|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto je osjećaj dosade koristan za vaše dijete?

Uredništvo Ringeraja, EM, 9.10.2020
Kako roditelji najčešće reagiraju ako im se dijete požali na dosadu? Obično mu pruže neku tehnološku spravicu ili osmisle zabavnu igru ili aktivnost. No, to je u stvari kontra-produktivno.

image
Osjećaj dosade može kod djece potaknuti kreativnost.
/11


Dijete vam se požali da mu je dosadno…koja je vaša prva pomisao? Razmišljate smjesta kako mu ispuniti vrijeme, nije vas briga ili se čak osjećate pomalo krivima što ne zabavljate svoga klinca i što nema svaki slobodan trenutak u životu ispunjen nekim sadržajem?

Kako roditelji najčešće reagiraju ako im se dijete požali na dosadu? Obično mu pruže neku tehnološku spravicu ili osmisle zabavnu igru ili aktivnost. No, to je u stvari kontra-produktivno. Naime, djeca se trebaju suočiti i naučiti nositi sa životnim problemima, a jedan od njih je svakako neisplanirano vrijeme koje moraju popuniti sami.

 

Zašto je takvo vrijeme važno za zdrav dječji razvoj?

Neisplanirano vrijeme daje djetetu mogućnost da istražuje svoj unutarnji, ali i vanjski svijet, što je početak dječje kreativnosti. Na taj način oni se nauče baviti sami sobom, zamišljati, izumljivati i stvarati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dosadno mi je, što da radim?

 

Neisplanirano vrijeme također pruža djeci mogućnosti da istraže svoje strasti i skrivene interese. Ako ih uvijek držimo zaposlenima i osmišljavamo im aktivnosti za svaku minutu u danu, mogu propustiti otkriti za što su talentirana i što ih istinski, iz dubine srca zanima jer im u stvari mi, roditelji, određujemo zanimaciju.

 

Osjećaj dosade može kod djece potaknuti kreativnost


Osim kreativnost, dosada će natjerati dijete da se nauči rješavati probleme. Naime, dijete kojem je dosadno, a kojem roditelji neće automatski priskočiti u pomoć i zabaviti ga, počne samo razmišljati koje igračke ima na raspolaganju, kako se njima igrati, a možda osmisli i neku novu igru.

Dosada je dobra jer djeci omogućuje i da počnu cijeniti sitna zadovoljstva koja bi inače uzimala zdravo za gotovo. U tome je i najveći problem s gledanjem televizije – mali gledatelji su navikli pasivno primati neograničenu količinu zabave, umjesto da sami proizvode i kreiraju vlastitu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mama, tako mi je dosadno!

 

Zato im je poželjno ponuditi neke igračke koje pružaju mogućnost otvorene igre koje će ima dati priliku da kreiraju vlastitu zabavu, igraju igre pretvaranja i slično, a možete im dati i mogućnost da sudjeluju u kućanskim poslovima, no nikako ih nemojte “spašavati” od dosade i postati njihovi glavni zabavljači.

Potom kada odlučite se odlučite s djetetom poigrati ili mu ponuditi tablet na pola sata, to će mu puno više značiti nego da su mu sve zabavne sprave stalno na dohvat ruke.

 

Dosada će također primorati djecu da prouče svoju okolinu, pronađu zabavu u njoj i više se igraju s drugom djecom.

 

Naime, dijete koje zna da ga kod kuće nitko neće nužno zabaviti, vani je otvorenije za komunikaciju i igranje s vršnjacima jer će na taj način od njih dobiti ono što ste mu vi pružali i u stvari zadovoljavali svoju potrebu za druženjem i interakcijom.

 

Preuzeto sa: dječjaposla

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dijete i kućanski poslovi
Djeca bi trebala sudjelovati u kućanskim poslovima, u pospremanju i čišćenju, iako je ponekad jednostavnije da im upalim...
6
Djeca ne znaju što je strah
Djeca ne znaju što je strah. Na večer bez problema zaspu u svom krevetu, prolaze kroz dan istražujući svijet bez trunke ...
4
Osvojite profesionalno fotkanje!
Pripremili smo novu nagradnu igru za naše registrirane korisnike. Zavirite i pogledajte što je potrebno učiniti da osvoj...
4
Emotivna inteligencija djece
Mnogi su stručnjaci sigurni da su današnja djeca bistrija od prijašnjih naraštaja, ali se u životu i međusobnim odnosima...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!