|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što činiti kada dijete neće zdravu hranu?

Uredništvo Ringeraje, 3.3.2021
Zašto dijete neće jesti ili hoće samo jednu vrstu namirnica, najčešće nezdravih? Razlozi su svakakvi.

image
Problemi u ishrani počinju već s dojenjem. (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Problemi u ishrani počinju već s dojenjem. Preko načina hranjenja, traženja, davanja, odgovaranja na potrebe novorođenčeta razvija se odnos prema hrani kao i odnos između majke i djeteta.

 

Probleme najčešće imaju majke koje su od početka pod stresom s vječitim pitanjem da li je beba dovoljno jela. Često svaku uznemirenost bebe tumače kao znak gladi. Posebna zamka je kada se bebe isključivo samo doje pa nitko sa sigurnošću ne zna koliko je pojela i da li se nahranila. Ova nedoumica nije za omalovažavanje, naravno, jer od nas zavisi na kraju krajeva bebin život.

Problemi u ishrani počnu kada mama umjesto u bebu gleda u sat, pa bebu po svaku cijenu hrani u točno određeno vrijeme i kada ona ne pokazuje nikakve znake gladi.

 

Tako počinje niz problema.

 

Od toga da se uznemirenost liječi hranom preko toga da beba ne stigne da osjeti “prazan želudac”, do toga da mora popiti određenu količinu mlijeka na bočicu htjela ne htjela, premda dio i povratila, jer na pakiranju piše da beba tog uzrasta treba popiti toliko i toliko mililitara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada dijete ne želi jesti

 

S obzirom na to da nitko nije uvijek u isto vrijeme jednako gladan, stres majke se povećava kod bilo kakve promjene apetita bebe.

 

Sljedeći stadij je kada se pređe na čvrstu hranu. Što onda vidimo?

 

Vidimo dijete koje kada više ne može jesti okreće glavu na drugu stranu. Njegovo “NE” biva zanemareno i hrana se gura u usta uz pomoć svih trikova i načina.

Dok gleda crtani, slaže kocke, kasnije dok se igra napolju. Za djetetom se trči i ono, kad pogledamo, ni ne jede za stolom u miru dok mu nije dosta.

Roditelji nekad zaborave ili jednostavno nemaju povjerenja u djetetovu procjenu koliko mu je dosta pa dok ne pojede koliko ONI misle da je dovoljno, ne odustaju.

Takvi obroci nerijetko traju i po sat vremena. Dijete na kraju nauči jesti potpuno nesvjesno svog tijela i zanemarujući poruke koje mu njegovo tijelo šalje.

Roditelji često mlijeko, sokove, jogurt, smoki, kekse i slično ne računaju u hranu pa dijete popije i pojede tijekom dana više puta nešto a zaključak roditelja kad dođe vrijeme za glavno jelo je da dijete nije jelo NIŠTA.

 

Ako nikada ne osjeti glad nije čudno što odbija hranu. Sklonite grickalice i ne ostavljajte ih na dohvat ruke djece.

 

• Kako riješiti problem s ishranom kod djece

 

Nemojte davati bilo što, samo neka jede, jer onda neće pojesti ono što bi trebalo da pojede. Sve se računa, i sok i čaj.

Pustite da dijete osjeti prazan želudac.

Kada više ne želi, sklonite hranu. To je svakako bolje nego da mučite i sebe i dijete satima.

Briga je da onda dijete neće jesti NIŠTA DANIMA. To svakako nije istina.

Ako neće piti mlijeko, dajte nešto drugo od mliječnih proizvoda. Roditelje brine hoće li dijete bez kravljeg mlijeka (govorim o starijem uzrastu od godinu dana) unijeti dovoljno kalcija.

 

To koliko kalcija ima u mlijeku je zanemarivo koliko ga ima u rikoti (blagi ovčji sir), skuši s kostima, lososu s kostima, kelju, blitvi, pasulju, soji, sardini s kostima, brokuli, suhim smokvama, sezamu, peršinu.

 

S obzirom na to da su problemi u ishrani nešto što čini da se roditelji neprestano bave djetetom, ono počinje shvaćati i prednosti toga. Počinje tako vrtjeti obitelj oko malog prsta, služi se time da istjera svoje i da kontrolira cijelu situaciju.

 

• Gledajte u bebu a ne u sat.

• Pokušajte da ne mirujete bebu konstantnim stavljanjem na grudi da sisa, ima puno drugih načina.

• Ne mora svakoga dana pojesti istu količinu hrane niti onu koja piše u knjigama i priručnicima

• Nekada je bebi samo dosadno ili je previše stimulirana pa je zbog toga uznemirena (umorna, žedna, hladno joj je, vruće, žulja je pelena, raste zub…)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
5
Vrijeme za spavanje
Budite sigurni da ste svoju bebu sigurno stavili u krevet uz pomoć našeg vodiča.
4
Bebe vole papati
KNJIGA "BEBE VOLE PAPATI" napisana je i izdana kako bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini...
4
Mirna & Niko
Izvesti dijete na pravi put je izazov, ali i odgovornost.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!