|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   seksualizacija i brzo odrastanje
7.5.2011 11:04:56   
jagodicabobica
vedoci smo konstantnog bombardovanja seksualno eksplicitnim scenama na televiziji, reklamiranja odeće izričito “odraslim” porukama, vrtenja seksualno nabijene pop muziike i suviše ranog provokativnog oblačenja. Televizija, časopisi i internet obiluju slikama koje predstavljaju devojke i žene kao seksualni objekat. Tekstilna industrija ih prati u stopu i proizvodi tanga donji veš za djevojčice od 8 godina i push-up grudnjake za one od 10. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno zaustaviti ovo prebrzo odrastanje i vratiti djeci djetinjstvo jer sve je više dokaza da ova seksualizacija šteti zdravom psihičkom razvoju i djevojčica i dječaka. 


Šta je u stvari seksualizacija?
O seksualizaciji se govori kada:
  • Vrijednost osobe proizilazi samo iz njene (ili njegove) seksualne privlačnosti i ponašanja
  • Osoba smatra da je biti fizički privlačan isto što i biti seksi
  • Osoba je seksualno objektivizirana – pretvorena u stvar za seksualno korišćenje drugih
  • Seksualnost je neprimjereno nametnuta osobi


Seksualizaciju međutim ne treba miješati sa  zdravom seksualnošću koja je veoma važna za mentalno i fizičko zdravlje.

Profesionalci i roditelji su sve više svjesni seksualizacije djevojčica i zabrinuti za njene posljedice. Da bi odgovorilo na ovaj problem, Američko udruženje psihologa (link) osnovalo je radnu grupu za bavljenje pitanjem seksualizacije i sastavilo izvještaj uz pomoć više od 25 psihologa. Istraživanje je trajalo 5 godina a izveštaj je objavljen krajem 2010. U njemu autori definiraju seksualizaciju, opisuju kako se ona odvija, navode njen uticaj na djevojčice i društvo u cjelini i preporučuju pozitivne alt_ernative. Njihovi nalazi i preporuke važni su za porodice, škole, organizacije i stručnjake koji rade sa djecom i omladinom ali i za politiku Vlade.

Strašno je izgubiti djetinjstvo i ne postoji mogućnost premotavanja unazad kada se jednom ubrza.
Primjera seksualno eksplicitnog sadržaja ima puno a njihovo konstantno prisustvo objašnjava se javnosti navodnom potražnjom. Upravo je zbog toga prošlog meseca u Americi nastalo ogorčenje na novu dečiju kolekciju poznate modne kuće Abercrombie and Fitch (čije se prodavnice nalaze i u Milanu) koja je izbacila na tržište bikini sa jastučićima pod nazivom “push-up trougao” (sada zamenjen nazivom “trougao na linije”) koji je namenjen devojčicama od 8 godina. Ovde se postavlja pitanje zašto bi uopšte bilo koja devojčica od 8 (ili 9, 10, 11, 12, 13, 14 pa i 15) godina imala potrebu da pokazuje svoj dekolte? Dovoljno je samo protumačiti poruku tog proizvoda: “grudi su veoma važne, i što veće to bolje!?”


Opasnost seksualizacije
Prebrzo odrastanje utiče na emocionalni, socijalni i moralni razvoj naše djece i utiče na njihove stavove, vrijednosti i ponašanje. Djeca tako propuštaju odgovarajuće aktivnosti, rituale i igre važne za njihov razvoj i za samo odrastanje.

Umesto toga, oni su izloženi ozbiljnim seksualnim pitanjima koja ne mogu da razumiju i sa kojima nisu u stanju da se nose. Preplavljeni su slikama i sadržajima koji ih tjeraju da ubrzaju njihovo djetinjstvo i počnu  se oblačiti i ponašati kao tinejdžeri već sa 10 godina.

Spomenuta studija jasno pokazuje ono čega smo se do sada samo plašili: da sve te poruke stvarno imaju negativan uticaj.

Iako roditelji ne mogu djeci  zatvoriti oči ili promijeniti svijet sigurno mogu  pomoći. Evo i kako.


