|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   preuranjena menopauza
24.2.2011 20:54:08   
jagodicabobica
Kada govorimo o preuranjenoj menopauzi?

Menopauza obično nastupi između 50. i 55. godine. Prosječnu starost u kojoj se pojavi menopauza procjenjuje se na dob od 51 godinu. Čak ako dođe u svoje očekivano vrijeme, menopauza uzrokuje dosta problema. A ako se pojavi prebrzo, njene su posljedice još gore. Ranom se smatra menopauza koja nastupi prije 45. godine starosti. Studije pokazuju kako preuranjena menopauza nastupa kod jedan posto žena u dobi od 15 do 45 godina. Unutar tog dobnog razdoblja razlikujemo one žene kod kojih se menopauza pojavi prije 40. godine - u tom slučaju govorimo o preuranjenoj menopauzi.



user posted image
Preuranjena menopauza može biti uzrok depresije. (jlp)



Uzroci preuranjene menopauze

Liječnici se pri odkrivanju uzroka pojave (pre)uranjene menopauze dosta puta nađu u slijepoj ulici. Nepoznavanje uzroka ima prilično negativan utjecaj na žensko prihvaćanje tog novog stanja u kome se našla.
Preuranjena menopauza se može pojaviti potpuno prirodno. Može biti posljedica preuranjenog prestanka djelovanja jajnika. Prstanak djelovanja jajnika može značiti dvije stvari: jajnici prestanu proizvoditi jajašca ili hormone koji su potrebni za ovulaciju. Jajnici prestaju djelovati zbog više razloga. Najčešći među njima je autoimuno djelovanje tijela. To znači da tijelo nešto što mu je inače prirodno, prepoznaje kao nešto što treba potisnuti. Na prirodni razvoj preuranjene menopauze utječu i genetski uzroci. Čak 5 % žena svoje stanje nasljeđuje. A može biti riječ i o posljedicama oštećenog kromosoma x.

Preuranjena menopauza
može nastupiti i zbog kirurških zahvata, obavljenih u slučajevima endometrioze, polipa, raka jajnika, uklanjanja jajnika, uklanjanja maternice. Ti zahvati prekidaju djelovanje jajnika i time uzrokuju opadanje količine estrogena.
Preuranjenu menopauzu potaknu i neki lijekovi, koji se primjenjuju pri liječenju raka.


user posted image
Preuranjena menopauza ne isušuje samo vaginu, nego i cijelo tijelo. (jlp)



Znaci preuranjene menopauze

Znaci preuranjene menopauze slični su onima koji najavljuju menopauzu, koja nastupa u uobičajenom razdoblju. Navale vrućine i neredovite menstruacije, koje su snžnije ili oskudnije od uobičajenih, znaci su da jajnici proizvode manje estrogena. Te simptome mogu pratiti i teškoće s navlaživanjem vagine, koja također postaje manje elastična. Nije isušena samo vagina, nego i koža cijelog tijela. Često su suha i usta. Može se pojaviti i inkontinencija, nesanica, glavobolje, bolovi u zglobovima i mišićima. Smanji se želja za seksom. Javljaju se emocionalne oscilacije, napetost, pa i depresija. Često se poveća apetit i posljedično težina. Ako doživljavate nabrojene simptome, a možda ste prošli kemoterapiju ili zračenja, ako više od godinu dana nastojite zatrudnjeti ili je preuranjena menopauza snašla vašu majku ili sestru, posjetite liječnika - jer nije isključeno da vam probleme uzrokuje preuranjena menopauza.


S kakvim se teškoćama suočava žena koju je snašla preuranjena menopauza?
Osim teškoća od kojih obično pate žene u menopauzi, javljaju se i dodatne teškoće. Za razliku od žena koje dožive menopauzu u za to predviđenom vremenu, žene koje menopauza zahvati prebrzo, oštećene su zbog manjka estrogena. Zato su podložnije osteoporozi, bolestima srca, bolestima desni i gubitku zuba. Dok se stanje ne smiri preuranjena menopauza ima i utjecaj na spolnost, što može predstavljati dodatno opterećenje. Većinu žena vjerojatno najviše pogađa neplodnost.
Najgori se simptomi pojave u slučaju preuranjene menopauze, koja nastupi nakon operativnog zahvata. Simptomi se pojave odjednom i svom snagom.

