|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
13.7.2011 9:07:47   
Bebys
Ultrazvučni pregledi u trudnoći
Slikovni prikaz vašeg djeteta moguć je uz pomoć ultrazvučnog aparata. Svaka trudnica trebala bi u svojoj trudnoći proći barem tri klasična (dvodimenzionalna) ultrazvučna pregleda, ako se radi o urednoj i nerizičnoj trudnoći. Ako u trudnoći postoje neke bolesti koje bi ju mogle ugrožavati, trudnoća nije postignuta prirodnim putem ili se radi o nekim specifičnim trudnoćama koje treba pomnije kontrolirati, ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće može biti i više.
Pojava rutinskog pregleda ultrazvukom tijekom trudnoće (tri pregleda) imala je značajan utjecaj kako u medicinskom tako i osobnom pogledu. Sa stajališta ginekologa, rutinski ultrazvuk uklonio je puno pretpostavljanja u porodništvu i omogućio liječnicima veću preciznost u dijagnozama. Naprimjer, rani ultrazvuk omogućava otprilike točno vremensko određenje trajanja trudnoće što može utjecati na odluke vezane uz vremensko određenje samog poroda.

Mnoge nepravilnosti mogu se otkriti i na njih djelovati, a pomnije promatranje visokorizične trudnoće pomaže optimiziranju samog poroda kako bi se omogućio najbolji mogući ishod za trudnicu i dijete. S Vašeg stajališta, vidjeti svoju bebu daje trudnoći potpuno novu dimenziju. Sreću koju doživite kad vidite otkucaje bebinog srca nije moguće opisati. Biti svjedok razvoja, od male nakupine stanica do savršene male osobe, stvarno je čudo; cijeli proces postaje puno realniji za Vas i Vašeg partnera. Osim toga, bombardirani ste velikom količinom informacija, tako da vidjeti zdravo dijete na ultrazvuku pruža veliku sigurnost i smirenje.
user posted image
Prvi ultrazvučni pregled - obično se obavlja između 10. i 11. tjedna trudnoće i obično se radi o vaginalnom ultrazvuku. Moguć je i ranije (nakon 8. tjedna), posebno kod žena koje imaju veoma uredne mjesečne cikluse, pa ranije posumnjaju u mogućnost trudnoće. Na prvom ultrazvučnom pregledu određuje se trajanje trudnoće, očekivani termin poroda, potvrđuje se smještaj unutar maternice, eventulane višeplodne trudnoće, vide se obrise glavice i utvrđuje se je li plod živ – odnosno postojanje srčanih akcija. Također je važan za isključivanje eventualnih patologija zdjelice, kao što su ciste na jajnicima i sl.). Prosječna dužina fetusa u tom periodu je oko 2.5 cm, odnosno težina oko 8 grama, no te vrijednosti variraju.

Drugi ultrazvučni pregled -  obično usljedi između 18. i 20.. tjedna trudnoće i najvažnije je redovni ultrazvuk. Na se njemu pažljivo pregledava anatomiju fetus: lubanja, mozak, kostur, lice, mokrećni sustav, probavni sustav i središnji živčani sustav, posebno kralježnica te se provjerava rad srca i ošita. Bilježi se i položaj posteljice te količina plodne vode. Ovo je roditeljima izuzetno važan pregled, jer se osim zdravlja djeteta može utvrditi i spol djeteta. Fetus sada u prosjeku bude dug oko 22-23 cm, a težak je oko 250 grama, no te vrijednosti variraju.

Treći ultrazvučni pregled
– obično se radi između 32. i 34. tjedna. Tada se potvrđuje pravilan rast djeteta obavljajući određena mjerenja, mogu se otkriti potencijalne promjene koje se nisu pokazale na prijašnjim pregledima, a sada se puno bolje prikazuje i srce. Također se procjenjuje i porođajna težina djeteta te njegovo opće stanje, stanje posteljice, kvaliteta i starost plodne vode te da li se dijete okrenulo na glavicu. Fetus doseže prosječnu duljinu od oko 42 cm, odnosno težinu od oko 1.800 grama, no te vrijednosti variraju.
Pročitajte i:
Šta je zapravo ultrazvuk?
Koliko je ultrazvuk točan?
Je li ultrazvuk siguran?
Koji su ciljevi ultrazvuka?
Što je ultrazvučni nalaz nuhalnog nabora?
Što znače ultrazvučne kratice na nalazu?