8 načina da pomognete djetetu da sačuva svoje djetinjstvo
Ne predajte se, rješenja uvijek postoje! Navodimo prijedloge spomenutog istraživanja za konkretnu pomoć djeci:

Budite u toku
Pre nego što počnete rad na konkretnim promenama morate da istražite svet vašeg deteta. Najbolje je da:
  • Pogledate nekoliko televizijskih emisija ili serija koje gledaju vršnjaci vašeg djeteta
  • Provjerite koji “rijaliti šou” prate i koju muziku slušaju (pogledajte i muzičke spotove zbog odjeće i plesa)
  • Pokušajte da pronađete riječi pjesama kako biste ih bolje razumeli
  • Prelistajte novine koje djeca kupuju
  • Prošetajte po trgovinama za mlade da biste saznali šta je “U fazonu”



    Ovo istraživanje će vam pomoći da bolje razumete pritisak kome su današnje generacije izložene i da lakše odlučite razumne granice koje želite da postavite vašem detetu.
    Nemoguće je reći “ne” baš svemu pa morate da odlučite gde je granica. Dobro se pripremite jer ćete morati jasno da objasnite detetu kom neodgovarajućem sadržaju je izloženo.


    Proverite razvojne karakteristike deteta
    Potražite odgovarajuće knjige kako biste se obrazovali na temu dečijeg razvoja i dobro razumeli šta odgovara uzrastu vašeg deteta. Razgovarajte sa stručnjacima – nastavnicima, lekarima pa čak i dekama i bakama – koji znaju šta spada u normalno ponašanje određenog uzrasta. Samo tako ćete shvatiti koliko negativnog uticaja može da ima ubrzano detinjstvo na emocionalni, moralni i socijalni razvoj vašeg deteta.


    Dozvolite djetetu da se igra
    Dobro pogledajte raspored vašeg djeteta i njegove aktivnosti. Da li ima vremena za dragocjeno igranje, pretvaranje, pravljenje kuća od prekrivača i neorganizovano vrijeme? Nemojte misliti da je više zakazanih aktivnosti bolje za dijete. Ne postoje naučni dokazi da je potrebno žuriti sa čitanjem ili sportom ali se za razliku od toga zna da je igra osnova zdravog razvoja. Osigurajte vašem djetetu vrijeme za dječije igre.

    Insistirajte na aktivnostima i stvarima koje odgovaraju uzrastu
    Svima nam je jasno da djeca izgledaju starije nego što u stvari jesu. Pubertet počinje ranije i djeca izgledaju zrelije. Ali to što izgledaju starije ne znači da su dovoljno razvijena da se suoče sa brzim svijetom. Evo šta treba učiniti:
    • Postavite očekivanja i pravila koja odgovaraju stvarnom uzrastu vašeg djeteta.
    • Provjerite enciklopedije da biste znali koja je trenutna emotivna, kognitivna i fizička faza razvoja djeteta.
    • Odredite određeni uzrast u kome dijete može da prvi put prespavati kod prijateljice, dobiti mobilni telefon, ići našminkana i sl. Tako će imati određeni datum kome će se radovati.
    • Pratite uputstva proizvođača i izdavača za igrice, igračke, sportsku opremu i knjige.
    • Poštujte naznake na filmovima i serijama o odgovarajućem uzrastu. Ipak je određena grupa ljudi provjerila taj sadržaj za vas. Ako niste sigurni pogledajte film, poslušajte muziku, odigrajte igricu. Preuzmite kontrolu nad sadržajem koji dolazi do vašeg djeteta.
    • Usmjerite dijete na zdrave hobije.
    • Pregledajte novine koje čita vaša kćerka. Da li slike i tekstovi doprinose njenom samopouzdanju ili ne?


      Korigirajte seksi izgled
      Pažljivo birajte šta ćete podržati, a šta ne. Najbolje je  dozvoliti da dijete bira obraćajući pažnju ne toliko na stil koliko na ono što izgleda seksi. Dijete od 9 godina je ipak dete. Da bi vam bilo lakše pozabavite se i lutkama i postavite određene standarde.

      Počnite ozbiljne razgovore ranije
      Djeca su izložena svemu i svačemu pa nema svrhe bježati od tema kao što su opijanje, depresija, poremećaj u ishrani, pritisak vršnjaka, pubertet, bubuljice i spolni odnosi. Budite svjesni činjenice da će ukoliko vi ne vodite ove razgovore vršnjaci itekako to uraditi.

      Neka prave činjenice dolaze od vas i vaših moralnih uverenja
      Vi treba da ste tu za razgovor i važne informacije ali osim toga morate biti sigurni da dijete ima i neko stručno lice od poverenja kome može da se poveri. Vaša kćerka treba  imati doktora od koga se ne stidi da priča o svom razvoju.

      komunicirajte sa djetetom
      Što je prisniji vaš odnos sa kćerkom to će ona bolje moći kretati kroz svijet. Vi pravite veliku razliku jer će ona tražiti usmerenje i mišljenje u mnogim situacijama. Vi ipak za nju jeste važni.
      Odvojite više vremena za nju, osigurajte joj vrijeme i sa drugim članovima porodice koji je vole zbog toga kakva je a ne kao izgleda.

