|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Doula i porod kod kuće
20.9.2013 8:52:56   
andydea
Jućer sam bila na projekciji filma "Doula". Prikazana su tri filma o porođaju kod kuće. Od ta tri poroda,jedan je ipak radi komplikacija završio u bolnici na carskom rezu, a ova dva su bila predivna, u bazenu nasred sobe...muževi uz ženu i porodi predivni uz opuštanje kućne atmosfere...zamračeno,sviječice..
Doula je žena babica (ili žena sa iskustvom koja je rodila), koja prati trudnoću žene kojoj pomaže,dolazi neposredno prije poroda i uz patronaznu sestru(koja je u prostoriji samo prisutna) pomaže i olakšava ženi porod.Žena inače sve radi sama...znači i rađa samauser posted image ..
Mogla bi sad tu roman napisati,ali evo nadam se da sam ukratko sve opisala.Želim čuti vaše mišljenje.
Nažalost u Hrv. je još uvijek zakonom zabranjeno porodi kod kuće,ali idemo k tome da se i to provede.
Iskustvo sa mog trećeg poroda nije bilo baš lijepo-u vrijeme vizite i gongula po hodnicima,reflektirajuće lampe,galama...Mislim da se svakoj ženi (ako nema komplikacija) treba dozvoliti da rodi u potpuno prirodnom okruženju, onako kako to sama želi i bez ikakvih anelgetika...dripova, epiduralni...Znam da sam vjerovatno ovdje u manjini koja tako misli,ali evo to je moje mišljenje.
Ovaj puta svoju 4.user posted image  želim roditi doma u toploj atmosferi, sa prigušenim svjetlima,mirnoj muzici...u vodi, a zatim leći u svoj krevet.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 8:56:01   
andydea
http://www.youtube.com/watch?v=iRc36qMxNak -ovo je samo mali dio filma

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 9:05:09   
anaxx
Ja bi samo rekla da si hrabra ako to želiš i uspiješ izvesti...
Ja za to ne bi imala hrabrosti, pogotovo nakon mojih prijašnjih poroda .... Mislim da doktori ipak daju neku sigurnost i u slučaju bilo kakvih komplikacija odmah mogu reagirati... doma ???

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 9:09:29   
anne
Zakon je pomalo nejasan u tom dijelu - što hrabri roditelji iskoriste.
Piše u zakonu da osoba ima pravo birati mjesto zdravstvene skrbi - pa neki izaberu doma.user posted image Znam 4 žene koje su željele roditi doma. Jedna je odustala prije poroda jer je beba bila okrenuta na zadak, 2 su rodile doma, a jedna je u trudovima ipak za sigurnost išla u bolnicu jer je primalja tako predložila.
Nije ne moguće i može biti prekrasno kao i vani, ali se s obzirom na situaciju moraju puno toga proučiti.
Ne bi savjetovala porod kod kuće bez pomoći, pogotovo ako je prva beba.
Treba se raspitati koji pedijatri žele preuzeti dijete rođeno doma i moguće je izbjeći odlazak u bolnicu nakon poroda jer i vas i bebu preventivno napumpaju antibioticima i ponašaju se prema vama kao da ste s Marsa pali.

Ja sam drugo htjela roditi doma jer mi je u to vrijeme prijateljica iz Londona koja je babica bila ovdje, ali se mm nije usudio.
Ovaj put se ja nisam usudila zbog obilnih krvarenja koja imam nakon poroda. Da je sve bilo u redu svakako bi bila za tu opciju.