Bez obzira na to koliko su velike poteškoće, mala pozornost ih čudesno preprevladava. (jlp)



Liječenje preuranjene menopauze

Za sada se smatra kako proces preuranjene menopauze nije moguće vratiti u suprotnom smjeru. Kada počne, najviše možemo učiniti ako se posvetimo liječenju simptoma. Simptomi i emocionalne teškoće, koje nastupe s preuranjenom menopauzom, rješavaju se na sličaan način kao u slučaju menopauze koja nastupi u uobičajeno vrijeme. O hormonalnim terapijama kod žena koje su u menopauzi, postoje mnoga sve oprečnija mišljenja. Ipak je u slučaju preuranjene menopauze s tim ponešto drugačije. Ženama hormonalna terapija unatoč svemu više koristi nego šteti. Spriječava povećanje rizika od nastanka bolesti srca i krvnih žila, pomaže mišićima, kostima i općenito regulira tjelesne funkcije. Estrogen također ima ključnu ulogu pri održavanju normalne strukture rodnice, maternice i urinarnih puteva i tako omogućava maksimalno u okviru mogućnosti normalan život žena u najboljim godinama. Neplodnost se rješava prije svega metodama umjetne oplodnje. Važna je i tjelesna aktivnost.


user posted image
Zamjenska hormonalna terapija ublažava simptome preuranjene menopauze. (jlp)



Novija istraživanja provedena na Sveučilištu u Tennessiju ukazuju na mogućnost odgađanja preuranjene menopauze. Izgleda da bi bilo moguće odgoditi i menopauzu koja nastupi u redovnom vremenskom razdoblju. Rezultati njihovih istraživanja mogli bi pomoći i u slučajevima kada je neplodnost posljedica nepravilnog djelovanja jajnika. Znanstvenici u Velikoj Britaniji upozoravaju kako je riječ o istraživanju koje je tek u povojima i na čije stvarne rezultate odgađanja preuranjene (ili redovne) menopauze treba još neko vrijeme pričekati.

http://www.intimatemedicine.com.hr/seks-i-zdravlje/menopauza-moze-pogoditi-i-tinejdzerke/


< Poruku je uredio jagodicabobica -- 24.2.2011 20:58:15 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: preuranjena menopauza
24.2.2011 21:09:44   
jagodicabobica
Rana menopauza







user posted image

prof. dr Milka Drezgić, specijalista endokrinologije – 16.11.2007.



U ranijem tekstu je naglašeno da na našem području menopauza nastaje najčešće između 48 I 52. godine života. Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH - hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena – hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Jedna od osnovnih razlika sastoji se u tome što žene sa ranom insuficijencijom jajnika mogu povremeno, s vremena na vreme, imati ovulaciju, čak ostati trudne, što se dešava u 8-10%  slučajeva. Žena u pravoj menopauzi ne može ostati trudna. Trudnoća nastaje zbog toga što ipak ostaje neka rezerva folikula (jajašaca) za oplodnju i pored toga što je praktično došlo do prekida hormonske veze između jajnika i hipofize, te kontrola hormona daje karakterističnu sliku menopauze.

Rana insuficijencija ovarijuma razvija se postepeno, tokom nekoliko godina, a simptomi najčešće ostaju neprimećeni, kako od strane pacijentkinje, tako i od strane nadležnog ginekologa. Budući da period u kome se javlja rana insuficijencija ovarijuma varira i može biti od 18. do 40. godine života – akutni simptomi koje imaju žene u menopauzi ovde najčešće nedostaju.

To znači da nema valunga ili su oni veoma retki i blagi, nema nervoze, poremećaja pamćenja ni depresije. Mogu se javiti znojenja pred jutro praćenja nesanicom, ali ni to nije često. Najčešći simptom je poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se manifestuje neredovnim krvarenjima, odnosno amenoroičnim periodima do tri meseca, skraćenim i manje obimnim ciklusima. U ovakvim okolnostima nikako ne treba uzimati terapiju pre određivanje nivoa hormona.