      Ako imate sina pomozite mu da pronađe prave uzore i priča i sa vama. Naučite ga da cijeni djevojčice kao prijatelje, sestre, djevojke umjesto kao seksualne predmete. Djeca od 13 godina provode mnogo manje vremena sa roditeljima nego kada su imala 10. Povećajte to vrijeme.

      Zapamtite da imate veliki uticaj na djetetovo ponašanje, vrijednosni sistem i samopouzdanje ali morate odlučiti da ga korisno upotrijebite.

      Kako vi vidite današnju omladinu? Da li ste primjetili znake prebrzog odrastanja kod djevojčica? Znate li koji sve sadržaji dopiru do vašeg djeteta?
      info: http://www.najboljamamanasvetu.com/2011/05/seksualizacija-i-brzo-odrastanje/


    < Poruku je uredio cvrčak -- 7.5.2011 11:39:09 >
    Neposredna veza do poruke: 1
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 11:12:06   
    jagodicabobica
    moja djevojcica ima preko 6 godina...u njenoj skoli je moderno da slusaju Lady Gagu...par puta je preslusala Lady Gagu...mada ja izbjegavam da joj pustam tu dzavolicu...neki dan je bila na skypu i pricala sa tetkom..odma je upamtila sve Gagine pokrete i plesala je..to je neki ples sa sexualnim tonom ...cak i glas im je preokrenut...bas me je zgrozilo kada sam cula kako je imitira moja mala curia...
    ali hvala Bogu ipak je ne slusa puno..gleda crtice za njen uzrast..
    druga dilema mi je kada joj kupiti mobitel?da li je pozitivnije da ima mobitel ili ne?
    vidjela sam da djeca preko mobitela sebi pustaju muziku i imitiraju te gadure..:)
    Sto se tice odjece u 5 godini je postala zainteresovana sta druga djeca misle o njenoj odjeci i frizuri...u pocetku skolske godine imala je posebane zelje kako i koje boje da oblaci..to je nju proslo..
    inace vecinom ne kupujem markiranu odjecu jer smatram da nije bitno da se ona koncentrise na koju marku ima na odjeci vec da je usmjeravam unutrasnjim kvalitetima i odgoju ponasanja umjesto izgledu i vanjstini i oponasanju druge djece...
    inace odjeca koju joj kupujem nije ukrasna u tipu sukinjice,haljinice i sjajne majcice vec funkicinonalna odjeca koja ce joj prventstveno biti udobna,topla i suha..

    < Poruku je uredio jagodicabobica -- 7.5.2011 11:28:10 >

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 2
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 13:40:31   
    malizia
    ja dobijem nervni kada netko dijete koje ide u vrtić pita, a imaš li momka  user posted image , ja bi onda pozelenila od mukeuser posted image , pa se onda bune kada je odgovorim drsko, kao, pa to je šala, šta se ljutiš, moram pitati nešto dijeteuser posted image  blabla, uglavnom odgovori jad i čemer.......inače imam dugi fitilj, a za neke stvari preprekratak. Pa i ta glupava pitanja su jedan vid poticanja sexualizacije i prebrzog odrastanja.

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 3
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 14:32:16   
    Buci buci
    Šokira me kad od mladih curica dobijem zahtjev na facebooku (čemu su one tamo?) a jooooš više me šokira kad pogledam slike.. samonaslikavanja, dekoltei, minice..

    _____________________________

    Naša mala maza 31.01.2011.

    (Odgovor članu malizia)
    Neposredna veza do poruke: 4
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 15:43:13   
    jagodicabobica
    IZVORNA PORUKA: Buci buci

    Šokira me kad od mladih curica dobijem zahtjev na facebooku (čemu su one tamo?) a jooooš više me šokira kad pogledam slike.. samonaslikavanja, dekoltei, minice..




    nema smisla prviti facebook ili skype djeci...user posted image moja mala  rijetko posudi facebook od mene ali samo dok sam ja uz nju a tako i skype..