< Poruku je uredio anne -- 20.9.2013 9:13:42 >


_____________________________

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 9:28:14   
lidac0605
kao medicinar,a i iz vlastitog iskustva,nisam za to...neko ce rec,pa kak su prije zene doma radjale-jesu,da,al i pogledajte koji je bio postotak mrtvorodjenih i umrlih nakon poroda...
konkretno,u jednoj od mojih 4 trudnoce,koja je bila savrsena do samog kraja se desilo kaj se desava u 1% trudnoca-abrupcija placente,tamo,na stolu,na pregledu pred porod.Rekli su mi da sam imala srece da sam u bolnici...da sam bila doma,beba bi ostala bez kisika do bolnice(citaj,ugusila se),a ja najvjerojatnije iskrvarila.Do tad sam i ja mislila da ae takve stvari desavaju nekom drugom...
ne bi nikad radjala doma,nema sanse

< Poruku je uredio lidac0605 -- 20.9.2013 9:29:31 >


_____________________________

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"


(Odgovor članu anne)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 10:15:54   
evanoi
ja bih, kao i većina, pretpostavljam, najradije rađala kod kuće, ali uz uvjet da imam svo potrebno liječničko osoblje i pomagala user posted image dakle, mirna i domaća atmosfera, ali uz stručnjake. a s obzirom da to nije nikako izvedivo, onda ipak radije biram rodilište, jer kao što lidac kaže, onakvih 1% slučajeva mož zadesiti bilo koga i nikad si ne bih oprostila da se tako nešto dogodi. naravno da se i u bolnici može dogoditi svašta, ali barem bih znala da će stručni ljudi odraditi sve što mogu. ipak, i ja sam uvijek maštala o porodu kod kuće kao opciji spokoja, ugodne i poznate atmosfere... možda bi bilo idealno spoj toga: da u rodilištima postoje zasebne sobe/apartmani u kojima je žena od početka poroda pa do izlaska iz bolnice, koja bi imala jednog doktora/babicu..., a ne da se mijenjaju zbog smjena i sl., komfor u sobama - tv, radio... user posted image dakle, ipak malo previše za naše prilike, znamuser posted image

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 12:12:46   
ruwenzor
Mislim da kod poroda treba voditi računa o potrebama djeteta a ne hirevima majke, jer uvijek postoji mogućnost komplikacija, preveliki mi je to rizik u zamjenu za "ugodnu atmosferu". Osim toga, ne želim leći u svoj krevet nakon poroda, želim leći na bolnički krevet i krvariti po bolničnim plahtama, bez da me briga tko će to kasnije očistiti, želim da mi pedijatar pregleda bebu i odradi sve kaj treba da sam ziher da mi je beba zdrava, odnosno ak nešt ne štima da se to što prije podvrgne lječničkom nadzoru i liječenju. I super mi je da mi prva 3 dana uzmu bebu na 2h dnevno, izvažu je, testiraju sluh, okupaju, a da se je mogu u miru istuširati i najesti.
Nek mi netko pls pojasni onaj dio: "Žena inače sve radi sama... znači i rađa sama". Ja sam samo 2x rodila, bila prikopčana na ctg i babica mi je rekla kad da tiskam i kad da prestanem- pa jel se to računa da sam rodila sama il je ona rodila umjesto mene?! Doktor je oba puta sjedio pokraj i pratio razvoj situacije, nasreću nije trebao puno intervenirati- prvi put me samo zašio, drugi put probio vodenjak, i priznajem, mogla sam i bez toga, al ak sam već popucala zašt me ne bi zašili, i ak se vodenjak nije dao zašt ga ne bi probili da to malo ubrzaju da se bebica ne muči?

_____________________________

zvrkica frkica 26.05.2011. <3
smjehuljica 06.09.2013. <3

(Odgovor članu evanoi)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Doula i porod kod kuće
20.9.2013 20:29:12   
andydea
Ruwenzor...zena radja sama da..nitko ju ne poradja ! Roditi mozes bilo gdje !
Nitko ne tiska umjesto tebe, nitko ne dise umjesto tebe..a to sto netko stoji 3m od tebe jer je dr. I vice a jde jos malo izdrzite..bude proslo..ili babica koja samo govori ajmo sada stisci..pa ti stisces..stisnula bi ovako i onako jel osjecas nagon, zar ne ?
Kaj se tice plahta...radje cu prati svoje i biti u svome domu..otusirati se kad ja hocu, bez vizite koja te ionako samo prodje i nista ne pita.
Beba kad se rodi i doma pregleda ju patronazna i vaze i mjeri..sve ko i u bolnici.Takodjer se gleda i posteljica!
A za ono da je beba bitnija nego mamin izbor..da slazem se...bitno je i upravo iz tog razloga biram ovakav prirodan nacin poroda.
Istina je da su nekad zene radjale doma..smrtnosti ima i u trudnocama, a i u bolnicama..nazalost..dakle o cemu pricamo ?
Nekad su majke i dojile djecu do 3god. a danas je lakse reci nemam dovoljno mlijeka i smuckati ad.!
Svatko ima svoj izbor..ok..ali shvatite da su bolnice daleko od prirodnog !Nazalost zene su prisiljene na to.