Koliko je točna procjena porođajne težine ultrazvukom?

 

user posted image Šta je zapravo ultrazvuk?
Ultrazvuk ili sonogram prvenstveno je razvijen tijekom Drugog svjetskog rata kako bi se otkrile neprijateljske podmornice. Ova dijagnostička tehnika zamijenila je X-zrake, za koje se sada zna da su štetne, kao metoda izbora kako bi se vidjelo bebu u maternici. Ultrazvuk koristi zvučne valove za stvaranje dvodiomenzionalne slike bebe koja je pogodna za vid.
Koliko je ultrazvuk točan?
Općenito govoreći, ultrazvuk je točniji za istraživanje specifičnih situacija, nego kad se koristi na generalan, rutinski način – djelomično stoga jer se tada educirani liječnici i bolji strojevi koriste za otkrivanje problema na koje se sumnja.

Različiti ultrazvučni aparati različite su kvalitete, pa tako možete dobiti manje ili više točna očitanja. No svakako je najvažnija osoba koja radi ultrazvučni pregled i očitava nalaze. Iako u nekim zemljama ultrazvučne preglede mogu obavljati svi koji su završili određeni tečaj, u hrvatskoj ultrazvučne preglede mogu raditi isključivo kvalificirani liječnici tako da ne trebate biti zabrinuti.
Ultrazvuk nije "oko koje sve vidi“ i najveći problem s rutinskim ultrazvukom je da i medicinski stručnjaci i pacijenti imaju nerealna očekivanja o tome što ultrazvuk uistinu može otkriti. Neka stanja poput autizma, gluhoće i cerebralne paralize nije uopće moguće otkriti pomoću ultrazvuka. Druga stanja, kao što su spina bifida i oštećenje srca, nije moguće otkriti sa stopostotnom vjerojatnošću. Ustvari, jedna trećina do jedne polovine svih nepravilnosti neće se primijetiti rutinskim ultrazvukom.
Ali, gledajući pozitivno, istraživanja su pokazala 70-80% stupanj otkrivanja teških oštećenja i smrtne opasnosti.

Je li ultrazvuk siguran?
Sigurnost ultrazvuka u porodništvu je ispitivana puno puta i u medijima se često pojavljuju članci koji govore o štetnom utjecaju na dijete. No, ako se trudnoća odvija bez problema, dovoljna su dva-tri ultrazvuka kroz cijelu trudnoću.

U studiji iz 1999, šest znanstvenika na Dublinskom sveučilištu pronašlo je da ultrazvuk uzrokuje promjene u stanicama. Patrick Brennan, glavni istraživač, rekao je: "Dugo se pretpostavljalo da ultrazvuk nema utjecaja na stanice. Sada imamo razloge za preispitati tu pretpostavku.” Daljnji dokazi da ultrazvuk ima utjecaja na stanice indicirani su u nedavnom istraživanju koje je pokazalo veći postotak ljevorukosti kod dječaka koji su bili izloženi ultrazvuku u maternici.

U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences američki znanstvenici, pod vodstvom poznatog hrvatskog neurologa Paška Rakića, objavili su 10. kolovoza rezultate istraživanja prema kojima ultrazvuk šteti razvoju mozga nerođenih miševa, te upozoravaju da bi na sličan način mogao djelovati i na djecu.
Dr. Rakić stoga ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo stvarno djelovanje ultrazvuka, te preporučuje da roditelji nikako ne odustaju od ultrazvuka, već da ga ne koriste prečesto radi osobne radoznalosti.

O studiji su izvijestili mnogobrojni svjetski mediji, uključujući CNN, Reuters i The New York Times, a u Hrvatskoj Jutarnji list, Net potal i drugi. Članak možete skinuti u pdf formatu na web stranici časopisa "Proceedings of the National Academy of Sciences". Naslov članka je "Prenatal exposure to ultrasound waves impacts neuronal migration in mice".

