|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kada drugo dijete...
2.3.2010 10:55:38   
Bebys
Jeste li spremni za drugo dijete?
Autor:
Postavite si sljedeća pitanja kako biste se uvjerili jeste li zaista spremni za još jedan krug.

1. JESTE LI RODILI PRVO DIJETE PRIJE MANJE OD 12 MJESECI?

Studije objavljene u stručnom časopisu British Journal Of Obstetrician And Gynaecologist pokazuju da nova trudnoća godinu dana nakon prvog porođaja može naškoditi vašem zdravlju – mnoge mame žale se na bolove u leđima, iscrpljenost i depresiju. Stoga je važno da ne zatrudnite ponovo ako – fizički i psihički – niste potpuno spremni za to.

Majke se moraju nositi s mnogo toga: brinuti se za bebu i prihvatiti svoju novu ulogu. Stoga trebate biti praktični i razmišljati o konkretnim problemima. Razgovarajte s partnerom i drugim roditeljima da biste dobili bolju sliku o svojim osjećajima i razmišljanjima. Je li ipak bolje pričekati dok vaše prvo dijete ne bude veće? Nema puno dokaza za to – ključno je da majka posjeduje mentalnu i fizičku energiju, kao i veliku podršku kako bi se učinkovito brinula za dvoje djece.

2. ZNATE LI ZAŠTO ŽELITE DRUGO DIJETE?

Budite iskreni. Možda imate osjećaj da je vaše prvo dijete dovoljno neovisno o vama da imate vremena brinuti se za drugo dijete ili želite da između vaše djece ne bude velika dobna razlika. Ali budite jako oprezni ako drugim djetetom pokušavate popraviti loš odnos ili kao podsvjesnu reakciju na rođenje prvog djeteta. Euforija koju mnoge žene iskuse nakon uspješne trudnoće i porođaja ponekad privlači žene da ponove cijelo iskustvo – čak i kad okolnosti nisu idealne. Kada su trudne i nakon što rode, žene su obasute pažnjom i brigom, što nestaje kako dijete raste. Taj gubitak pažnje može potaknuti ženu da poželi ponovo roditi.

3. JESTE LI PRVI PUT LAKO ZANIJELI?

Ako je odgovor ne, razmislite o činjenici da mnoge žene poput vas počnu pokušavati dovoljno rano kako bi izbjegle veliku dobnu razliku između djece. No priroda ima svoja pravila. Dvije trudnoće nikada nisu iste – čak ni kod istog para – i ne možete se potpuno osloniti na iskustvo koje imate, bilo ono dobro ili loše. Pokušajte zanijeti samo ako zaista odmah želite drugo dijete.

4. JESTE LI RODILI CARSKIM REZOM?

Ako je vaš odgovor potvrdan, trebali biste se svakako posavjetovati s liječnikom o posljedicama za zdravlje prije nego što se odlučite na drugi porođaj. Liječnici najčešće savjetuju ženama da pričekaju dvije godine nakon porođaja. Na taj će način maternica imati dovoljno vremena da potpuno zacijeli i oporavi se.

5. JE LI VAŠA VEZA ZAISTA STABILNA?

Društvena potpora izuzetno je važna kad imate dvoje djece pa trebate biti sigurni da je vaša veza dovoljno čvrsta da podnese još jedno razdoblje neprospavanih noći, a vjerojatno i manje seksa.

Hoćete li ponovo roditi često je više praktično pitanje nego što je to slučaj s prvim djetetom. To mora biti zajednička odluka – s dvoje djece očevi moraju biti još spremniji pomoći. A uza svu dobru volju na svijetu, kad stigne druga beba, vjerojatno će biti manje onih koji će se ponuditi čuvati dvoje djece, što znači da ćete imati još manje vremena da budete zajedno sami. Ako to može ugroziti vašu vezu, možda trebate razmisliti o sustavu čuvanja koji će vam omogućiti više slobodnog vremena ili pričekati da starije dijete doraste do dobi kada može otići na igru ili spavanje kod svojih vršnjaka.

6. JESTE LI SPREMNI ILI ŽELITE NAPUSTITI POSAO?

S dvoje djece parovi često razmišljaju o tome da jedan roditelj ostane kod kuće odnosno napusti posao – obično majka. Želite li to? Razgovarajte o tome sa svojim partnerom – financijsko ograničenje i žaljenje za karijerom mogu biti težak teret za vašu vezu ili možete osjećati da ste izolirani, a oboje je pogubno za sretnu obitelj.