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

(Odgovor članu ruwenzor)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Doula i porod kod kuće
21.9.2013 13:50:53   
Sunshine28
mislim da na treba biti iskljuciv...

ja ne bi rodila kod kuce nikada, iako sam imala uzasna iskustva za vrijeme boravka u bolnici zbog proda....imam takav posao da sam se nagledala i naslusala toliko tragicnih prica i nagledala tesko bolesne djeca koja bi imala skroz normalan zivot da nisu dozivjeli komplikacije pri porodu tako da bi me s te strane bilo previse strah za dobrobit djeteta i uvijek bi progutala kendlu velicie nogometne lopte i otisla u bolnicu...

ali ako netko zeli preuzeti rizik i roditi kod kuce - slobodno - svatko je odogovoran za sebe i svoje dijete...

u svakom slucaju ja sam najprije za lobiranje za promjene zakona koje bi dovele do toga da zene, kao u nekim drugim zemljama, mogu otvoreno roditi kod kuce ako zele, to prijaviti dezurnoj hitnoj koja zna da je porod u tijeku i koja je spremna poslati jedinicu po mamu i bebu....
sa takvom logistikom bi skorz podrzavala zene koje su vec rodile prirodnim putem, pogotovo vise djece, da rađaju u privatnosti svog doma....
ali opet, ja ni onda ne bi, preveliki sam trtaros...


< Poruku je uredio Sunshine28 -- 21.9.2013 13:52:10 >


_____________________________

I + G = E & L


(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Doula i porod kod kuće
21.9.2013 18:10:46   
andydea
http://www.doula.hr/ -koga zanima neka pročita !

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

(Odgovor članu Sunshine28)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Doula i porod kod kuće
21.9.2013 22:01:51   
mišica 666
popljujte me kolko hoćete ali meni je to sebično. stavljaš na kocku svoj život što je u neku ruku ok ali stavljaš na kocku i život nerođenog dijeteta što mi je grozno i neodgovorno. kroz život se nosimo s mnogo gorim stvarima od pišljiva 3 dana u bolnici.

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 11:51:51   
Bellatrix
Problem s bolnicama je što žena ne može imati dostojan porod, jer je medicina smjestila trudnicu u krevet (kao bolesnika), porod u poluležećem položaju što nije normalno i naša tijela kroz tisuće godina nisu tako funkcionirala. Ovaj običaj rađanja u bolnici u ležećem položaju traje oko 100 g. Pa usporedite!

(Odgovor članu mišica 666)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 17:06:56   
mišica 666
Bellatrix kolka je bila smrtnost rodilja i djece tjekom stoljeća takvog rađanja a kolka je sada.

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu Bellatrix)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 17:18:07   
andydea
Da možda nije sada tolika smrtnost jer je medicina napredovala...isto tako i babice koje su porađale doma...ali zato se zapitaj mišica koliko žena sada ide na inducirani porod ,a da ne pišem koji su glupi razlozi ?!

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

(Odgovor članu mišica 666)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 21:59:12   
mišica 666
po meni bolje napravit 100 induciranih poroda kad ne treba nego jedan ne napravit kad treba. svi seruckaju oko toga kao da je to ne znam šta. imala sam 2 poroda i oba su bila inducirana. neš ti stvari. mislim to je možda najmanja žrtva koja majka kroz život žrtvuje za svoje dijete.