user posted image Koji su ciljevi ultrazvuka?
Primarni cilj rutinskog ultrazvuka je vidjeti je li sve u redu s djetetom. Nasreću, to je tako kod većine djece, ali nažalost tu je i mala vjerojatnost da će se primijetiti neka nepravilnost.
Za pacijenticu je važno da razumije točno što se ocjenjuje i koje nepravilnosti se mogu otkriti ultrazvukom. Često podrazumijevamo da samim pristankom na ultrazvuk želite i biti informirani ako se pronađe neka nepravilnost. To nije uvijek tako. Ako nećete reagirati na određene nepravilnosti, možda ni ne želite znati za njih.
Nema točnih i netočnih odgovora, samo osobna uvjerenja i mišljenja. Važno je da je vaš liječnik upoznat s vašim mišljenjem i da ga poštuje. Ovo su neke nepravilnosti koje se mogu otkriti ultrazvukom:
  1. nepravilnosti koje ugrožavaju život - ovaj oblik nepravilnosti znači da dijete neće preživjeti izvan maternice.
  2. nepravilnosti povezane s visokim morbiditetom i dugoročnim hendikepom - ako dijete preživi, trebat će posebnu brigu.
  3. fetalna stanja koja omogućuju intrauterinu terapiju - neka stanja se mogu tretirati unutar maternice. Otkrivanje ovakvih nepravilnosti i upućivanje u specijalistički centar na obavljanje ovih tretmana je jedna od pozitivnih strana ultrazvuka.
  4. fetalna stanja koja zahtijevaju intervenciju odmah nakon poroda - kod stanja kao što su oštećenja srca, važno je imati tim – koji uključuje pedijatra, kardiologa, kirurge i kardiokirurge – dostupan odmah nakon poroda. Dobre odluke donesene unaprijed i pravilno planiranje mogu uvelike pomoći ovim bebama.
Ultrazvuk se obavlja u različitim stadijima trudnoće i iz raznih razloga. Važno je napraviti razliku između rutinskog ultrazvuka i specijalističkih pregleda ultrazvukom. Idealno vrijeme za ultrazvuk i idealan broj rutinskih ultrazvuka je još uvijek tema mnogih debata i ovisi i o dostupnosti resursa i obučenom osoblju kao i o medicinskoj opravdanosti.

user posted image Što je ultrazvučni nalaz nuhalnog nabora?
Ovo je dio ultrazvučnog pregleda za Downov sindrom. Mjeri se nakupina tekućine iza bebinog vrata (nuhalni nabor). Djeca s Downovim sindromom obično imaju deblji nuhalni nabor. Pomoću ovih mjerenja, kombiniranih s krvnim testovima i podacima o dobi pacijentice, moguće je točno izračunati rizik od Downovog sindroma. Ako je rizik visok, pacijentici se nudi dodatni test (amniocenteza ili CVS - chorionic villus sampling, odnosno analiza korionskih resica). Vrlo važno je da se pacijentici prije testa jasno objasni rizik njegovog izvođenja.

Što znače ultrazvučne kratice na nalazu?
Uobičajene kratice s kojima ćete se susresti tijekom ultrazvuka su:

BPD – Biparietal Diameter (biparijetalni dijametar). Tjemene kosti su dvije velike kosti koje formiraju strane lubanje. BPD mjeri razmak između dvije tjemene kosti.

HC – Head Circumference (opseg glave). Odnos opsege glave i BPD-a određuje je li glava normalnog oblika.

AC – Abdominal circumference (opseg trbuha)

FL – Femur length (duljina bedrene kosti)

EFW – Estimated fetal weight (procijenjena težina djeteta)

Koliko je točna procjena porođajne težine ultrazvukom?

Procjene porođajne težine djeteta može se procijeniti s točnošću od 500-600 grama više ili manje u odnosu na dobiveni nalaz. Zato će vam najčešće na samom nalazu i pisati od-do procijenjena težina djeteta. Točnost nalaza ovisi i o kvaliteti ultrazvučnog uređaja, pa lošiji uređaji mogu u procijeni "pogriješiti" i za 1000 g. Ukoliko se radi o kritičnim težinama, znatno iznad ili znatno ispod prosjeka, liječnik će vas vjerovatno prvo uputiti na još jedan ultrazvučni pregled na nekom drugom tipu ultrazvučnog aparata (najčešeće u specijaliziranim klinikama).
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
13.7.2011 9:09:26   
Bebys
ovaj clanak mi je toliko super i divan i JAKO VAŽAN da sam odlučila staviti ga....jako jako je dobro znati ovo sveuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image uzv je super stvar

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
13.7.2011 9:10:37   
Bebys
imate cak i one cudne skracenice kod uzv...latinske sa prijevodom...ma super clanakuser posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
13.7.2011 9:14:04   
Bebys
Ginekologija i porodništvo Što sve otkriva ultrazvuk u trudnoći Autor:
dr. sc. Milan Kos, dr. med., spec. ginekolog objavljeno u broju 27 (12/02)

