3.2009 16:48:28   
buhtlica
Poslije ove dijagnoze u 12. mj je prestao pušiti (iako i nije puno pušio, kutiju tjedno). Kupila sam ja nadobudno sve vitamine i sve što sam uspjela po forumima pročitati da je itko ikad pio, ali nam je dr. opće prakse rekla da ništa od toga ne pije da ne bi došlo do kontraefekta i dala mu uputnicu za androloga u VV. Tako da eto, samo pušenje.

Ne znam što sad mene čeka.... user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 13
30.3.2009 20:55:54   
barby

Poslije ove dijagnoze u 12. mj je prestao pušiti (iako i nije puno pušio, kutiju tjedno). Kupila sam ja nadobudno sve vitamine i sve što sam uspjela po forumima pročitati da je itko ikad pio, ali nam je dr. opće prakse rekla da ništa od toga ne pije da ne bi došlo do kontraefekta i dala mu uputnicu za androloga u VV. Tako da eto, samo pušenje.

Ne znam što sad mene čeka.... user posted image user posted image user posted image user posted image

da i nama je urolog i ginekolog rekao ga nebi smjeo pusit niti pit alkohol i u malim kolicinama kavu,a on niti ne pusi,nikad ni nije,alkohol isto ne konzumira a kavu tu i tamo par puta tjedno mozda.da i rekao nam ke da usku odjecu ne nosi,a on uvijek bokserice nosi.tako da ne znam sta bi vise napravili,pio je i razne preparate za poboljsanje spermiograma i urolog nam je rekao da mu to nece bas pomoci da uzalud bacamo novce,tako da je popijo jos sta je imao i sad vise nismo ni kupovali.

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 14
30.3.2009 21:32:35   
buhtlica
Nažalost, ne mogu ti previše pomoći, jer smo skroz novi u ovome svemu... Čini mi se da imamo sreće, pa da je onaj prvi spermiogram bio rezultat stresa i nervoze.

Zapravo ne znam kud sad krenuti.... Valjda bi trebala svom ginekologu... Piše na nalazu da se javim 8 ili 9 dan ciklusa u VV na taj SPT pregled i imunološke analize. To ću obavit u ponedjeljak, baš mi se poklopilo da mogu to odmah, a onda ću svom ginekologu da vidim što dalje....

Dal si ti išla na kakve preglede?? Hormone, prohodnost jajnika....

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 15
30.3.2009 21:58:26   
Candy
Buhtlica,baš mi je drago da se popravio spermiogram user posted image !
Sretno u daljnjim pretragama user posted image !

Ono što će davati svjetlo,mora izdržati izgaranje.
(V.E.Frankl)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 16
30.3.2009 22:14:44   
barby

Nažalost, ne mogu ti previše pomoći, jer smo skroz novi u ovome svemu... Čini mi se da imamo sreće, pa da je onaj prvi spermiogram bio rezultat stresa i nervoze.

Zapravo ne znam kud sad krenuti.... Valjda bi trebala svom ginekologu... Piše na nalazu da se javim 8 ili 9 dan ciklusa u VV na taj SPT pregled i imunološke analize. To ću obavit u ponedjeljak, baš mi se poklopilo da mogu to odmah, a onda ću svom ginekologu da vidim što dalje....

Dal si ti išla na kakve preglede?? Hormone, prohodnost jajnika....

da najvise utjece stres na spermiogram i opcenito na zdravlje.a mi smo oboje bas u nekom stresnom razdoblju,nikako da se covjek smiri,uvijek nesto novo,a ko danas nema stres?
a obavili smo sve zive pretrage,ja briseve na bolestine,on isto u redu su nam ajde hvala bogu nar to.on je vadio hormone,malo su mu nizi ali u granicama normale.ja papu cekam sad bi trebala bit gotova,sutra idem vadit sedimentaciju onda 3, dan ciklusa hormone i iza toga prohodnost jajnika ili HSG.uzasno me strah,kad sam cula da su neke u nesvijest od bolova padale...ajme to me ceka sad sljedeci mjesec.user posted image

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 17
31.3.2009 21:54:19   
buhtlica
Ja sam se za utorak naručila svom gin. pa ću vidjet što će mi on reći. Pitat ću ga i za ove preglede na koje su nas uputili na VV, jer sam pročitala po forumima da je to više manje gubljenje vremena....

U utorak ću sigurno obavit papu i ultrazvuk, pa ću vidjet šta će mi dalje reći da treba. U svakom slučaju javim se!

