|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Solinske starine
3.4.2009 11:43:27   
tikica_69
Blizi se sezona, pa tko ovo nije vidio, a biti ce blizu, toplo preporucujem user posted image

Stari Slaveni i Avari nisu bili lijeni. Zajedničkim su snagama oko 614. porušili tad već kristijaniziranu Salonu i iza sebe ostavili ono što bi uz Dioklecijanovu palaču danas moglo privlačiti ogroman broj turista.

Oni koji namjeravaju do ruševina na padinama Kozjaka najbolje bi bilo da to učine prije ili poslije najjače dnevne žege. Područje na Starinama je relativno veliko, a nakon malog muzeja i kratkog drvoreda, hladu se ne nadajte. Ruševine su iz različitih razdoblja, no naravno i tu su prvo bili Iliri i Grci.

Grčki geograf Strabon o Saloni piše kao luci ilirskog plemena Dalmata koji su trgovali s grčkim pomorcima. U prvom stoljeću njih su savladali Rimljani. Ovi su odmah proširili Salonu, dočekali da postanu središte kolonije Ilirik, u prvom stoljeću naše ere primili prve kršćanske propovjednike koji su iza sebe ostavili prve vjernike i generacije koje će naknadno progoniti njihov sumještanin Dioklecijan. Slaveni su, kao što spomenuh na početku, svima skupa zapaprili i stjerali ih prema izgradnji Splita i na otoke.

Potomci starih Slavena ruševine i dan danas raskopavaju. Arheolozi istražujući neistražene dijelove, stanovnici obližnjih kuća i građevinski poduzetnici kopajući i gradeći na neistraženom prostoru uz sam rub Salone. Oko amfiteatra, koji je relativno dobro sačuvan, prizor sugerira laganu zapuštenost i skoro urušavanje.

No ipak dobar dio svega porušenog dobro se drži, a kad gledate okolna brda i more (zanemarite obližnju prugu i industrijski kompleks u zaljevu), povratak u prošlost je živopisan. A kako nema gužve, razgledavanje je uglavnom opuštajuće. Uz stare obrambene zidove, sarkofage i vodovod, tu ćete vrlo lako naići i na mladence s fotografom i postati dio nečije romantičnije prošlosti.


_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Solinske starine
3.4.2009 21:43:09   
Ruža
Interesantno. Hvalla Tikica!user posted image

_____________________________

Samo luda mama...

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Dudica.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!