|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Razvoj djeteta u prvoj godini života

Tamara Jančevski, prof.rehabiliatator, 22.9.2011
Stvarno je čudesno što se sve dešava s djetetom od rođenja do prve godine kada od male „bespomoćne loptice“ na svom prvom rođendanu postaje dijete koje stoji, hoda, govori i točno zna što želi i ne ustručava se to pokazati.

image
/11


Koliko god volimo reći da je to „moje dijete“ ili „moja beba“, istina je zapravo da nitko nije naše vlasništvo i da osim naše važne zadaće da pomognemo djetetu da se pripremi za život, sve ostalo je kasnije na samom djetetu. Dijete ipak cijeli život neće zaboraviti svoj odnos s roditeljima, jer iz tog odnosa u najranijoj dobi naučio je snalaziti se u svijetu oko sebe. Psiholozi kažu da se u toj prvoj godini života kroz privrženost roditelja i djeteta stvara temelj za sve buduće odnose u životu. Dijete uči vjerovati ljudima kroz svakodnevne situacije u kojima im roditelji pružaju osjećaj sigurnosti i povjerenja time što spremno zadovoljavaju djetetove potrebe, npr. nahrane ga kada je gladno.

Premda novorođenčad spava 80 % svog vremena ipak je sposobna npr. obraniti se i reagirati pomoću refleksa. U tim prvim trenucima djetetu je potreban majčin dodir, glas, kontakt očima, njezino lice iz blizine, jer majku poznaje još iz maternice i to mu daje osjećaj sigurnosti i poznatog. Danas ima sve više obitelji koje su upoznate sa metodama prenatalne stimulacije, pa u takvim obiteljima dijete prepoznaje, osim majke, i oca i braću i sestre nakon rođenja, ako su s njim komunicirali dok je još bilo u majčinoj utrobi. Ako ste tijekom trudnoće uvijek pjevali istu uspavanku prije spavanja, dijete će se najbolje smiriti uz tu poznatu melodiju. Na taj način pomažemo djetetu da izlazak iz sigurnosti majčine utrobe ne bude preveliki šok za njega, već da se osjeti sigurnim uz poznate zvukove, mirise...  

Postizanje smirenosti, pažnje i zainteresiranosti za svijet


Tijekom prvog i drugog mjeseca života beba još nema dovoljno razvijeno osjetilo vida, jer se vid razvija do 12.godine, ali već promatra predmete koji su udaljeni 20-25 cm, prati predmet koji se pomiče i zamjećuje uzorke velikih kontrasta (npr. crno-bijele slike). Bebin plač je dosta iritantan za ljudske uši, a takav i treba biti kako bismo što prije reagirali, jer beba u ranoj dobi jedino plačem zna pokazati da joj nešto treba.
U trećem i četvrtom mjesecu života neki primitivni refleksi se gube i pošto bebine šakice više nisu toliko stisnute, ona može uhvatiti i držati igračku koja joj se pruži. Glavicu također sad drži čvrsto, a može se i osloniti na ruke kada je na trbuhu. Da bi se dijete pravilno razvijalo osim motorike koju svi promatramo, vrlo je važno da u prva tri mjeseca života nauči postići smirenost, zadržati pažnju i zainteresirati se za svijet oko sebe. Često roditelji misle da se učenje dešava tek u školi, no prava sposobnost učenja počinje u prvim mjesecima života. Roditelji će bebi koja je uznemirena pomoći da se smiri, omogućiti joj da polako nauči upravljati svojim osjetilima te joj omogućiti da upija podatke i zainteresira se za svijet oko sebe, a na taj način se pomaže bebi da razvije sposobnost učenja. Znatiželjna i spokojna beba je sigurna beba, a sigurna beba je sretna i zdrava beba. Da bismo pomogli bebi da to postigne potrebno je „uhvatiti njenu valnu duljinu“, a pritom nije dobro poticati bebu samo uzbudljivim mobilima, zvečkama i drugim igračkama, već i isprobavati kako ona reagira na različite vrste dodira, mirisa, zvukova i pritom se najviše služiti vlastitim glasom i tijelom.
Kada želite pomoći djetetu da savlada taj prvi stadij koji nazivamo Postizanje smirenosti, pažnje i zainteresiranosti za svijet možete se poslužiti igricom „Gledaj i slušaj“ – smjestite se licem u lice s Vašim djetetom i, pomičite svoje lice lijevo i desno i dok mu se smiješite živahno mu pričajte o njegovom predivnom nosiću, usnama, očima te pritom pokušajte pridobiti djetetovu pažnju na nekoliko sekundi.

