|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Oralni kontraceptivi i HZZO
3.8.2011 13:11:08   
njanja
evo info svima koji koriste ili planiraju:

Od danas se kombinirane oralne hormonske kontracepcijske tablete, Lindynette 20 (75 µg gestoden + 20 µg etinilestradiol) i Lindynette 30 (75 µg gestoden + 30 µg etinilestradiol) nalaze na dopunskoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što ih čini prvim oralnim hormonskim kontraceptivima na dopunskoj listi HZZO-a.

Riječ je o nisko doziranim kombiniranim oralnim kontraceptivima, a njihovo dospijeće na B-listu HZZO-a (dopunsku listu) učinit će modernu kontracepciju dostupnom široj populaciji žena, budući da nadoplata iznosi svega 32 kune.

Kontraceptivno tržište u Hrvatskoj dosad je bilo usmjereno na preparate koji su se većinom plaćali, dok su na osnovnoj listi lijekova HZZO-a godinama bile tek dvije vrste kontracepcijskih tableta, od kojih su jedne registrirane samo za terapiju policističnih jajnika dok se druge, zbog visokih doza hormona te velikog broja nuspojava, rijetko propisuju. S obzirom na takvu situaciju, tržištu je svakako trebala moderna kontracepcija koji bi ženama bila cjenovno pristupačna.

U Hrvatskoj se u odnosu na europski prosjek puno manje koriste oralni kontraceptivi. Razlozi za takvu situaciju su, osim relativno visokih cijena, predrasude o ovoj vrsti kontracepcije, koje su posljedica nedovoljne informiranosti. Istovremeno, broj pobačaja i dalje je razmjerno visok, prema podacima HZZO-a, u 2008. zabilježeno je 10.616 prekida trudnoća. O toga, gotovo 40 posto njih učinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina, a osam posto na zahtjev djevojaka mlađih od 19 godina.

Postavljanje kontracepcijskih tableta na dopunsku listu HZZO-a doprinos je reproduktivnom zdravlju, budući da žene koje ih koriste češće obavljaju ginekološke preglede, čime se i eventualne bolesti ranije otkrivaju te uspješnije liječe. Pored osnovne indikacije – kontracepcije, Lindynette 20 i 30 pozitivno utječu na akne, reguliraju menstrualni ciklus te imaju rijetke nuspojave. Tablete sadrže dvije vrste hormona: estrogen etinilestradiol i progestagen gestoden, koji sprečavaju ovulaciju, a uzimaju li se prema uputama, predstavljaju djelotvornu kontracepciju. 28.05.2011.

< Poruku je uredio njanja -- 3.8.2011 13:12:01 >

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!

"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Oralni kontraceptivi i HZZO
3.8.2011 13:26:29   
lidac0605
user posted image ,lijepi pomak,za svaku pohvalu!
Makar meni je svejedno ja svoje Diane 35 dobijam besplatno jer su mi prepisane od strane endokrinologa i ginekologa kao terapija.Al ovo je sad super za žene koje su zdrave i hoće uzimat pilule

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 2
3.8.2011 13:37:26   
anaxx
ajde i nešto pozitivno u lijepoj našoj...user posted image

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 3
3.8.2011 13:38:49   
BUMBI

IZVORNA PORUKA: anaxx

ajde i nešto pozitivno u lijepoj našoj...user posted image

user posted image

DINO I LUKA-mamine najveće sreće!!!!!
Stigla i princeza ANA!!!

(Odgovor članu anaxx)
Neposredna veza do poruke: 4
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Diraju li se vaši dečki tamo?
пеперутка16

Moj troipolgodišnji sin neprestano dodiruje svoj kurcic i ne prestaje. Pokušala sam razne načine da ga odvratim, ali ne djeluje. Voljela bih da mi netko tko je imao sličnu situaciju napiše kako ju je riješio. Hvala.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!