Ukoliko sebe prepoznate u navednim simptomima, tražite od nadležnog lekara da date krv za FSH, LH i estradiol trećeg dana ciklusa ili, ukoliko ciklusa nije bilo dva meseca, dan za određivanje hormona nije bitan.

(Odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: preuranjena menopauza
25.2.2011 8:50:51   
Bebys
neznam nikoga tko je usao rano svi su normalno...

(Odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: preuranjena menopauza
25.2.2011 20:38:20   
Leva
Na zalost poznajem curu kojoj je fsh preko 30 jos od njene 15. godine. Sada ima 29 i fsh joj je 80. user posted image  Jedini nacin da dobije svoju bebicu je donirana jajna stanica.

_____________________________

JA-ok, ON- Oligospermia
http://sunasce.blogger.ba/
5 x IUI /AIH = 0
1. stimulirani ICSI = 0
1. prirodni IVF/ ICSI - bez JS

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: preuranjena menopauza
5.1.2013 22:55:34   
razočarana
Bok.Može li mi tko pomoči nova sam na forumu pa se ne snalazim naj bolje.Imam 30g još malo 31g a prije 3g sam počela imati problema s menstruacijom.Otišla sam kod doktora propisala mi jedne tablete pila čekala da dobijem ništa,propisala druge opet pila tu je bilo tu i tamo malo imam malo nemam.Kad više nije znala šta bi samnom poslala me u zagreb ginekologu.On isto tako izvadi ovaj nalaz dođi za 3mj.pa dok dođem ponovo kod njega opet napravi ova nalaz i opet tako prođe po par mjeseci dok skupim nalaze i dok dođem do njega.Tablete koje mi je propisao i koje su mi donekle pasale prestale se proizvodit,sad pijem Trisequens i u pola terapije dobijem.Stvarno neznam više kome da se obratim i tko mi može pomoći?user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: preuranjena menopauza
11.12.2015 21:44:13   
idana_85
Pozdrav.
Nazalost, nasla sam se u ovoj situaciji. Skoro identicno kao prethodni post. U 27 godini kasni menstruacije. Zelimo dijete, ali nista. Vrijednosti FSH i LH divljaju, estradiol nizak. Doktori u Sarajevu zbunjeni. U medjuvremenu nekim cudom ostanem u drugom stanju i dobijem bebicu. Godinu dana dojim. Po prestanku dojenja krvarim 40 dana i od tada ni kapi, vec 6 mjeseci. Nalazi opet isti. Uradim juce pregled i konacna dijagnoza prijevremena menopauza. Jedan jajnik ne radi, smanjio se, drugi ima jos par folikula to su posljednji trzaji. Iako sam svjesna ovoga vec par godina, nekako sma se nadala ipak da nije i da ce se izlijeciti nisam razsmisljala sta sad? Ako neka ima iskustva molim da mi pomogne.
Jos jedna otezavajuca oklonost je terapija. Propisan mi je Trisequens koji u BiH nije na listi odobrenih lijekova, iz razloga sto se skoro i ne kupuje i proizvodjac nije imao interesa da placa skupe procedure, provjere i testove. U regionu se mogu samo u Hrvatskoj kupiti, danas sam saznala da ih ima.
Moze li mi neko reci je li imaju u svim apotekama i koja im je cijena Jedan prijatlej ide sutra pa bih ga zamolila da mi kupi.
Molim vas svako iskustvo mi puno znaci.
Lijep pozdrav iz Sarajeva

(Odgovor članu razočarana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: preuranjena menopauza
12.12.2015 22:00:53   
Jupiter
Ja bih ti preporučila forum Roda. Ne samo da ćeš naći odgovore nego i razumijevanje i podršku. Taj forum je puno aktivniji kad su u pitanju teške teme. Nadam se da ćeš ubrzo naći odgovor. Želim ti svu sreću!

_____________________________

.. na kraju sve ipak bude dobro, ako jos nije dobro nije kraj..

4×AIH, 3xIVF, 1xFET- Imamo plus, imamo srčeko..
15.07.2016. Stigla Leona user posted image

(Odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 7
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!