|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   sedmi mjesec trudnoće
28.7.2010 21:45:45   
dajamarija
user posted image danas sam bila na ultrazvuku i doktorica mi je rekla da mi je beba okrenuta guzom prema dole, i pita me dali je to već bilo??!!!! rekla sam joj da neznam, da mi dosad doktor nije to spomenio, uglavnom živcira me što je svaki puta neko drugi od lječnika na ultrazvuku i neznaju pročitati na papirima šta onaj prethodni napiše i onda mene ispituje i što je najgore, jako zabrine, kao danas.. dali je to normalno da je beba okrenuta guzom prema dole?????user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: sedmi mjesec trudnoće
28.7.2010 23:28:59   
lorna
Položaj na zadak je položaj djeteta guzom i nogicama prema dolje. Nema vidljivih simptoma da se beba položila na zadak, a većina žena ne može sa sigurnošću odrediti položaj djeteta, iako osjeća udarce.

Liječnik ili babica mogu odrediti položaj djeteta pipanjem trbuha ili lociranjem mjesta s kojeg se najbolje bilježe otkucaji srca. No, najtočniji način za utvrđivanje je ultrazvuk, pa će položaj djeteta ustanovit liječnik na trećem ultrazvučnom pregledu kada će se obaviti i sve ostala mjerenja.

Između 33. i 35. tjedna trudnoće beba se obično namjesti u zdjelici u položaj glavicom. No, u 3% slučajeva, beba će se namjestiti na zadak. Premda se bebice koje su okrenute na zadak mogu okrenuti u bilo koje vrijeme, pa i dan prije poroda, procijenjena je vjerojatnost da će se nakon 37. tjedna beba spontano okrenuti na glavicu samo u 12% slučajeva.

Kod porođaja na zadak djetetu najprije izlaze noge. Oko 4 od 100 djece rađa se na ovaj način. Budući da se najveći dio djetetova tijela (glava) rađa posljednji obično se ultrazvukom pred kraj trudnoće mjeri njezina veličina da bi se utvrdilo je li dovoljno mala da može proći kroz vašu zdjelicu. Porođaj djeteta koje izlazi na zadak obično je duži i teži, pa se mora obaviti u bolnici. Vrlo često je potrebno napraviti epiziotomiju, a u nekim hrvatskim rodilištima je kod porođaja na zadak rade rutinski. Češće je potrebna i upotreba vakuum ekstrakcije.

Kod položaja na zadak moguć je vaginalan porod, pa u nekim hrvatskim rodilištima prvo pokušaju poroditi dijete vaginalno, a ako dođe do komplikacija pristupa se hitnom carskom rezu. U drugim hrvatskim rodilištima sva djeca koja su položena na zadak rutinski se upučuju na carski rez.

Što uzrokuje položaj na zadak?
Nije ustanovljena genetska povezanost s okretanjem djeteta na zadak, ali postoji nekoliko faktora koji povećavaju tu mogućnost:

- manje bebe imaju više mjesta u maternici što im omogućuje nesmetano okretanje i orijentaciju glavicom prema dolje. Naime, većina beba se okrene glavicom prema dolje jer tako imaju više prostora u maternici

- u višeplodnoj trudnoći jedno dijete može uzrokovati da se drugo okrene na zadak

- neke žene imaju neobičan oblik maternice ili proširen uterus zbog prošlih trudnoća, što povećava mogućnost okretanja djeteta na zadak

- kod placenta previe povećana je mogućnost okretanja djeteta na zadak
U nekim slučajevima smatra se da je beba postavljena na zadak zbog napetosti koju majka ima u donjem području tijela. Uočeno je da je položaj na zadak češći u tjeskobnih i ustrašenih žena, što se objašnjava činjenicom da strah, tjeskoba i stres mogu aktivirati simpatičke mehanizme koji sužavaju donji dio maternice.

Koji su rizici kod poroda na zadak?

Obzirom da je najveći dio djetetova tijela glava, tokom poroda glavicom, ona prva prolazi kroz porođajni kanal, a ostatak tijela zatim prolazi bez problema. Međutim, kad se beba rađa na zadak, postoji mogućnost da tijelo bebe prođe kroz porođajni kanal, a glavica zapne u području brade. Ovo stanje može biti opasno za dijete.

Ako glavica ne zapne, rizik za dijete može postojati i zbog razloga što kad dijetetovo tijelo izađe, pupčana vrpca nakon nekog vremena prestane pulsirati. Ako se to dogodi dok glavica još nije izašla postoji rizik od smanjenog dotoka zraka pa je potrebno bebu poroditi što je moguće prije.

Ovi rizici mogu se ukloniti porodom carskim rezom. Carski rez je ozbiljna operacija koja također nosi svoje rizike, iako su oni veći za majku nego za dijete, pa se većina žena ipak, u dogovoru sa svojim liečnikom, odlučuje na carski rez.

No, za neke žene i uredne trudnoće, vaginalni porod može biti sasvim siguran. Ako je procedura vaginalnog poroda dobro vođena i kontrolirana od strane iskusnog liječnika ili babice nema razloga za zabrinutost, a uvijek ostaje mogućnost hitnog carskog reza ako do komplikacija ipak dođe.