Čitala sam i o ovom pregledu HSG, nekak mi se čini da ga niti ja neću izbjeći....
Barby želim ti puno sreće, javi kak je prošlo. I želim ti jednu slatku bebicu što prije!user posted image user posted image

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 18
31.3.2009 21:56:20   
tikica_69
IZVORNA PORUKA: barby

mom muzu je ustanovljena varikokela na lijevom testisu,spermiogram nije dobar,pa me zanima da li ima uspjeha nakon operacije?neki kazu da,neki ne...urolog mu je napomenuo da ce mozda morat na operat. zahvat
 Eto moja poznanica ostala trudna dan prije nego joj muz isao na operaciju. Na njegovu zalost, saznali su to tek kasnjenjem menge i testom, dok se on doma oporavljao. A samo su bacili jednu putnu prije operacije user posted image

16. x planiramo u rujnu

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 19
3.4.2009 15:27:01   
buhtlica
To je bila prava putna!!!! user posted image

Svaka čast!user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 20
4.4.2009 20:38:50   
djetelina
Barby, vidim da ste iz Rijeke pa da pitam... Gdje ste bili kod urologa (Centar, Sušak ili nešto treće)? Jeste li dugo čekali za taj pregled?

Mi smo bili na spermiogramu i nalaz je pokazao tešku oligoasthenozoospermiju. S obzirom na nalaz, ne nadamo se uopće prirodnom začeću. Pomirili smo se s time i idemo dalje.
Išli bi ipak urologu na pregled da vidimo moguć uzrok ovome (a vjerojatno će nas i dr. poslat prije postupka, pa da skratimo vrijeme)... Eto, ako ima neko neki savjet - iskustvo zlata vrijedi. user posted image

OLIGO - smanjen broj
ASTHENO - smanjena pokretljivost
TERATO - povećan udio spermija nepravilnih oblika (deformacija glave, repa, dvostruka glava i sl.)

Varikokela često uzrokuje baš ovo "terato", a operacija pomaže ako su vrijednosti na granici s normalnim. A u takvim slučajevima opravdana je i nada da će se desiti prirodno začeće - teže, ali moguće. Pretp. da je takav slučaj bio i onaj koji je Tikica opisala - slučaj njene prijateljice.
Kod težih slučajeva stručnjaci operaciju smatraju gubljenjem vremena.

(Odgovor članu buhtlica)
Neposredna veza do poruke: 21
4.4.2009 22:23:27   
barby

IZVORNA PORUKA: djetelina

Barby, vidim da ste iz Rijeke pa da pitam... Gdje ste bili kod urologa (Centar, Sušak ili nešto treće)? Jeste li dugo čekali za taj pregled?

Mi smo bili na spermiogramu i nalaz je pokazao tešku oligoasthenozoospermiju. S obzirom na nalaz, ne nadamo se uopće prirodnom začeću. Pomirili smo se s time i idemo dalje.
Išli bi ipak urologu na pregled da vidimo moguć uzrok ovome (a vjerojatno će nas i dr. poslat prije postupka, pa da skratimo vrijeme)... Eto, ako ima neko neki savjet - iskustvo zlata vrijedi. user posted image

OLIGO - smanjen broj
ASTHENO - smanjena pokretljivost
TERATO - povećan udio spermija nepravilnih oblika (deformacija glave, repa, dvostruka glava i sl.)

Varikokela često uzrokuje baš ovo "terato", a operacija pomaže ako su vrijednosti na granici s normalnim. A u takvim slučajevima opravdana je i nada da će se desiti prirodno začeće - teže, ali moguće. Pretp. da je takav slučaj bio i onaj koji je Tikica opisala - slučaj njene prijateljice.
Kod težih slučajeva stručnjaci operaciju smatraju gubljenjem vremena.

jesam iz RI sam,bili smo na Susak kod urologa 2 puta,za 6mj nam je rekao opet doci.isto moj ima oligoasthenoo.... i na lijevom testisu varikolkelu prvog stupnja,predlozili su mu operaciju ali se nakon postupka mora neko vrijeme mirovat ne naprezat,a on bas radi na takom mjestu gdje nema sanse da miruje,8 sati fizicki radi i problem je sta radi u tako glupoj firmi gdje ne smije ni pomislit na bolovanje,jedva na muke dobije,tj. uzmu mu od godisnjeg 2 dan kad mira na kakav pregled,a u zadnje vrijeme smo stalno po doktorima
user posted image
on zna rwci hire nego da smo penzioneri oni starci vise smo po bolnici nego oni.tako da su mu odgodili do daljnjega operaciju pa cemo vidjet dalje.sad ce piti taj lijek koji mu je ginek prepisao pa da vidimo rezultat.kamo cete vi kod urologa?samo na Susaku ti i ima u kbd Rijeka nema ili privatno ali je dosta skupo