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 22:42:53   
lidac0605
potpisujem Mišicu...uostalom kakva je sad to velka fama oko tog poroda...hebote ,imala sam ih 4,od toga 1 carski i kad su zagustili trudovi-ma boli me briga jel sam na leđima il naglavacke,na krevetu il na podu,samo da smo cim prije gotovi...al mi je bilo bitno da sam među strucnim osobljem U BOLNICI.
I u porodu ne vidim apsolutno nis dostojanstveno,osim cinjenice da se rađa novi zivot...ja sam ih gledala ko klinka na praksi,u srednjoj skoli,sa ove donje strane...nis lijepog a ni dostojnog za ženu

< Poruku je uredio lidac0605 -- 16.10.2013 22:44:39 >


_____________________________

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"


(Odgovor članu mišica 666)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 23:04:48   
andydea
Uredu to je vase misljenje...ja imam svoje..Vjerovatno zbog zakona necu moci to ostvariti..nazalost..i da ja sam imala dva inducirana prvi i treci i lose pamtim svaki..drugi je bio predivan i prirodan koliko se to moze nazvati prirodnim u bolnici..Ovu temu sam otvorila da vidim kako vi zeneimate misljenje o tome..i ok hvala vam na komentarima..

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Doula i porod kod kuće
16.10.2013 23:37:39   
mamacita
Ja sam bila prezahvalna za bolnicki smjestaj, i to niti jednom nisam trazila da dijete sa mnom ostane preko noci, uvijek sam zamolila sestru da ih odnese tako da se mogu odmoriti i tjelesno i dusevno prije odlaska kuci. Sva 4 puta sam bila inducirana, i to mi je bilo super, nikad nisam jurila u trudovima do bolnice, nego sam elegantno legla i bila inducirana. Troje djece sam cak i izabrala dane na koje ce se roditi. 8.6., 8.9. i 18.10. Kud ces bolje! Kucni porod je dio proslosti, kad mi moja baka prica kako je skoro pa umrla pri trodnevnom istiskivanju mog prevelikog oca, u jednoj sobici sa ostalom prisutnom rodbinom oko sebe, zahvalim na bolnicama i komoditetu i privatnosti.

(Odgovor članu andydea)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Doula i porod kod kuće
21.10.2013 10:34:27   
keyt
I ja sam prošla indukciju i nakon nje carski i ne vidim ništa strašno u tome, u mom slučaju, dapače. S dobro prevaljenim 41. tt, apsolutno zatvorena bez ikakvih naznaka za otvaranjem i bez mogućnosti kontrole plodne vode. Uz sve navedeno skočio i tlak. Pa zbilja bih bila luda da sam čekala prirodan porod, koji se možda ne bi nikada ni dogodio jer su žene s takvom dijagnozom nekada umirale, naprosto ima žena koje genetski imaju problema s otvaranjem grlića maternice. A ipak se na koncu trudnice induciraju samo kad je potrebno, a svaka može potpisati da ne želi. Moja pokojna baka rodila je 15-ero djece, od toga 10 živih, a samo posljednjih dvoje rodila u bolnici. Uvijek je govorila, da sam bogdom svako rađala u bolnici, kroz manje muka bih sigurno prošla...

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Doula i porod kod kuće
21.10.2013 10:45:39   
keyt
Samo da dodam, unatoč indukciji i carskom moja je bebačica zdravo, veselo, razigrano, spretno i pametno dijete. Za to su zaslužni genetika, a prije svega puuuno ljubavi, topline i maksimalnog udovoljavanja tom malom biću od strane mame i tate.
S druge strane, za bebu je porod uvijek stres, to je naprosto prirodno stresan čin sam po sebi i ne može se izbjeći, jednako kao i za majku. Pogotovo kad je prvi i dugotrajan. Andy da rađaš prvo ili drugo dijete rekla bih ti NE, ali s obzirom da ti je 4., a do sada je sve protjecalo u redu, za rađanje doma skoro da bih ti i rekla DA user posted image

(Odgovor članu keyt)
Neposredna veza do poruke: 20
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!