Zaljubljivanje


Slijedeći stadij stručnjaci nazivaju Zaljubljivanje. Kad navrši oko dva do četiri mjeseca beba počinje otvorenije očitovati svoje osjećaje ljubavi, što možete primijetiti po tome što je opuštena kad ju držite, gleda u Vaše lice s budnim zanimanjem, proizvodi zvukove i pokreće ruke, noge i cijelo tijelo u ritmu s Vama, na Vaš osmijeh uzvraća širokim osmjehom, nemirna je i tužna kad se povučete usred igranja s njom i uz Vašu pomoć prestaje biti uznemirena u roku od 15 minuta. Sa 5. ili 6.mjeseci beba se već sama može kotrljati s leđa na trbuh i obrnuto te dohvaćati predmete i prebacivati ih iz ruke u ruku. Zadaća roditelja u ovom periodu je udvarati se vlastitoj bebi. Ne zaboravite joj dati do znanja da suosjećate s njom kada ona npr. nabora nosić zbog mirisa koji joj nije ugodan. Pritom joj možete reći da ju razumijete te razigrano i sami pomirišati istu stvar. Pripazite da ne iscrpite svog malog druga u igri, ali isto tako pomozite mu da uživa u sve duljim periodima povezanosti s Vama dok npr. igrate igru skrivača ili pravite smiješne grimase.

Početak dvosmjerne komunikacije

Treći temeljni stadij razvoja djeteta je Početak dvosmjerne komunikacije. Beba iz odnosa s Vama očekuje sve više i više te od šestog do desetog mjeseca osobito traži dijalog s Vama. U toj dobi beba uči sjediti i puzati, a taj veliki motorički napredak često koristi kako bi ostvarila komunikaciju sa bliskim ljudima te može propuzati i cijelu dnevnu sobu samo kako bi došla do Vas i uhvatila Vaš pogled. Sigurni smo da je beba naučila komunicirati kad npr. pruža ručice prema nama da ju podignemo. Za nju je velika stvar što ona može izraziti svoje želje i biti glavni pokretač događaja. Ovo je odlično vrijeme da pokušate naučiti dijete pokazivati svoje misli, osjećaje i potrebe gestama, npr. znakovnim jezikom za bebe. Beba kroz komunikaciju gestama napokon ima priliku pokazati nam što točno želi te ne samo odgovarati na naše upite, već i sama inicirati komunikaciju. Dakle, u igri prepustite djetetu ulogu vođe te slijedite njezin smjer igre. Kada beba uči svrhovito upotrebljavati geste i sudjelovati u dvosmjernoj komunikaciji, zapravo stvara temelj za socijalne vještine, kognitivne vještine, moralni razvoj, razvoj samopouzdanja, logično promišljanje, emocionalnu inteligenciju, a pritom se razvijaju i povezuju različiti dijelovi njenog mozga.            

Opisana tri stadija temeljna su u životu djeteta te se iz tog razloga naglašava da su prve godine i prvi mjeseci života najvažniji za pravilan razvoj djeteta.


Neka korištena literatura:
Stanley Greenspan: Razvoj zdravog uma, Ostvarenje, 2004.
Marian Diamond i Janet Hopson: Čarobno drveće uma, Ostvarenje, 2006.
Milivoj Jovančević i sur.: Godine prve-zašto su važne, SysPrint, 2004.  

________________________________

Obiteljski centar Virovitičko - podravske županije


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!