Posljednja preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu podrazumijeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći Kao dijagnostička tehnika, ultrazvuk (UZV) je u svakodnevnoj uporabi već oko 25 godina, a njegova neškodljivost odavno je dokazana. Kvaliteta UZV uređaja i dijagnostičke mogućnosti znakovito su poboljšani, naročito u posljednjih desetak godina. Sukladno tome, mijenjali su se i kriteriji o broju i načinu UZV pregleda koje treba učiniti kao neizostavni i obvezni dio medicinskog nadzora tijekom trudnoće.
Današnje generacije UZV uređaja tehnički objedinjuju nekoliko načina pregleda. Pregledi u trudnoći mogu se obavljati kroz rodnicu tzv. transvaginalnom sondom i "preko trbuha" transabdominalnom sondom. Obje tehnike pružaju osnovnu mogućnost crno-bijelog prikaza "uživo". Bolji uređaji pružaju i mogućnost primjene tehnike obojenog doplera (ultrazvuka "u boji"), kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Posljednju riječ tehnike predstavlja trodimenzionalni ultrazvuk, koji još nije sastavni dio standardne UZV opreme.
Preporuke o obveznom broju pregleda u trudnoći nisu iste u svim zemaljama i zapravo najviše ovise o standardu sveukupne zdravstvene skrbi u pojednim sredinama. U Hrvatskoj je još uvijek "na snazi" preporuka o najmanje dva UZV pregleda tijekom trudnoće, s napomenom da se ne broje u devet preporučenih ginekološkoh kontrola tijekom trudnoće. To znači da bi svaka trudnica morala obaviti osam do devet posjeta trudničkoj ambulanti - otprilike svaka četiri tjedna, a posljednjih mjesec dana svakih tjedan do dva. Uz to mora obaviti i barem dva UZV pregleda: prvi svakako između 18. i 20. tjedna trudnoće (najkasnije do petog mjeseca trudnoće), a drugi između 30. i 34. tjedna (tijekom osmog mjeseca). Nažalost, ovi kriteriji su u većini zapadno-europskih zemalja zastarjeli. U našoj zemlji se to ipak postupno mijenja zahvaljujući primjerenoj zdravstvenoj prosvijećenosti trudnica u sprezi s primjenom suvremenijih principa nadzora u trudnoći. Posljednja preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu (EAPM) podrazumijeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći:
  • Prvi pregled krajem prvog tromjesečja (između 10. i 14. tjedna od posljednje menstruacije) i to transvaginalnom sondom, jer je kvaliteta prikaza i mogućnost prepoznavanja anatomskih detalja fetusa znakovito bolja u odnosu na transabdominalni pregled.
  • Drugi pregled u razdoblju između 18. i 22. tjedna, transabdominalnom sodom (preko trbuha).
  • Treći pregled između 30. i 34. tjedna trudnoće, također transabdominalno.
Memotehnički je raspored najlakše upamtiti kao preglede sa 10 - 20 - 30 tjedana. Temeljna pitanja koja ćemo razjasniti su zašto je to važno i zašto baš tada? Prvi ultrazvučni pregled (10.-14. tjedan) Temeljni sadržaj pregleda u ovoj dobi trudnoće podrazumijeva utvrditi radi li se o normalnoj trudnoći u maternici, je li plod živ i kolika je točna dob trudnoće te pregled osnovnih anatomskih detalja ploda i tkiva posteljice.
Najprije pogledamo vide li se otkucaji srca i miče li se plod. Potom slijedi UZV biometrija - metoda mjerenja određenih anatomskih struktura, usporedbe dobivenih rezultata sa standardnim vrijednostima za određenu dob trudnoće i procjene odgovara li fetus svojom veličinom trajanju trudnoće ili ne. Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. U žena s neredovitim menstruacijama i nepravilnim, zakašnjelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko tjedana manja u odnosu na vrijeme od izostanka menstruacije. Točnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo je i najtočnija tijekom prvog tromjesečja. Zašto? Zato jer su pogreške pri mjerenju kao i prirodna raznolikost u veličini plodova najmanje.