7. IMATE LI VREMENA PRIČEKATI?

Žene starije od 40 godina nose povećani rizik od kromosomskih abnormalnosti pa često žele roditi što prije. No ako ste zdravi i dobre kondicije, vjerojatno nećete imati problema. Ako vas to zabrinjava, posavjetujte se sa svojim ginekologom.


Tekst objavljen u: MAMA&BEBA, Veljača 2010
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 10:57:32   
Bebys
ovo mi se sa naseg RR portala isto jako svidjelo i dojmilo..
posto nas ima puno o takvoj temi i DILEMI..
dobro je PRODIVANITI i znati...

ja sam iskreno receno ostala zapanjena nekim cinjenicama koje su itekako istina u ovom clanku..

pogotovo kada sam se sjetila zena koje stancaju djecu radi nekih novaca i slicnih stvari...bas bijase tema ovdje..neki dan..
dobar clanakuser posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 11:34:47   
Bebys
tema me stvarno bacila u razmisljanje...


(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 11:41:30   
FIONA
..to ti je posalo kao planiranje kredita na 30 godina za nekretninu...deca se planiraju i ako se dese kad nismo planirali boli te glava a ne da srce lupa od sreće...žalost al je tak...prije ljudi nisu delako ko danas..imali su doma vrtove i blago i nisi bili gladni ak su bili bez posla...danas je vrijeme kad papir znači sve...ak nemaš love nemreš nikud i niš...pa tako ni imati bezbrižno roditljstvo...ova moja situacija danas me totalno bacila u nazad...da nisma sad u traženju posla imala bi malu razliku među klincima kaj sam oduvjek htela..al sada dok se zaposlaim, pa dk steknem neki status koliko toliko i sigurnost telk onda planiram na drugo...nažalost!

_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 11:59:08   
Bebys
a zamisli koliko danas zena i muzeva ima isti problem...jjjjjjjeeeeeeeeeebbbb...hr. drzavu...user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:15:40   
FIONA
IZVORNA PORUKA: Bebys

a zamisli koliko danas zena i muzeva ima isti problem...jjjjjjjeeeeeeeeeebbbb...hr. drzavu...user posted image user posted image user posted image

al nije to sam problem hrvata...to je problem modernog društva...djete je dugoročan plan u kojeg moraš pametno ulagati...kad kažem ulagati mislim na financije...još kje kod nas ok...Ameri ludi imaju več razliku od jaslica...ak imaš love ide ti dete u jaslice gdje budu imali više vremena da mu se posvete...pa tako i škola i koleđ...ak imaš love možeš sve...ak nemaš budi na dnu hranidbenog lanca jel se nekog mora i gazit...kod nas se još možeš izboriti da djete kroz život samo ak mu usadiš svjest o egzistenciji!


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:20:15   
njanja
danas sam saznala za mamu (susjeda od moje sestre) 2 djece koja nije imala novaca za ovo 2. da mu kupi bebimil pa mu je davala kravljer mlijeko od kada je bio mali...jako teško za čuti, i jako mi je žao, ali stvarno su financije jedna velika stavka kod planiranja familije....

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:23:40   
Bebys
naravno lova je danas sve...nazalost...jer kaze moj suprug ovako....LOVA VRTI GDJE SVRDLO NECE...i to je nazalost ziva istina...zasto kad vidim sirotinju....dusa mi se kida...

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:25:00   
ninolina
IZVORNA PORUKA: Bebys

a zamisli koliko danas zena i muzeva ima isti problem...jjjjjjjeeeeeeeeeebbbb...hr. drzavu...user posted image user posted image user posted image


al nije to sam problem hrvata...to je problem modernog društva.

potpisujem, ja kao mama vesele četvorke da sam mislila kako će mi država pomoći nebi imala ni jedno...mislim nije država ta koja će meni financirati djete... mrzim takve roditelje koji idu po djecu na teret države... drugo je ako se u međuvremenu nekaj dogodi, otkaz, smrt ali ovako grrr


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:25:13   
Bebys
njanja a na kravljem mljeku je cijeli svijet odrasao do nekih 15 godina unazad..ili mozda 25 tak nekako ... i svi su zivi i zdravi....citava zemaljska kugla...to su neka nova istrazivanja pokazala da LOVA BUDE BOG...ako me kuzite...pa da se nista vise sto je prirodno ne daje nego sve kupovno...sve je to ZACARANI KRUG...user posted image

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:25:51   
FIONA
al je interesantno da baš takve obitelji koj su socijalni slučajvi na kraju imaju i do desetero i više klinaca...kao da mi koji smo svjesni da ne želiš da živiš od socijaln epomoći ne možeš imati više od jednog, dvoje troje...možeš ako privređuješ malo više od prosjeka...

