|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sumnja na neplodnost - strahovi i nade

Uredništvo Ringeraje, 6.6.2020
Većina statistika pokazuje kako je vrlo visok postotak uzroka neplodnosti upravo loša kvaliteta sjemena, i to različitih stupnjeva

image
Neplodnost
/11


Problem neplodnosti prisutan je u svim zemljama, neovisno o stupnju razvoja. Trenutačno u svijetu od nje pati približno 15 posto populacije. 


Ljudska vrsta ima najslabiju sposobnost prokreacije u prirodi, jer je, i u normalnim uvjetima, plodnost žene vrlo niska. Naime, ako mladi zdravi par ima spolni odnos točno u trenutku ovulacije, šansa da žena zatrudni iznosi samo 25 posto, a u žena starijih od 40 godina smanjuje se na samo 5 posto. Uz to, velik postotak trudnoća vrlo rano propada (tzv. biokemijska trudnoća), pa tako dolazimo do spoznaje kako vjerojatnost rađanja živog djeteta po jednom menstruacijskom ciklusu iznosi samo oko 10 posto.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kolike su šanse da zatrudnite u toku mjeseca


Primarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće kod mladog para koji ima redovite i nezaštićene spolne odnose tijekom godine dana, a sekundarna neplodnostnemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće. Pojamumanjene plodnosti odnosi se na stanje u kojem zdravi par u plodnom razdoblju života trudnoću postiže nakon duljeg razdoblja nego što je to slučaj kod normalno plodnog para. Dakle, mladi zdravi parovi trebaju biti strpljivi, a stručnu medicinsku pomoć potražiti tek nakon godine dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa koji nisu završili trudnoćom. Za razliku od parova u kojima je žena mlađa od 35 godina, oni u kojima je žena starija od 35 godina trebaju medicinsku pomoć potražiti već nakon šest mjeseci bezuspješnih pokušaja ostvarivanja trudnoće.


Loša kvaliteta sjemena - visok postotak uzroka

Gledajući uzroke pojedinačno, učestalost muškaraca i žena je podjednaka, a postoji i određeni postotak parova kod kojih je uzrok istodobno prisutan kod oba partnera. Nažalost, postoji i određeni postotak neplodnih parova kod kojih se današnjim metodama ne može utvrditi uzrok (idiopatska ili neobjašnjena neplodnost).


Najčešći uzroci neplodnosti kod žene - problemi s ovulacijom, endometrioza, sindrom policističnih jajnika, neprohodni jajovodi, anomalije ženskoga spolnog sustava, starija dob žene ili prijevremena menopauza.


Najčešći uzroci neplodnosti kod muškarca - nemogućnost stvaranja spermija, loša kvaliteta sperme i blokada sjemenovoda. Vrlo bitan čimbenik kod muškarca je kvaliteta sjemena (ejakulata). Normalne vrijednosti analize ejakulata su:

  • volumen - najmanje 1 ml (1 – 5 ml)
  • pH vrijednost - 7,2 – 8,3
  • koncentracija spermija - 20 mil./ml
  • pokretljivost - više od 40 posto pokretljivih spermija
  • morfologija - više od 40 posto spermija normalna oblika.


PROČITAJTE JOŠ: 7 neobičnih činjenica o spermi

 

Većina statistika pokazuje kako je vrlo visok postotak uzroka neplodnosti upravo loša kvaliteta sjemena – oko 30 do 40 posto – i to različitih stupnjeva. Vrlo često je kod muškarca posrijedi kombinacija nekoliko nedostataka. To je slučaj kodoligoastenozoospermije, kad je istodobno smanjen broj spermija (manje od 20 mil./ml) i njihova pokretljivost (manje od 40 posto pokretljivih spermija). Najteži oblik jeazoospermija, tj. potpun nedostatak spermija u ejakulatu. Analizu ejakulata,spermiogram, u pravilu rade biolozi koji se bave reprodukcijskom medicinom, a problemima muške neplodnosti bavi se androlog, liječnik specijalist za muški spolni sustav.


Kako do dijagnoze

Ako se sumnja na neplodnost, potrebno je razgovarati s oba partnera o sadašnjim i prijašnjim zdravstvenim problemima, životnom stilu i navikama te napraviti dijagnostičke pretrage, od kojih su najčešće: ginekološki pregled i PAPA test, transvaginalni UZV, pretraga prohodnosti jajovoda, cervikalni brisevi, osnovni hormonski status (FSH, LH, E2, PRL, TSH drugog do petog dana ciklusa), spermiogram, mikrobiološka pretraga ejakulata i krvne pretrage.

 

Složen i nimalo lak proces

Za uspjeh liječenja neplodnosti, tj. rađanje zdravog djeteta, iznimno je bitna dobra suradnja liječnika i obaju partnera. Ali, treba imati na umu kako su mnogi neplodni parovi suočeni s osjećajem krivnje, nemoći i depresije. Ujedno su nerijetko izloženi i pritiscima obitelji i sredine u kojoj žive. Stoga je za uspješno liječenje potreban ne samo kvalitetan stručni, nego i psihološki pristup.


