|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zimske viroze kod djece

Uredništvo Ringeraje, 8.1.2012
Korisnih savjeta pridržavajte se koliko je najviše moguće i tako svedite na što manju mjeru mogućnost infekcije.

image
/11


Zbog još slabije razvijenog obrambenog sustava, djeca predškolske dobi te ona koja pohađaju niže razrede osnovne škole, tijekom zime često obolijevaju od viroza. Virusi se lako prenose među djecom u zatvorenim prostorima, zato budite spremni da ćete se češće susretati s virusnim bolestima, uključujući tu i gripu, s polaskom djeteta u vrtić ili školu.

Povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, klonulost, sve su to očiti znakovi virusne infekcije, da bi se dijete oporavilo treba ga ostaviti kod kuće, te ga odvojiti od ostale djece kako bi se spriječilo širenje bolesti. Mirovanje je obavezno, tjelesne aktivnosti neka pričekaju dok se dijete oporavi i ozdravi, kako ne bi došlo do komplikacija.


Kako sniziti temperaturu?

Roditelje najviše zabrine kad primijete da im dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, koja je reakcija na bolest s kojom se organizam bori. Snižavanje temperature svakako treba poduzeti ako je viša od 38 stupnjeva. Metoda kojom ćete dokazano sniziti temperaturu je tuširanje djeteta mlakom vodom u kadi, no, pazite, tuširanje mora trajati najmanje 15 minuta, optimalno 20 minuta, inače neće biti učinka. Pazite da voda ne bude hladna, a postupak možete ponoviti više puta, u razmaku od barem sat vremena. Tuširanje pomogne, ako je viroza slabijeg intenziteta, zna se dogoditi da nakon što se dijete rashladili tuširanjem temperatura više ne raste.

No, ako je kod jedne viroze tuširanje bilo dovoljno, to ne znači da će isto pravilo vrijediti i kod iduće infekcije, jer ide li vam dijete u vrtić, bit će tijekom zime barem 3-4 infekcije koje će ga „napasti“ . Dakle, ako i nakon tuširanja temperatura prelazi 38 stupnjeva, svakako ćete morati djetetu i neko sredstvo za snižavanje temperature, sirup ili čepić. Stalno dajte djetetu piti tekućine, kako ne bi dehidriralo, pogotovo ako je viroza praćena povraćanjem.

Dok ima temperaturu za dijete je najvažnije da uzima puno tekućine, ako povraća ili ima proljev, u vodu ili čaj mu svakako dodajte sredstvo za rehidraciju, kojim ćete nadoknaditi minerale i tekućinu koje dijete gubi. Ako sve metode snižavanja temperature ne pomognu iako ste djetetu u razmacima od najmanje 4 sata više puta dali sirup ili čepić, onda ga svakako odvedite doktoru. Najbolje njegovu pedijatru, no ako je temperatura  izrazito visoka, a dijete je klonulo i iscrpljeno onda obavezno idite u najbližu bolnicu, dom zdravlja.

Imajte na umu da virusne bolesti antibiotici ne liječe, njih će doktor pripisati samo ako se pojavila i bakterijska infekcija, primjerice upala grla, a što se otkrije laboratorijskom analizom brisa grla ili nosa.


Jačati imunitet

Za obranu od infekcija važni su vitamini, posebice vitamin C. On je nezaobilazan  kad je imunitet u pitanju, jer ima snažno antioksidativno djelovanje. Podupire i jača zdravlje djece stimulacijom stanica imunološkog sustava i na taj način štiti organizam od bolesti. Poželjan oblik pripravka vitamina C za djecu je svakako tekući oblik, koji olakšava uzimanje i poboljšava apsorpciju. Osim vitamina C preporučljivo je djetetu davati za jačanje imuniteta  propolis i proizvode od meda. U prehranu djeteta svakako uključite što više svježeg voća i povrća, agruma pogotovo, napravite mu sok od naranče i mrkve, dodajte limuna u čaj.


Savjeti  za prevenciju  

Da bi dijete, ali i sebe zaštitili od viroza, pa tako i od gripe koja uzrokuje ozbiljnije tegobe od prehlade, korisne savjete možete danas naći na gotovo svakom koraku, bilo na internetskim portalima posvećenim zdravlju, u čekaonicama ambulanti i bolnica, te u dnevnim novinama. Bilo bi dobro da ih se koliko je moguće pridržavate i tako svedete na što manju mjeru mogućnost infekcije.

Perite ruke djetetu što češće, i to sapunom i toplom vodom. Kod kihanja upotrijebite maramicu, ne dotičite nos, usne ili oči nakon što ste bili u doticaju sa zaraženom osobom ili predmetom, jer se tako širi zaraza i na vas. Pogotovo nastojte izbjegavati zatvorene prostore gdje se viroze lako prenose.
(M.G.)


Zena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

POZDRAV SVIJETU, projekt koji MIJENJA SVIJET
Tko smo mi? Mladi, inicijativni, veseli, neobuzdani, vrijedni i FINI.
7
Odgoj djece u prirodi
Odgoj djece u prirodi stvara empatične i samostalne ljude
6
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!