_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:26:19   
Tsmee
Ja sam krenula od ove: "razmislite o činjenici da mnoge žene poput vas počnu pokušavati dovoljno rano kako bi izbjegle veliku dobnu razliku između djece". Prvi put bilo teško pa da počnemo na vrijeme. Htjela sam razliku 2-2,5 godine. Ali, primilo se od prve user posted image . Srećom, nismo prerano počeli pa će razlika biti 22 mjeseca. Sasvim OK za moj ukus user posted image

_____________________________

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:27:45   
Bebys
IZVORNA PORUKA: FIONA

al je interesantno da baš takve obitelji koj su socijalni slučajvi na kraju imaju i do desetero i više klinaca...kao da mi koji smo svjesni da ne želiš da živiš od socijaln epomoći ne možeš imati više od jednog, dvoje troje...možeš ako privređuješ malo više od prosjeka...
  joj neka se nitko ne ljuti...ali stari ljudi su rekli ovako...KADA KISA PADA SIROTINJA DJECU RADI....ima toga istine..

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:28:30   
Bebys
tseme...odlicno..jos ako je sve drugo dobro...user posted image

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:30:27   
ninolina
al je interesantno da baš takve obitelji koj su socijalni slučajvi na kraju imaju i do desetero i više klinaca...kao da mi koji smo svjesni da ne želiš da živiš od socijaln epomoći ne možeš imati više od jednog, dvoje troje...možeš ako privređuješ malo više od prosjeka...

ja znam da sam iznad prosjeka ali ponosna jer netrebam ničiju pomoć


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:31:00   
FIONA
tsmee malo zavidim jel sam htela tak blizu i ja...al ipak me razum prehitin na čekanje...kaj je najbolje nisam čula jednom da me pitaju a kaj sad kad sam doma ne obavim odmah još jedno pa ču lako kasnije dalje...mislim aloooo...

a ovo kaj veliš za kišu i to...čuj i ja sam u minusu na tekućem a kiša pada...hm, hm ,hm..user posted image user posted image user posted image


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:32:15   
Tsmee

IZVORNA PORUKA: Bebys

IZVORNA PORUKA: FIONA

al je interesantno da baš takve obitelji koj su socijalni slučajvi na kraju imaju i do desetero i više klinaca...kao da mi koji smo svjesni da ne želiš da živiš od socijaln epomoći ne možeš imati više od jednog, dvoje troje...možeš ako privređuješ malo više od prosjeka...
  joj neka se nitko ne ljuti...ali stari ljudi su rekli ovako...KADA KISA PADA SIROTINJA DJECU RADI....ima toga istine..




Slažem se, pa pogledajte kolko bebica baš u vrijeme recesije. Mislim da kad ljudi imaju, previše su opterećeni time što mogu dati djetetu u materijalnom smislu, a kad se nema, ma onda svi shvate da je ljubav na prvom mjestu.
Naravno, da ne pomislite krivo, ne govorim ovdje o tome da je ljubav dovoljna i da i bez novca možemo sve, ali ako imamo za osnovno... Previše se opterećujemo time hoće li dijete imati nove čarapice ili nošene, skupi bicikl ili onaj jeftiniji... Na kraju krajeva njima je svejedno, oni uživaju. A još ako uspijemo u njih usaditi vrijednosti takve da im to ni kasnije u usporedbi s vršnjacima ne bude važno, kud bolje. (Znam, zvuči malo idealistično, ali ne zamjerite, trudna sam i sretna user posted image )

_____________________________

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:35:05   
Tsmee
Fiona, bez obzira na to kaj mislim u srcu, mislim da bi i mene razum u tvojoj situaciji prikočio. Srećom, za sad je s poslom OK pa mogu bez puno brige na drugo. user posted image

_____________________________

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:35:17   
FIONA
jooj pa nije to išlo tebe komad..ne ne da me krivo ne shvatiš...rekla sam baš n aone ko moji susedi...nit jedan ne dela al omah su išli nakon prvog na drugo...i još ne delaju...
ja osobno gledam da me pelene, kozmetika, non stop neke kreme kaj ni jedna ne ide na recept, hrana jel ima želuček ko vrabac i sve smeta...ja ni sad ne kupujem obleku većinu sam dobila i gledam da prođem što jeftinije al nije to samo parsto kuna na mjesec ...po mojim standardima je ipak više...još mi je zver  u pelenama pa ja bi samo 100€ davala za pelene da imam još jedno sada!..a od kud...