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu djetelina)
Neposredna veza do poruke: 22
5.4.2009 14:40:37   
djetelina
Barby, mi smo tek išli po uputnicu kod njegove dr. jučer i ona nam je rekla da je to na Sušaku, ali sam htjela pitat nekog ko je bio, da se ne naganjam po Rijeci od bolnice do bolnice ko jednom kad nas je poslala na krivo mjesto (nevezano za ovo). A naručit ćemo se pa ćemo vidjet kad će nas uzet, jer kaže nj.dr. da se čeka neka 3 mjeseca... Jeste li vi toliko čekali za prvi pregled?
I da, znam kako ti je... I moj isto radi fizički posao, i do sad je izostao 2 dana. On doduše može uzet bolovanje, ali bi mu onda smanjili plaću pa je do sada ipak koristio godišnji - dok ima, ima - kad ne bude, nek smanjuju šta hoće, ovo nam je ipak najvažnije. user posted image  Sad i ta recesija, ne možeš bit pametan... Al izgurat će se i to nekako. user posted image

A jeste li vi išli na razgovor s nekim od dr. s potpomognute? Jesu vas oni poslali urologu ili ste sami išli? Bi li vas uzeli u postupak prije te operacije ili ne?
Mi ćemo tek na prvi razgovor pred kraj ovog mjeseca pa ćemo znat šta dalje...

I držim fige da vam ovo s lijekovima pomogne. user posted image

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 23
5.4.2009 20:16:03   
barby

IZVORNA PORUKA: djetelina

Barby, mi smo tek išli po uputnicu kod njegove dr. jučer i ona nam je rekla da je to na Sušaku, ali sam htjela pitat nekog ko je bio, da se ne naganjam po Rijeci od bolnice do bolnice ko jednom kad nas je poslala na krivo mjesto (nevezano za ovo). A naručit ćemo se pa ćemo vidjet kad će nas uzet, jer kaže nj.dr. da se čeka neka 3 mjeseca... Jeste li vi toliko čekali za prvi pregled?
I da, znam kako ti je... I moj isto radi fizički posao, i do sad je izostao 2 dana. On doduše može uzet bolovanje, ali bi mu onda smanjili plaću pa je do sada ipak koristio godišnji - dok ima, ima - kad ne bude, nek smanjuju šta hoće, ovo nam je ipak najvažnije. user posted image  Sad i ta recesija, ne možeš bit pametan... Al izgurat će se i to nekako. user posted image

A jeste li vi išli na razgovor s nekim od dr. s potpomognute? Jesu vas oni poslali urologu ili ste sami išli? Bi li vas uzeli u postupak prije te operacije ili ne?
Mi ćemo tek na prvi razgovor pred kraj ovog mjeseca pa ćemo znat šta dalje...

I držim fige da vam ovo s lijekovima pomogne. user posted image

ceka se da po 3mj,uzasno takva ludnikca je tamo za poludit,sad zadnji put smo nekih 2 sata cekali a pretprosli oko 3 i pol,ne znas ko pije ko placa tamo...da mi ti konaktiramo sa dr. vlastelicem inace ja kod njega idem privatno ili u bolnicu ako mi moja socijalna udostoji se dat uputnicu,on nas je jos lani poslao urologu a onda urolog na ostale pretrage.mislim da nece na operaciju on za sada nego cemo na umjetnu tako mi je dr. rekao.moja socij. dr je rekla da ta varikokela i kad se operira ne pokaze bas neke velike razultate da je nekad bolje ne dirat.i urolog nam je rekao da svaki drugi muskarac ima a da ni ne zna

JA-hipotireoza
sekundarna amenoreja

varikokela(1.stupnja)

(Odgovor članu djetelina)
Neposredna veza do poruke: 24
5.4.2009 21:00:05   
djetelina
Da, Barby... tako sam i ja čula. Ja sam čisto teoretski pričala sa svojom soc.ginićkom o tome - kad smo dobili nalaze spermiograma (ono... šta bi mogo bit uzrok tome, šta ako je varikokela - pomaže li operacija...). I ona je rekla da to pomaže jedino kad su vrijednosti blizu normalnih.
Ne isplati se to čekat. Ja mislim da je bolje pokušat s potpomognutom pa kad ti budeš trudnica, nek onda on ide na operaciju, ako planirate još djece. A ako ne, nek varikokela služi kao kontracepcija. user posted image
Mnogi to imaju, a da ni ne znaju, jer nemaju smetnje, ne uzrokuje to uvijek sterilnost. U svijetu su to i prestali operirat, zaobilaze problem MPO.

Žao mi je što ti je soc.gin takav, mora ti dat uputnicu kad već postoji problem. Jesi li razmišljala o promjeni?
Meni je moja rekla nek se javim šta god mi treba. Pa ćemo vidjet...
Na razgovor ćemo kod dr.Vlašića, kažu cure da je i on dobar, a čeka ga se manje nego dr. Vlastelića pa eto, naručili se mi kod njega. user posted image

(Odgovor članu barby)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Tablete za živce
Koristite li ih ikada?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!