novamama

| 

IZVORNA PORUKA: novamama      do sada smo naučili:      TOČNO                   NETOČNO      osjećati                 osijećati, osiječati, osječati   osjećam                osijećam - za -ije i -je prebaciti na ekavicu    Istanbul                Istambul   kuća                      kuča   šećer                    šečer   ne želim                neželim - negacija i glagol pišu se odvojeno, osim u imperativu (nemoj!)   djeca                     dijeca   idemo van            idemo vani   sljedeći tjedan      slijedeći tjedan, slijedeči tjedan   slijedeći Marka došla sam        sljedeći Marka došla sam...   ponovno               ponovo   vas dvoje              vas dva (obraćanje dvjema osobama suprotnih spolova)   jeste pojeli?         jeste pojela? (obraćanje ženskoj osobi iz poštovanja)   nesreća/nezgoda    razlikovati, nesreća je nezgoda sa kobnim posljedicama? cvrčak, ispravi me ako griješim..   budući da            pošto   pala je                 pala se (o gospođi, narječje)   kaže li se?           da li se kaže?   (izbjegavamo dakanje u hrv. jeziku)   trampolin             trambolin   pravilno                ispravno (o točnosti)   no ili međutim       no međutim   kupit ću                kupiti ću              ja odbijam pisati ne ću i podatci i griješka!        troubi, moram priznati da si me ti smutila s onim osjećati, kad si na jednom postu napisala istu dvojbu i stavila: 'kako se to uopće piše?'       kad je tebe zbunilo mene je još više, ti si kriva            kejt, pitanje: kada se koristi k, a kada ka - vidim u slikovnici npr. idem k baki, a sva se slomim dok to pričitam oliveru   - nije ni čudo da sam sve pozaboravljala kad mi je literatura mrak          

|