Slijedi osnovna anatomija - pregled glavice, trupa, udova, neuralne cijevi (kralježnice), pupkovine i posteljičnog tkiva. Sukladno modernim saznanjima iz područja UZV dijagnostike, trebalo bi ciljano pregledati pojedine organe s namjerom pravodobnog otkrivanja nakaznosti i prirođenih bolesti (najčešće kromosomskih poremećaja). Na prvom pregledu posebnu pozornost treba obratiti na tzv. nuhalno prosvjetljenje - manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem dijelu vrata i leđa (nuhalna regija). Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine znakovito češća pojava u fetusa s Downovim sindromom (trisomija 21 ili mongoloidizam), može postojati i kod potpuno zdravih fetusa. Na tome se zasniva metoda pravodobnog UZV prepoznavanja onih trudnoća kod kojih postoji povećan rizik za rađanje djeteta s kromosomskim bolestima. A zašto to baš treba tražiti između 10. i 14. tjedna trudnoće? Navedena promjena najčešće prirodno nestaje tijekom daljnjeg napredovanja trudnoće pa ako je nismo zapazili i izmjerili u razdoblju između 10. i 14. tjedna, može nam promaknuti podatak o mogućem postojanju kromosomske bolesti, koja je nažalost neizlječiva i može biti razlog za pravodobni prekid trudnoće. Važno je znati da se UZV pregledom ne postavlja sigurna dijagnoza takvih bolesti, već samo sumnja za njihovo postojanje. S istim ciljem može se provjeriti je li normalno izlazište pupkovine na prednjoj stjenci trbuha i je li normalno vidljiva osnova nosnih kostiju. Ako svi navedeni anatomski detalji nisu normalni, možda će trebati učiniti dijagnostičke testove (npr. analiza placentnih resica ili plodove vode), koji će sigurno potvrditi je li dijete kromosomski zdravo ili ne.
Na kraju, najlakše i najtočnije prepoznaje se višeplodna trudnoća i određuje radi li se o jedno ili dvojajčanim blizancima. To je bitno radi predviđanja mogućih kasnijih komplikacija koje su znakovito učestalije kod jednojajčanih višeplodnih trudnoća. Drugi ultrazvučni pregled (18.- 22. tjedan) Glavni zadatak tijekom ovog pregleda je detaljna analiza anatomske građe fetusa, odnosno isključenje mogućnosti postojanja prirođenih malformacija ili nakaznosti. Uz to će se svakako ponovno učiniti i fetalna biometrija, dakle mjerenje točno određenih dijelova tijela. Obvezno treba izmjeriti promjer glavice, opseg trbuha i duljinu bedrene kosti, na temelju čega potvrđujemo starost trudnoće i normalan rast djeteta.
Vratimo se glavnom zadatku, a to je pregled anatomskih pojedinosti. U američkoj i engleskoj stručnoj literaturi pregled u ovoj dobi trudnoće naziva se "anomaly-scan", što jasno znači da je to pregled kojim bi morali prepoznati anatomske anomalije, počevši od najtežih i nespojivih sa životom do zaključno manjih tzv. kozmetskih defekata (prekobrojni prstići ili rascjep usnice). Pregled se obavlja trbušnom sondom. Prvo se učini već navedena biometrija, a zatim slijedi "pregled od glave do pete". Počinje se s pregledom glave, mozga i lica, a nastavlja pregledom kralježnice, srca, prsišta i ošita. Potom slijedi pregled trbušne šupljine, a posebna pažnja obraća se na trbušnu stjenku, želudac, crijevo, bubrege i mokraćni mjehur. Nešto je teži zadatak pregled ruku i nogu, jer su neprestano u pokretu, ali svejedno valja pregledati sve kosti ruku, nogu, šake i stopala. Na kraju treba pogledati i spolovilo, pupkovinu, krvne žile u pupkovini, posteljicu te ocijeniti količinu plodove vode.
Ponovo valja napomenuti potrebu ciljanog traženja mogućih biljega kromosomskih bolesti tj. probira za rizik kromosomskih bolesti. Čak ako i ne postoje teške nakaznosti, pojedina lakša odstupanja od normalne anatomije biti će dovoljno jasni biljezi da je dijete možda kromosomski bolesno. Koji su to biljezi? Evo primjera: rascjep usnice, lakša srčana greška, proširen središnji dio bubrega, pupčana kila, kraća bedrena kost, deformacija prstiju ili pak samo povećana količina plodove vode. To su sve poremećaji koji uopće ne moraju značiti i bitan poremećaj funkcije navedenih organa, ali skupno predstavljaju opravdanu sumnju za postojanje teže bolesti.  U takvim slučajevima će se jedino analizom djetetovih stanica iz plodove vode (amniocenteza) ili analizom  krvi iz pupkovine (kordocenteza) pouzdano postaviti dijagnoza bolesti.