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:36:31   
njanja
IZVORNA PORUKA: Tsmee
Previše se opterećujemo time hoće li dijete imati nove čarapice ili nošene, skupi bicikl ili onaj jeftiniji... Na kraju krajeva njima je svejedno, oni uživaju. A još ako uspijemo u njih usaditi vrijednosti takve da im to ni kasnije u usporedbi s vršnjacima ne bude važno, kud bolje. (Znam, zvuči malo idealistično, ali ne zamjerite, trudna sam i sretna user posted image )
 Slažem se s idealističkom teorijom....Ali ona je idealistička....Ali istina je da nije ni novac sve-danas se nema ni vremena posvetiti djeci...Eto ja radim 8 h, dođem doma već je 5 h, a jan ide oko 9 spavati...znači 5 x tjedno ja imam 4 h za njega....i što sada da imam odmah drugo? to vrijeme bi se naravno smanjilo jer mu se ne bi mogla posvetiti, a to ne želim...Znači nije samo novac u pitanju, ako govorimo (Fiona) o onima koji imaju 5-6-7 djece??? Tko se o njima brine???

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:36:43   
FIONA
IZVORNA PORUKA: Tsmee

Fiona, bez obzira na to kaj mislim u srcu, mislim da bi i mene razum u tvojoj situaciji prikočio. Srećom, za sad je s poslom OK pa mogu bez puno brige na drugo. user posted image


zato sam i ljubomorna malo..heehehuser posted image ..samo ti uživaj u bebaču...user posted image


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:37:03   
Tsmee

IZVORNA PORUKA: FIONA

jooj pa nije to išlo tebe komad..ne ne da me krivo ne shvatiš...rekla sam baš n aone ko moji susedi...nit jedan ne dela al omah su išli nakon prvog na drugo...i još ne delaju...
ja osobno gledam da me pelene, kozmetika, non stop neke kreme kaj ni jedna ne ide na recept, hrana jel ima želuček ko vrabac i sve smeta...ja ni sad ne kupujem obleku većinu sam dobila i gledam da prođem što jeftinije al nije to samo parsto kuna na mjesec ...po mojim standardima je ipak više...još mi je zver  u pelenama pa ja bi samo 100€ davala za pelene da imam još jedno sada!..a od kud...



Niisam te krivo shvatila... Upravo obratno, mislim da je to super - do određene granice kad ljudi postaju socijalni slučajevi

_____________________________

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:37:27   
Tsmee

IZVORNA PORUKA: FIONA

IZVORNA PORUKA: Tsmee

Fiona, bez obzira na to kaj mislim u srcu, mislim da bi i mene razum u tvojoj situaciji prikočio. Srećom, za sad je s poslom OK pa mogu bez puno brige na drugo. user posted image


zato sam i ljubomorna malo..heehehuser posted image ..samo ti uživaj u bebaču...user posted image



Fala! PUSA!

_____________________________

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:38:57   
FIONA
njanja jedni o drugima..znaš kak vele stari ljudi...imaš jedno za drugim svak svakom do uha i nek se paze...tak  je bilo u doba mojih baka kad su rađale...to kaj veliš da nema čovjek vremena i nema...al moj tata se sjeća da su znali i prespavat na slami na štaglju...da ja pošaljem zver tak bi me pritvorili...malo se ipak vreme promjenilo i djeca i bebe zahtjevaju više i financijski ali i vremena kqko i sama kažeš..

_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Kada drugo dijete...
2.3.2010 12:43:07   
njanja
a znam, ali tako je bilo prije 100 godina....i teta od mog tate je rodila 9-tero djece...ali tada žene nisu radile, bile su doma, nije baš postojalo ni svakakvih kontracepcija, a i od žena se očekivalo da rađaju, a ne da rade... mislim ima još negdje takvih prilika u obitelji i sada u lijepoj našoj....

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:







Anketa

Dudica.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!