|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Učiti toleranciji i snošljivosti

Alisa Kosić - socijalna radnica , 16.11.2010
Tolerancija je oblik prosocijalnog ponašanja , a označava stav prema nekome ili nečemu ili način postupanja s ljudima, idejama ili stvarima koji, u najmanju ruku dopušta ravnopravno postojanje svih ljudi, ideja ili stvari.
Ključne riječi:

image
/11


(Ne)tolerancija nas prati u svakodnevnim situacijama - čekajući u redu u trgovini, u prometu, na šalteru nekog (ne)ljubaznog službenika, kod liječnika, u školi, na poslu, kod kuće... (Ne)toleranciju lakše uočavamo kod drugih - prije ćemo vidjeti nepristojno ponašanje nepoznate žene koja će u trgovini zaobići čitav red u kojemu stojite i čekate, nego kada sami „sjednete" na sirenu u vlastitom automobilu jer se netko „vuče" ispred vas dok kasnite na posao. Lako ćete se naljutiti kada vam na pješačkom prijelazu vozač oduzme prednost prijelaza nego osvijestiti vlastito mrgođenje kada vaš ukućanin glasno srče juhu.

Tolerancija i snošljivost

O toleranciji

Tolerancija je oblik prosocijalnog ponašanja (namjerno ponašanje koje će izazvati pozitivne ishode za druge osobe), a označava stav prema nekome ili nečemu ili način postupanja s ljudima, idejama ili stvarima koji, u najmanju ruku dopušta ravnopravno postojanje svih ljudi, ideja ili stvari. (def. Kolesarić, Krizmanić)

Tolerancija može biti religiozna, politička strukovna....


O snošljivosti

Snošljivost je imenica izvedena iz glagola snositi koji se najčešće koristi uz imenicu odgovornost i u međuljudskim odnosima  uključuje i znaćenje   snositi odgovornost za svoja djela ili riječi ali i snošenje i preuzimanje odgovornosti za druge.

Netolerantno ponašanje u obitelji zagorčava život svim njezinim članovima, na poslu, netolerancija onemogućuje zajedništvo i ugodnu radnu atmosferu. Netolerancija u prometu može biti uzrokom i prometnih nesreća, a na ulici može uzrokovat sukobe, svađe...

Jasno da se ne može i ne smije tolerirati genocid, silovanje, zloupotreba djece, ubojstvo....  Šutnja i nereagiranje na širenja uvreda, ponižavanje nemoćnih osoba, zlostavljanja ne smije se nazivati tolerancijom i oblikom društveno poželjnog i prihvatljivog ponašanja.

Ne treba tolerirati ono što šteti drugima, a nad čime pojedinac ima kontrolu. Osobito se ne smije se diskriminirati ljude zbog njihovih obilježja koja imaju od rođenja, koje su stekli naslijeđem, ( npr. izgled, tjelesni nedostatak), odgojem i učenjem ako to što su tijekom života stekli i usvojili ne šteti drugim ljudima ili ne umanjuje kvalitetu života drugih ljudi.

Tolerancija i strpljivost

Toleranciju je potrebno razlikovati od strpljivosti. Strpljiva osoba će samo djelovati snošljivo iako je samo sklona mirno podnositi. To ne znači da ta osoba u sebi ne zamjera sporost pješaka,  teško pokretnog muškarca  koji prelazi cestu baš u trenutku kada on treba proći svojim automobilom. Za razliku od strpljive osobe, tolerantna osoba će nastojati razumjeti sporost pješaka koji ga na neki način opterećuje. Nastojat će zamisliti život tog muškarca i s kakvim se teškoćama sve susreće prilikom „običnog" prelaska ceste. Netolerantna osoba neće se uživljavati u život starijeg, teško pokretnog muškarca već će glasno ili u sebi ljutiti se što se uopće tako teško pokretan starac nalazi na cesti, a možda će čak i nekoliko puta zatrubiti nastojeći požuriti njegov hod.


Tolerancija se uči


Neki od preduvjeta za učenje toleranciji:

   1. empatija
   2. postojanje moralnih vrijednosti
   3. sklonost prosocijalnom ponašanju
   4. dobro raspoloženje
   5. poticaji

Promotrite vlastite reakcije prema članovima svoje obitelji i preispitajte vlastitu snošljivost prema svojim bližnjima.

Budite iskreni prema sebi i razmislite smeta li vam (i koliko često) svadljivost djeteta, upletanje i ispitivanje roditelja, neuljuđeno uzimanje hrane bračnog partnera, kritiziranje susjeda, iskazivanje straha bračne partnerice, različiti politički stavovi kod kolega i kolegica na poslu, gledanje određenih tv emisija kod svojih prijatelja.

Uzroci nesnošljivosti mogu biti pomanjkanje komunikacije, razumijevanja, naklonost...

Prepoznajte vlastite nesnošljivosti prema nečemu ili nekomu i osvješćivanje uzroka prvi su koraci razumijevanju vlastite nesnošljivosti.

Poticanjem tolerancije činite dobro i sebi i drugima.


 
Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Osvojite Prvi otisak-komplet za izradu 3D ...
Igrajte se s nama! Možda baš vi osvojite ovaj komplet za izradu prekrasnih 3D otisaka dlana ili stopala vaše bebe!
6
Zaostajanje u govoru
Moje dijete zaostaje u govoru......zašto?
4
Sami izradite adventski kalendar
Zgodan način da razveselite djecu i zajedno budete kreativni u ovim hladnim danima.
4
Izazovi školstva u doba korone
Od kad je riječ korona ušla u naš svakodnevni vokabular, čini nam se da se vrijeme usporilo, a životne brige fokusirale ...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!