Zbog svega navedenog, neobično je važno da ovaj drugi UZV pregled bude učinjen oko 20. tjedna trudnoće, jer imamo još dovoljno vremena za postavljanje sigurne dijagnoze. Osim toga, ostaje i dovoljno vremena za izvođenje medicinski odobrenog prekida trudnoće (pobačaja) u onim slučajevima gdje postoje nakaznosti nespojive s normalnim razvojem i preživljavanjem ili ako se radi o neizlječivim kromosomskim bolestima popraćenim mentalnom retardacijom, kroničnim bolestima i ranim smrtnim ishodom. Svaki ovakav slučaj pojedinačno ocjenjuje tim stručnjaka, a roditeljima se detaljno izlaže prognoza bolesti. Konačnu odluku o mogućem prekidu trudnoće uvijek moraju dogovorno potvrditi i sami roditelji. Ovakav pobačaj dozvoljen je samo do 24. tjedna trudnoće, koji je dobna granica pobačaja i prijevremenog porođaja, tako da nakon 24. tjedna više ne možemo govoriti o medicinskom razlogu za pobačaj. Ponovo valja naglasiti da je upravo to temeljni razlog zbog kojeg drugi UZV pregled i pripadajuća dijagnostika moraju biti učinjeni baš između 18. i 22. tjedna, a ne kasnije. Treći ultrazvučni pregled (30.- 34. tjedan) Bližimo se kraju i vjerojatno je sve u redu. U prva dva pregleda sa sigurnošću smo potvrdili starost trudnoće i isključili postojanje malformacija i kromosomskih bolesti. Jedino nam preostaje da provjerimo normalan rast djeteta. Ali, zašto uopće sumnjamo na moguća odstupanja u rastu? Odgovor leži u prirodnoj činjenici da prema kraju trudnoće posteljica postupno "stari" pa u posljednja četiri tjedna (iza 36. tjedna) njezina funkcija postupno slabi. Ponekad ovakvo otkazivanje u normalnom radu posteljice može nastupiti i dosta ranije pa posljedično nastaje zastoj u rastu djeteta zbog slabe posteljične opskrbe. Takav oblik zastoja u rastu najčešće nastaje u razdoblju između 30. i 34. tjedna trudnoće, a dodatno je povezan i sa smanjenom opskrbom kisikom pa predstavlja visokorizično stanje za oštećenje i smrt djeteta. Ako se otkriju, ovakvi poremećaji iziskuju bolnički nadzor, učestalije kontrolne preglede, a možda i prijevremeni porođaj. U ovim će slučajevima pregledi UZV u boji (obojeni dopler) biti važan pokazatelj normalne djetetove cirkulacije i zadovoljavajuće opskrbe kisikom. Ponavljanim pregledima i dodatnim mjerenjima procjenjuje se kada je vrijeme za dovršavanje takve trudnoće, kako bi se izbjegle teže i dugoročnije posljedice po zdravlje novorođenčeta. Srećom, ako se takvi simptomi ukažu tek kasnije, iza 34. tjedna trudnoće, bez velikog rizika ćemo prijevremeno dovršiti takvu trudnoću, jer je dijete već dovoljno zrelo za porođaj i samostalno preživljavanje izvan metrnice.
Ne zaboravimo da je treći UZV pregled možda i posljednji pregled prije porođaja pa stoga valja potvrditi i mjesto (sijelo) posteljice, položaj djeteta ili međusobni odnos blizanaca (stav glavom, stav zatkom, poprečni položaj i slično). Na kraju ipak odahnimo, jer ovdje navedene medicinske probleme susrećemo u svega 15% trudnoća. Iako ostalih 85% prolazi normalno i bez komplikacija, ipak zaslužuju da budu nadzirane na najbolji mogući način. Sretno!

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
13.7.2011 14:43:39   
Bebys
ova dva clanka su slicna ali sa razlicitih izvora stranica

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Točnost i važnost ULTRAZVUKA!
3.8.2011 18:33:42   
Bebys
podizem temu malo user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Dječji vrtić.
Admin

Koji vrtić pohađa vaše dijete?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!