    < Poruku je uredio jagodicabobica -- 7.5.2011 15:44:40 >

    (Odgovor članu Buci buci)
    Neposredna veza do poruke: 5
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 16:21:49   
    Rebeka
    Toga me najviše strah.Imam osjećaj da je za vrijeme moga odrastanja, tj.djetinjstva, sve bilo puno jednostavnije.Nismo toliko bili izloženi masovnim medijima i pravilima zapada, imali smo jednostavno i pristojno djetinjstvo, bez puno igračaka, vrijeme smo uglavnom provodili u prirodi sa svojim vršnjacima, zajednički smišljajući nepodopštine...
    Nismo smjeli gledati tv nakon crtanog u 19.15. Nakon toga je doslovno bilo pranje ruku i spremanje u krevet.
    Danas je sve dugačije. Djeca biraju programe na tv-u, biraju do kada će biti budna i kakav će im ritam biti. Na neki način su se uloge promijenile, roditelji postaju djeca kojima vješto manipuliraju njihovi mezimci suzama, plačem i poredbom sa svojim vršnjacima. Na žalost, roditelji popuštaju tom pritisku, mnogi se vode uzrečicom:Daj mu/joj samo da ga/je ne slušam kako plače itd....
    Tako se događa i sa odijevanjem, oponašanjem odraslih i žurnim ulaskom u svijet velikih...Djevojčice na silu postaju djevojke,odnosno male nakićene tetkice koje te zbune svojim izgledom da nisi u stanju procijeniti koliko im je godina uopće...
    To prolazi u našem društvu jer takva pravila to isto društvo na neki način nesvjesno nameće i kreira...
    Za vrijeme moga puberteta slično se događalo i sa mnom-htjela sam što prije odrasti i godilo bi mi kada bi netko rekao kako izgledam starije nego što jesam-to je činjenica. Međutim, zahvaljujući upravo mojoj majci, kontroli i pravilima koje je na lijep način nametala, ta faza se usporila i polako je iščezla... danas mi govori kako joj je to bilo jako teško jer nije znala na koji način ću reagirati, kako ću sve prihvatiti-stoga se domislila i nije uvodila ''zakonske odredbe'' jednostavno mi je razgovorom i primjerom dala do znanja da neke stvari nisu za mene-sve u svoje vrijeme-jedno je biti lijep, zgodan i profinjen, a drugo jeftin, vulgaran i davati pogrešnu sliku o sebi...
    Morala sam izabrati kakva osoba želim biti, tj.kako želim da me drugi doživljavaju. U skladu s tim sam se i ponašala-ponosna sam jer vidim da sam na dobrom putu, ali sada je mene strah:kako to prenijeti danas,sutra na svoju djecu...
    Kako im usaditi svijest o sebi pored ovakvog društva koje je nemilosrdno i sve nenormalnije. Oprostite ukoliko smatrate da nisam u pravu, ali pogledajte samo crnu kroniku i sve će vam biti jasno...

    _____________________________

    Naše malo zlato stiglo nam je 02.08.2011.
    Koja sreća i blagoslov....

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 6
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 16:47:26   
    jagodicabobica
    vrlo je tesko malom djetetu objasniti zasto nesto ne moze a svo ostalo drustvo moze...
    tesko je napraviti balansu izmedzu upravljana ili (strogosti) sa djetetom jer istovremeno zelimo da djeca odrastaju u samostalne osobe... i pitam se dali neke zabrane poticu djete da jos vise zeli ono sto mu roditelj neda?
    sexualnost u sustini je osjecajna tema....

    sta mislite da li trebamo nauciti malu djecu i tinejdzere na stid?? mislim da se pred drugim bliznjim stide pokazati svoje pise?



    (Odgovor članu Rebeka)
    Neposredna veza do poruke: 7
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    7.5.2011 21:48:00   
    chichina
    i kako onda odabrati šta djetetu dozvoliti a šta ne - ako zabraniš većinu onoga što je njegovim vršnjacima dozvoljeno (prema vlastitim moralnim načelilma i vrijednostima), bit će izoliran iz društva (djeca znaju biti jako okrutna), ako mu dozvoliš dosta toga opet ne valja... nije dobro ni da nema društvo, a niti da bude "u toku" sa današnjim nenormalnim načinom života... moja je kćerka još beba a već se grozim toga kad ona uđe u pubertet. Za 12-13 godina će biti još gore.

