|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pinjata
16.6.2009 23:37:49   
tikica_69
Za pripremu ove igre potrebno je odvojiti malo vremena, par dana prije same zabave. Tehnika kojom se izrađuje piňata je papier-mache ili kaširanje.

U izradi piňate sudjeluje cijela obitelj, što joj daje posebnu draž i vrijednost.
S klincima pljackate i mljackate dok izrađujete kalup, a tatina pomoć je dobrodošla kada piňatu treba učvrstiti i pripremiti za igru.
Potrebno vam je:
  • malo vremena,
  • napuhani balon ili lopta,
  • brašno, voda,
  • novinski papir,
  • karton, šareni papiri, mašne, trake
  • uže,
  • slatkiši.

Postupak:
  • Napravite ljepilo od brašna i vode na sljedeći način: u lonac ulijte 1l vode i stavite da zakuha. U plastičnu posudu stavite ¼ šalice brašna i u nju ulijte 1 šalicu hladne vode. Miješajte dok ne nestanu sve grudice. Dobivenu smjesu ulijte u vruću vodu, promiješajte i pustite da se ohladi.
  • Na napuhani balon ili loptu (ovisi koje veličine želite piňatu) počnite lijepiti natrgane komade novinskog papira tako da papir prvo umočite u ljepilo, lagano odstranite višak ljepila i zatim prislonite na balon ili loptu. Ljepilo možete nanositi i debelim kistom ili četkom na papir ako vam je tako lakše. Potrebno je prekriti cijelu površinu i to u nekoliko slojeva kako bi piňata bila što čvršća. Predlažem da se to radi u nekoliko navrata, za što će vam biti potrebno nekoliko dana. Kada se jedan sloj osuši, stavite još jedan i tako sve dok ne postignete željenu tvrdoću - a piňata treba biti tvrda. Prilikom izrade kalupa na vrhu je potrebno ostaviti otvor koji će vam kasnije služiti za punjenje piňate slatkim sadržajem.
  • Kada ste završili s izradom kalupa, lagano ga odvojite od lopte ili probušite balon i izvucite ostatke balona kroz otvor.
    • Ako radite kalup na balonu, piňata je manja, ali ju je lakše napraviti jer cijelo vrijeme imate čvrstu podlogu. Balon vadite kada ste gotovi s kalupom.
    • Ako radite na lopti (npr. na manjoj lopti za pilates), piňata je veća, ali izrađujete dvije zasebne polovice kugle koje skidate s kalupa kada se stvrdnu i spajate ih međusobno, bez potpore lopte, što znači da kaširani materijal mora biti dosta čvrst kako se ne bi izvitoperio.

  • Kada je kalup dovoljno čvrst i suh, na njega pričvrstite dodatne oblike, ovisno o tome kakvu piňatu želite dobiti. To može biti sunce, debela riba, cvijet, leteći tanjur, mačka, šarena lopta, Spužva Bob (ali on nije loptasti pa njega možete raditi na kutiji od cipela te mu morate dodati ruke i noge)... ideja ovisi o vašoj mašti i spretnosti. Preko dodanih ruku, nogu, očiju, rogova, peraja ili što ste već zamislili, ponovite postupak kaširanja kako bi ih dodatno učvrstili za osnovni oblik lopte.
  • I sada dolazi završna faza - ukrašavanje. Piňatu treba obojati. Možete je obojati temperom, ali za to vam opet treba dosta vremena, jer prvo bojite u bijelo kako bi se pokrila boja novinskog papira, a zatim u željenu boju.Postavljamo piňatu
  • Drugi, brži način je da je jednostavno umotate u papir za umatanje poklona ili neki drugi papir u boji koji vam je dostupan. Na sve to možete prilijepiti ili prikačiti šarene mašne, trake, krep-papir, sjajne papiriće i sl. Samo neka bude veselo i šareno.
  • Kroz otvor koji ste ranije ostavili, uspite more bombona, lizalica, žvaka, loptica-skočica, malih igračkica iz Kinder jaja koja godinama sakupljate i ne znate što ćete s njima (ali neka to budu igračkice iz jednog dijela) i što god vam padne na pamet, a da je prikladno za dječicu.
  • Piňata je gotovaKroz piňatu provucite dugačko čvrsto uže i objesite je preko nečeg čvrstog (grane, balkona, nekakve čvrste cijevi u stanu ili što već imate pri ruci... važno je da je sigurno i da okolo ima dovoljno prostora.) Drugi kraj užeta treba biti slobodan kako biste visinu piňate mogli regulirati s obzirom na visinu igrača.

    A sada igra:


Djeca stoje u koloni (ili sjede na podu, kauču…) Jedan od njih, obično je to slavljenik, započinje igru. U ruci ima nekakvu palicu, a na očima povez. Voditelj igre (vi), lagano ga okrećete oko njegove osi i svi zajedno pjevate pjesmicu:



Lupi, lupi, lupi, nemoj fulati,
Ako ti fulaš, izgubit ćeš svoj red.
Sada lupi prvi put,
Sada lupi drugi put,
Sada lupi treći put,
I gotov je tvoj red.
(moj prijevod)

Dale, dale, dale,
No pierdas el tino
Porque si lo pierdes
pierdes el camino.
Ya le diste una,
ya le diste dos,
ya le diste tres
¡y tu tiempo se acabó!
(original preuzet s Wikipedije)

  • Na riječi - sada lupi... igrač s povezom na očima pokušava lupiti po piňati (što, vjerujte, nije uopće jednostavno) i ima samo tri šanse. Nakon njega dolazi sljedeći igrač. Visinu piňate podešavate prema visini igrača, što znači da vam treba pomagač snažnih ruku. Igrači se izmjenjuju sve dok se piňata ne razbije i dok se iz nje ne prospe sadržaj.
  • A tada dolazi najbolji dio. Klinci polude od veselja i iznenađenja. Njihov zadatak je pokupiti što više prosutog "blaga".

Igra je vesela i živahna. Naravno, trebate poduzeti sve moguće mjere opreza, kao npr. maknite sve vaze, nemojte biti blizu prozora i igrajte ovu igru na većem prostoru kako netko od igrača ne bi slučajno dobio palicom po glavi.
Nakon ove igre, vaši klinci će biti jako zadovoljni jer su sami sudjelovali u pripremi rođendana, a i prijatelji će ih često pitati kada će opet slaviti rođendan.
A za nered nastao nakon ove igre ne marite. Ionako bi bilo papirića, mrva i mrvica po podu. ;)

_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pinjata
17.6.2009 13:06:33   
Njofra


Cool ali nemam mjesta u stanu za to. Šteta šteta. Volim pripremati vesele što veselije partyje za svoje klince. Sve si lijepo napisala ali ovo nebi znala napraviti
Piňata je gotovaKroz piňatu provucite dugačko čvrsto uže i
. Mislim da kad bi probušila pinjatu odozdola da pričvrstim tu špagu bi mi puknula i raspala se, mislim, ne razmem baš taj dio.

_____________________________

mama

Princezica 13.11.1998.
i
Njofra 14.8.2006.

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!