|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Upomoć, moja beba grize!

Uredništvo Ringeraje, 19.7.2022
Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg beba grize tijekom dojenja je nicanje zubića.

image
Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg beba grize tijekom dojenja je nicanje zubića. (FOTO:Freepik.com)
/11


Sjedite, kao i obično, udobno zavaljeni u omiljenu fotelju i promatrate vašu desetomjesečnu curicu kako uživa cijedeći zadnje kapi mlijeka iz, omiljene joj, mamine mljekare. Odjednom, kao munja vas pogodi oštra probadajuća bol u području bradavice. Uz bolno jaukanje, naglo se prenete i shvaćate da vas je vaša mala pirana upravo ugrizla.

 

Pogledate svoju curicu i sa zgražanjem ustanovite kako je jedina reakcija pristigla na vaš bolni jauk – jedan veliki, od uha do uha razvučeni osmijeh.

Zbog čega bebe grizu?

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg beba grize tijekom dojenja je nicanje zubića. Beba će vjerojatno vrlo rano ustanoviti da osjećaj napetosti, svrab ili blagu bol prilikom izrastanja zuba može ublažiti na prilično jednostavan način – grizenjem vlastite ručice, glodanjem igračaka ili čvrstim stiskom desni o majčinu dojku.

Nakon izrastanja zuba, malom će se djetetu možda učiniti čudnom novonastala situacija pa će grizući dojku poželjeti isprobati kako izgleda ugriz nakon dolaska novog stanara usne šupljine.

 

Vrlo je vjerojatno da će vaša beba sasvim slučajno, nakon dojenja, prisloniti zube o dojku, a vaša će je neočekivana reakcija zaintrigirati i zabaviti pa će, kako bi ponovo izazvala željenu reakciju, grizenje nastaviti u pauzama aktivnog sisanja ili neposredno nakon dojenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Olakšajte bebi nicanje zubića uz ova tri trika

 

Kako reagirati, što učiniti?

Prirodno je reagirati na bolne podražaje. A ugriz djeteta može biti veoma bolan. Osim trenutačne boli, ugrizom se može prouzročiti i ona malo trajnija bol, odnosno može doći do oštećenja bradavice. A sve ovo zajedno obećava nimalo lijep ishod - bolno dojenje sve dok ragada ne zaraste.

U redu je ako majka grčevitim izrazom lica ili bolnim uzdahom i jaukom pokaže djetetu da je ugriz bio bolan. Ono što je važno učiniti je pokušati ne pretjerati u izražavanju boli. Prejaka, neočekivana reakcija može preplašiti vašu bebu pa će ona možda započeti štrajk dojenja. A to ni u kom slučaju nije rješenje.

Nagon ugriza, majka može riječima i izrazom lica dati do znanja djetetu da grizenje nije prihvatljivo ponašanje. Odmah nakon ugriza, može odmaknuti dijete od dojke, posjesti ga pored sebe i objasniti kratkom rečenicom da je grizenje bolno i da nije prihvatljivo. Nakon nekoliko pokušaja, vaše bi dijete trebalo shvatiti poruku.

Ili možda i ne baš?! Možda je vaša beba po prirodi šaljivdžija pa će vaš strogi pogled i odmicanje od dojke izazvati ništa drugo nego navalu smijeha. Ako i vaša beba spada u ovu skupinu koja grize da bi izazvala željenu reakciju, pokušajte onda jednostavno – uopće ne reagirati.
Tijekom ugriza, jednostavno stisnite zube i izdržite. Neka dijete vidi da ovakav način zabave ne proizvodi ama baš nikakav učinak i vjerojatno će zabava uskoro biti gotova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li je duda zaista tako loša navika?

 

Dok beba aktivno siše, jezik joj je prebačen preko donje vilice pa samim time i preko donjih zubića. U tom položaju nemoguće je zagristi, a vjerojatno ćete i sami uočiti da beba grize u pauzi između faza aktivnog sisanja ili nakon što je završila sa sisanjem. To znači da, ako pažljivo promatrate, možete predvidjeti trenutak u kojem se beba sprema ugristi. Kad ovo uočite, pokušajte bebi skrenuti pažnju nečim. U ruci možete držati skrivenu omiljenu igračku ili nešto što mislite da će bebu zainteresirati. Eventualno možete i tijekom dojenja ponuditi bebi držanje nekog zanimljivog predmeta. Nekim bebama će se svidjeti pričanje ili pjevanje pa to može biti jedan od načina skretanja pažnje. Ako ustanovite da vaša beba voli ugristi upravo onda kada joj nešto iz okoline privuče pažnju, pokušajte dojiti u mirnoj i zamračenoj prostoriji, možda pomogne.

Ako je beba veoma čvrsto zagrizla i ne želi pustiti dojku, umetnite svoj mali prst u kut bebinih usta pa među bebine desni. Tek kad ste sigurni da su desni odvojene, polako izvucite dojku.

Ako se suočite sa savjetodavcima koji će vas brižno uputiti na činjenicu da nicanje zubi znači i najavu prestanka dojenja, znajte da ovo nije točna informacija. Vrijeme izrastanja prvog zuba veoma je individualno. Nekim bebama prvi će zub niknuti i prije navršenih šest mjeseci, dok će neke bebe i prvu godinu dočekati bez zubi. Jedini siguran pokazatelj o vremenu prestanka dojenja neka budu potrebe vašeg djeteta i vaše potrebe.

Za kraj, važno je napomenuti da ugrizne rane nekada mogu biti veoma duboke. A otvorena rana na bradavici koja ima direktan kontakt sa usnom šupljinom idealno je mjesto za množenje bakterija i razvoj infekcije. Ako primijetite pojačano crvenilo na bradavici, ako ragade ne zarastaju ili eventualno osjećate probadajuću bol u dojci, najbolje je obratiti se liječniku koji će ustanoviti je li došlo do infekcije i predložiti odgovarajuće liječenje.


Pripremila: Ilka M.

Izvor: http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=1225

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Odlazak na plažu ili velika seoba naroda?
dm babybonus program
4
Nestle po povoljnoj cijeni!
Kupovina proizvoda Nestlé dječje hrane višestruko se isplati - osim što kupujete proizvode po super cijenama, također mo...
4
Osigurajte bebi udobnost tijekom ljetnih dana
Mame vole ljeto, tate vole ljeto, pa ne čudi što i bebe – vole ljeto. Posebice kad slobodne i nesputane slojevitom odjeć...
4
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
3





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!