Prvi razgovori i savjeti usmjeravaju se na edukaciju neplodnog para u cilju povećavanja njihove šanse za trudnoću. Vrlo su korisni savjeti koji se odnose na životni stil i navike - izbjegavati veću konzumaciju alkohola i pušenje, reducirati eventualno postojeću pretjeranu debljina (bitan čimbenik koji otežava reproduktivnu funkciju žene) itd..


Tek ako uz promjenu životnih navika i redovite nezaštićene spolne odnose (svaka dva do tri dana tijekom ciklusa kroz nekoliko mjeseci) par i dalje ne može ostvariti trudnoću, treba započeti s potrebnim dijagnostičkim pretragama.

 


Kako je neplodnost ozbiljan javnozdravstveni problem, njegovo rješavanje svakako zahtijeva multidisciplinarni pristup, u koji se uključuju liječnik obiteljske medicine, ginekolog, androlog, reproduktivni endokrinolog, psiholog i mnogi drugi stručnjaci. Ipak, ne treba zaboraviti da je, osim znanja i podrške stručnjaka, vrlo bitna i podrška obitelji i prijatelja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako sačuvati plodnost do 40-tih



NA ŠTO MOŽE UPUĆIVATI HORMONSKI STATUS...

Iako je kod mladih i zdravih žena koje imaju redovitu menstruaciju hormonski status u pravilu uredan, jednostavnost liječenja pojedinih njegovih poremećaja opravdava vađenje krvi i analizu.


FSH - folikulstimulirajući hormon koji se izlučuje u prednjem režnju hipofize, a u jajniku potiče rast folikula. Pokazuje rezervu jajnika - povišene vrijednosti upućuju na iscrpljenost jajnika, a vrijednosti veće od 10 IU/L vrlo su vjerojatno povezane s otežanom sposobnošću zanošenja.


LH - luteinizirajući hormon koji se u pravilu promatra zajedno s FSH. Ako je povišen, a FSH u granicama normalnih vrijednosti, najvjerojatnije je riječ o poremećaju u sklopu sindroma policističnih jajnika. Istodobno povišeni LH i FSH upućuju na prerano iscrpljenje jajnika.


E2 – estradiol, glavni ženski spolni hormon, kojeg luči folikul jajnika i pokazatelj je njegova rasta i sazrijevanja. Niske vrijednosti uz povišen FSH dodatno potvrđuju dijagnozu preranog iscrpljenja jajnika.


PRL – prolaktin je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Ima vrlo velik broj fizioloških učinaka, a najvažniji je regulacija stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije. Regulira reprodukcijski ciklus žene, a utječe i na metabolizam fetusa i majke. Ujedno je i stresni hormon, pa njegove vrijednosti variraju tijekom dana, ali i ciklusa. Zbog toga je vrlo bitno utvrditi je li riječ o privremenoj ili stalno povišenoj vrijednosti. Ako su vrijednosti u serumu stalno povišene, postavlja se dijagnoza hiperprolaktinemije. Stalno povišene vrijednosti mogu spriječiti trudnoću.


TSH – tireotropin je hormon koji izlučuje hipofiza. Stimulira štitnjaču na proizvodnju njezinih dvaju osnovnih hormona - tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Smatra se da već blago povišenje može otežavati zanošenje, pa ga je potrebno snižavati.


T – testosteron je muški spolni hormon koji se stvara u testisima i u manjim količinama u kori nadbubrežne žlijezde. Povećane vrijednosti kod žena zahtijevaju ozbiljnu obradu, jer su njegove vrijednosti povećane kod sindroma policističnih jajnika, ali i nekih drugih ozbiljnijih stanja.


SHGB - globulin koji veže spolne hormone nastaje u stanicama jetre i izlučuje se u krv. Ako su vrijednosti snižene (pogotovo uz povišen testosteron), znači da su u krvi povišene vrijednosti muških spolnih hormona, pa su samim time otežani zanošenje i trudnoća.


P4 – progesteron je ženski spolni hormon koji se stvara nakon ovulacije. Služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a tijekom trudnoće sprječava kontrakcije miometrija. Njegovim se određivanjem dokazuje ovulira li žena ili ne, a može se i procijeniti funkcija žutog tijela.

 

Vasezdravlje.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Žene češće biraju muškog ginekologa, a ev...
Istraživanje koje je rađeno u Finskoj o preferenciji liječnika, donijelo je veoma zanimljive rezultate.
6
Bolovi – znak da treba poslušati tijelo
Bolovi su neugodan osjećaj i jedan od najčešćih simptoma bolesti. Njima nas tijelo upozorava da s njime nešto nije u red...
4
Neobična priča o problemima sa začećem
Samo oni koji su to doživjeli znaju kako je to kad ti kažu "ne možeš imati djecu". Ova mama je to doživjela, a onda iz...
3
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!