    _____________________________

    06.10.2010. - mamina i tatina princeza

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 8
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    9.5.2011 2:35:01   
    Krky
    Jagodice...da mislim da djeci moramo pokazati i ukazati na stid. Moji su duplići sad u nekoj među fazi, baš su me neki dan pitali zašto će se oni ma moru morat kupat u kupaćim, a mali brat ne (iako će i on od ove godine bit "pokriven") Rekla sam da je to normalno kad si veći da te ne moraju svi vidjeti i gledati kad si gol, da je to intimno, da sada izrastaju u velike dečke itd...učim ih i da ne trčkaraju više goluždravi po kući nakon tuširanja, veš da se ogrnu do svoje sobe...pa meni je to normalno. Što se tiče ove seksualizacije, imam sreću, jer je moja curka u doba djetinstva voljela dječje i primjerene pjesmice, a danas su joj Gaga i ostale persone - bljak


    _____________________________

    MAMA SA 6 ******

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 9
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    9.5.2011 2:42:10   
    Krky
    A i to : što će netko misliti, hoće li me odbaciti ako ne mislim tako, ne slušam to, ne radim tako...svojima pokušavam utuvit nekako da budu svoji, da razmišljaju i promišljaju, promatraju širom otvorenih očiju i da se ne prilagođavaju onome što ne valja ili nema vrijednosti, pa taman i da ih odbacili i ne prihvatili. Ja sam npr. u teen- dobi boravila u društvu, hodala, radila, zabavljala se, a nikad se nisam osjećala kao da mi je tamo mjesto, ali - "da ne bi netko mislio..."ili "kud ću ... s kim ću"

    _____________________________

    MAMA SA 6 ******

    (Odgovor članu chichina)
    Neposredna veza do poruke: 10
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    21.7.2011 10:08:38   
    Bebys
    ovu temu tek sada vidim...

    da to i mene muci i toga se i ja bojim

    trudit cu se koliko mogu da NE dopustam takve stvari i da joj OBJASNIM KOLIKO GOD MOGU SVE....

    mala djeca mala briga

    velika djeca velika briga...user posted image

    (Odgovor članu Krky)
    Neposredna veza do poruke: 11
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    21.7.2011 11:25:56   
    bubaMaja
    danas su druga vremena, djeca rastu s tehnologijom i bombardirani su informacijama sa svih strana... slažem se da ima previše poticanja na seksualnost i slično, ali ako roditelji znaju postaviti pravu mjeru, ne bi trebalo biti većih problema... jednostavno su druga vremena i djeca se moraju odgajati u skladu s današnjim dobom... iako i ja puno više volim vrijeme kad smo skakali lastiku iza kuće, svjesna sam da će moje dijete igrati igrice i biti na kompu puno prije nego ja.. imati mobitel prije nego ja.. i sve ono što mi je nezamislivo, ali znam i da bi mom djetetu bilo nezamislivo da ju odgajam kao da raste prije 30 godina bez svega toga...
    jedino što možemo je IMATI MJERU!

    _____________________________

    Blagoslovljeni najljepšom zvjezdicom s neba - došla nam je naša Stella 6.2.2011.

    (Odgovor članu Bebys)
    Neposredna veza do poruke: 12
       RE: seksualizacija i brzo odrastanje
    21.7.2011 11:37:29   
    bibilibi

    IZVORNA PORUKA: jagodicabobica

    druga dilema mi je kada joj kupiti mobitel?da li je pozitivnije da ima mobitel ili ne?
    vidjela sam da djeca preko mobitela sebi pustaju muziku i imitiraju te gadure

    Mislim da joj ne kupujes mobitel prije svega zbog zracenja, gaga ce proci,a ovo moze ostaviti vece poslijedice
    I meni dignu tlak sa pitanjima "Hoces ti njoj biti muz?" ma daj,nema mi ni dvije godine,ona mrva tek goddinu i vec ih gurate u neke glupe price. Ja sam kao dijete mrzila kad me zezaju da sam sa nekim deckom i nisam se ni druzila sa tima jer me bilo stid.
    ja mislim da je djeci sada sve dostupnije,a mi kao roditelji imamo sve manje vremena i na kraju dodjemo do toga da nam djeca bolje znaju ko je bio sa kim u BB ili u cemu vec,znaju milijun gluposti a ne znaju ko su braca grimm. Koliko je sve t problem medija,vise je ipak nas...I da-sto djetetu od 7 treba pofil na face?Ili mobitel...

    (Odgovor članu jagodicabobica)
    Neposredna veza do poruke: 13
    Stranica:   [1]
    Stranica: [1]
    Idi na:







    Anketa

    Šta da saznate...
    пеперутка16

    ..da nosite trojke, što biste učinili?

    Oznake

    Sve najbolje!

    Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

    Čestitamo!