Kako mogu pomoći bebi da se okrene glavicom dolje?
Postoje neki načini koji mogu pomoći, odnosno potaknuti, okretanje djeteta glavicom prema dolje.

Da bi se beba spontano okrenula majka treba opustiti napetost u donjem dijelu maternice. Postoji niz načina kako to učiniti. Kod nekih žena dobro djeluje akupresura, a kod nekih će pomopći jednostavne tehnike opuštanja i vizualizacija.

Preporuča se i svakodnevna šetnja, 20-ak minuta dnevno, gdje pokreti tijela i gravitacija mogu učiniti da se beba okrene težim dijelom tijela prema dolje. Preporuka je, što je moguće više, ležati na lijevom boku te sjedit uspravno ravnih leđa ili s trbuhom lagano nagnutim prema naprijed. Polusjedeći položaju, kada ste naslonjeni na leđima u nagibu prema nazad, pogoduje djetetu okrenutom na zadak da se osjeća ugodno i ne motivira ga na okretanje, pa izbjegavajte odmaranje u takvom položaju.
Također postoje i vježbe, odnosno položaji, koje mogu potaknuti okretanje. Jedan od takvih je položaj "koljena-grudi". Kleknite na pod ili krevet, spustite se na sve četri (koljena i dlanove), podignite stražnjicu, a glavu spustite na ruke. Neka vam grudi budu u ravnini s koljenima. Da bi vam bilo udobnije možete pod glavu staviti jastuk. U tom položaju provedite dnevno 10 do 15 minuta.

Svaka aktivnost koja obuhvaća položaj na dlanovima i koljenima može pomoći djetetu da se okrene iz položaja na zadak.


Vanjski okret ili eksterna cefalička verzija
Vanjski okret je postupak koji se može provesti u 37. tjednu trudnoće. Provodi se u bolnici. Pod nadzorom ultrazvuka liječnik vanjskim zahvatom pokuša guranjem okrenuti dijete u ispravan položaj. Uspješnost ovog postupka nije zagarantirana, a većina hrvatskih liječnika neće vam ga preporučiti, jer se smatra da se rizicima vezanim uz ovaj zahvat uglavnom nepotrebno izlagati kod položaja na zadak. Jedan od glavnih rizka je odljuštelja posteljice, što dovodi do prijevremenog poroda, a može dovesti i do težih komplikacija i za mjaku i za dijete.



Izvor: e-beba

(Odgovor članu dajamarija)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: sedmi mjesec trudnoće
28.7.2010 23:31:17   
njanja
mislim da je izvor La rousee enciklopedija...tekst znam napamet, koliko sam ga samo puta pročitala... Jan je tvrdoglavi zadak....user posted image   volim vjerovati u teoriju da djeca zadak ostaju u tom položaju, kako bi glavicom bili što bližr maminom srcu...to mi je romantična teorija

< Poruku je uredio njanja -- 28.7.2010 23:33:38 >


_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu lorna)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: sedmi mjesec trudnoće
28.7.2010 23:39:26   
CallamityJane
nadam se da se bebana do termina ipak okrene i da porod prodje u najboljem redu user posted image

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 4
   [Obrisani korisnik]
28.7.2010 23:47:05   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu njanja)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: sedmi mjesec trudnoće
29.7.2010 7:31:18   
nemammaste
Neke bebice se same okrenu zadnji čas

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: sedmi mjesec trudnoće
29.7.2010 13:53:18   
ELISABETH
moja curka se okrenula 2 tjedna prije poroda,sve do tad je bila na zadak


_____________________________

Ivona, 17.06.2009.

While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about.
Angela Schwindt

(Odgovor članu nemammaste)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: sedmi mjesec trudnoće
29.7.2010 13:57:33   
njanja
IZVORNA PORUKA: cvrčak

http://www.youtube.com/watch?v=6AM6wDwTjmc

Odličan video. Raspitaj se kod svog ginekologa i o tome
 Meni ovo uopće ne izgleda ugodno ni za bebu ni za mamu....Hoću reći-da su meni to predložili, dobrano bi se prepala....Dijete ima razlog zašto je odabralo biti zadak i ja sam tu samo za opciju da žena ide direktno na carski rez, bez prethodnog forsiranja vaginalnog poroda, a ne da se miješa u stanje u trbuhu... Ono što sigurno znam da u RH ne rade okret.... 

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: sedmi mjesec trudnoće
29.7.2010 14:00:53   
njanja
Moderatori, ovu temu bi trebalo staviti pod naslovom ZADAk ili slično....Ja kada je Jan bio zadak sam puno tražila po netu od zadku, ali je bilo jako malo tema pa eto, možda bi netkome ako ugugla ovo moglo pomoći, a neće mu pomoći pod naslovom 7 mj trudnoće....

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu dajamarija)
Neposredna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Gusta hrana.
пеперутка16

Kada ste počeli uvoditi krutu hranu?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!