|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što određuje krvnu grupu bebe?

Uredništvo Ringeraje, 1.7.2020
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajte što određuje krvnu grupu i Rh faktor.

image
Krvne grupe
/11


Svako od nas rađa se s određenom krvnom grupom: A, B, AB ili 0, i pozitivnim ili negativnim Rezus faktorom (Rh), što znači da svaka krv ima neke specifične karakteristike. Krvna grupa određuje se i prepoznaje prema tipu antigena (proteina) koji se nalaze u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima). Krvna grupa A posjeduje protein

Aglutinogen A, krvna grupa B posjeduje Aglutinogen B, krvna grupa AB posjeduje oba Aglutinogena, a 0 krvna grupa nema u sebi ni jedan od ova dva antigena. Rh faktor je također protein koji se nalazi u krvnim zrncima. Ako u krvi postoji Rezus protein onda je osoba Rh pozitivna (+), a ako ga nema onda je Rh negativna (-).

 

 Kompatibilnost krvnih grupa i Rh faktora?

Zbog različitih antigena koje posjeduju, nisu sve krvne grupe kompatibilne. To znači da se prilikom transfuzije krvi mora voditi računa o krvnoj grupi i Rh faktoru. Ako osoba primi krvnu grupu koja joj ne odgovara, može doći do ozbiljnih posljedica. Krvna grupa 0 smatra se univerzalnim davaocem, što znači da krvnu grupu 0 sa negativnim Rh faktorom može primiti svaka krvna grupa. Krvna grupa AB s Rh pozitivnim faktorom smatra se univerzalnim primaocem, što znači da može primiti krv bilo koje krvne grupe.

 

krvna grupa

 

Važno je znati da ako se osobi s Rh pozitivnom krvi da Rh negativna krv, to neće utjecati na njeno zdravlje, ali ako se osobi s Rh negativnom krvi da Rh pozitivna krv, to može dovesti do posljedica, naročito kod žena koje planiraju trudnoću.

 

PROČITAJTE JOŠ: 9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u maternici

 

Krvna grupa bebe?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa, od mogućih tri (A, B ili 0), ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dijete. Roditelj koji ima krvnu grupu A, može u sebi nositi genotip AA ili A0, i bebi prenijeti A ili 0 gen. Roditelj koji ima krvnu grupu B, u sebi može nositi genotip BB ili B0, i na bebu prenijeti gen B ili 0. Roditelj koji ima krvnu grupu AB, u sebi nosi genotip AB, što znači da na bebu može prenijeti A ili B gen. Dok roditelj koji ima krvnu grupu 0, u sebi nosi genotip 00 (koji ne sadrži ni jedan antigen), i na bebu može prenijeti samo 0 gen. Krvna grupa bebe, nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja.

 

 krvna grupa

 

Treba znati da se u rijetkim slučajevima događa da beba nema krvnu grupu koja je moguća kombinacijom gena roditelja, jer ne postoji dominantan gen.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gubitak tjelesne težine u prvim bebinim danima

 

Rh faktor bebe?

Isto tako, svaka krvna grupa u sebi ima dva genotipa Rh faktora. Roditelji koji su Rh pozitivni, u sebi mogu nositi Rh+ i Rh- genotip ili Rh+ i Rh+ genotip. Dok roditelji koji su Rh negativni, u sebi nose samo Rh- i Rh- genotip. Beba nasljeđuje jedan gen od oca i jedan gen od majke, s tim što je Rh pozitivan gen jači, dominantniji u odnosu na Rh negativan gen, i u kombinaciji Rh+ i Rh- gena, dijete će uvijek biti Rh pozitivno.

 

 krvna grupa

 

Važno je znati da ako je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna, ovo može dovesti do komplikacija u trudnoći.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prvi zubići prava su muka
Neke bebe niti ne osjete izlaženje prvih zubića, dok druge imaju probleme tjednima.
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
3
Baby Handling
Roditelji često ne znaju kako se pravilno podiže i spušta dojenče. (slovenski video)
3
Krema Dr.Pasha
I dalje smo u borbi za treće mjesto sa Makedonijom. Za skupljene bodove možete osvojiti kremu Dr.Pasha.
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!