njanja

| 

Odgojena  sam u općim moralnim principima:    Kada sam bila mala, majke, roditelji,  profesori, djedovi, stričevi, susjedi bili su osobe vrijedne poštovanja  i ugleda. Koliko bili bliži ili stariji toliko su nam više osjećaja  davali.    Bilo je nezamislivo neodgojeno odgovoriti starijima,  učiteljima ili vlastima.    IMALA SAM POŠTOVANJE.    Imali  smo povjerenje u starije, jer su bili roditelji, majke ili rodbina sve  djece ili skupine u ulici ili gradu...    Bojali smo se tek mraka,  grdoba ili horor filmova.    Danas sam beskonačno tužan za sve ono što  smo izgubili, za sve ono čega će se moji unuci jednog dana bojati. Za  strah u pogledu djece, mladih, odraslih i starijih.       Ljudska prava  za kriminalce.?       Ograničena prava za poštene  građane.?       Platiti dugove i biti budala.?       Amnestija za  prevarante.?       Pošteni su glupi.?       Ne iskoristiti prednost  znači li to biti budala.?       Što  nam se to događa???       Profesori  tučeni u školi.       Rešetke na našim prozorima.       Svatko  zatvoren u svojem svijetu.       Kakve  su to vrijednosti?       Auto  koji vrijedi više od zagrljaja,       djeca koja žele nagradu, da bi  završila školsku godinu.       Mobiteli u torbama djece, koja su tek  izašla iz pelena.          Što  želiš u zamjenu za jedan zagrljaj?       Vrijedi  više jedan Armani od diplome.       Vrijedi više jedan veliki ekran od  razgovora.       Više vrijedi jedna skupa šminka od zajedničkog  sladoleda.       Više vrijedi IZGLEDATI od  BITI.       Kada  se je to dogodilo, da je sve to nestalo ili postalo  smiješno?       Hoću  skinuti rešetke sa prozora, da tamo stavim cvijeće!!    Želim sjesti na  stazu i imati otvorena vrata u ljetnim noćima..    Hoću poštenje kao  motiv ponosa.    Hoću ispravan karakter, čisto lice i pogled u  oči    Hoću sram i solidarnost.    Hoću nadu, veselje,  povjerenje..    Hoću da se vratim stvarnom životu, jednostavnom kao  kiša, čistom kao nebo u travnju, laganom kao lahor u  zori.    Dolje  "IMATI"    Živjelo "BITI"       Volim  moj zajednički i jednostavan svijet...       Imati ljubav, samilost i  solidarnost kao osnovu, prezir pred nedostatkom etike, morale i  poštovanja..          Vratimo  se biti "LJUDI",    Izgradimo bolji svijet, ispravniji, gdje osobe  poštuju osobe.          Utopija?  Ne..? Da..? Možda..?    Pokušajmo zaraziti svijet šireći ovu  poruku.    Naša djeca to zaslužuju, a naši će nam unuci zahvaljivati  zbog toga.    Pošaljite to svojim prijateljima i vidjeti ćete da nas ima  puno, koji tako mislimo i to  želimo            

JAN, moja najveća ljubav,  sreća, ponos, uspjeh i poticaj!         "Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,   Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".                                                                                -Tagore- 

|