|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Razvoj bebe kroz igru!

Uredništvo Ringeraje, 11.5.2020
Najbitnije da kad se rade vježbe dijete bude odmorno. Važno je napomenuti da vježbe trebaju predstavljati novi vid zabave i druženja između vas i vaše bebe. Stoga u njima trebate uživati obostrano.
Ključne riječi:

image
Najbitnije da kad se rade vježbe dijete bude odmorno. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


KONTROLA GLAVE I TRUPA

Ta kontrola je početak vještine kretanja. Vrlo je važno za sjedenje i kotrljanje te za razvoj kontrole pokreta ruku. Dijete razvija kontrolu trupa i glave u svim položajima. Jedan od bitnih položaja je ležanje na trbuhu.

Praktične vježbe

1. Položite dijete na dekicu na pod ili u krevetić, na trbuh. Stavite igračku - najbolje nešto što stvara buku ili je pokretno, ispred djeteta tako da ga potakne da digne glavu i pogleda igračku
2.Stavite dijete na grudi dok ležite na leđima i povucite mu ručice naprijed. Natjerajte ga da vas gleda tako što ćete mu govoriti ili stvarati buku s nećim.
3.Stavite dijete na pod i stavite mu rolu ispod grudi (smotana dekica ili ručnik). Stavite igračku ispred njega dako da ju može gledati.
4.Dok držite i nosite dijete njišite ga na ruci tako da su mu obje rućice prema naprijed, držite ga za ramena i trbuh tako da drži glavicu gore.
5.Uzmite veliku loptu, položite dijete na trbuščić na loptu i neka gleda direktno u vas ili u ogledalo. Ljuljajte ga na lopti prema naprijed, nazad i postrance. 
6.Uzmite dijete potrbuške na ruke. Ljuljajte ga nježno naprijed, nazad i postrance. Neka mu rućice budu preko vaših prema naprijed. Ogledalo će ga ohrabriti da gleda prema naprijed.
7.Sjednite na fotelju s nogama na manjoj stolici, stavite dijete u krilo tako da mu glavica bude na vašim koljenima. Dok ga lagano vućete za rukice, ohrabrite ga da podigne glavice . sve vrijeme mu tiho tepajte.  Postupak ponovite polako i dozvolite mu da se sam svojim mišićima povuće prema gore. To je dobro vrijem da se igrate s njim  glasovne igre, imitirajući bilo koji zvuk koji proizvede, polako pjevajte i slićno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prvi zubići!


OKRETANJE

Okretanje ili rolenje je motorička aktivnost kada se dijete s trbuščića okreće na leđa i nazad. Koturanje oznaćava okretanje jednog dijela tijela, koji se pomiće sukladno s drugom stranom. Najčešće se dijete prvo rola s trbuha na leđa, ali nije kod svake dijece isto. Igračke koje ćete koristiti prilikom igranja trebale bi biti jarko obojene, imati dijelove koji se pomiću ili proizvode zvukove. 

Praktične vježbe

1. Postavite dijete na bok. Ukoliko treba pomoć da ostane na boku, smotajte deku i podbočite ga. I tako ga pstavite nek se igra. Postavite djetetovu igračku u dohvatu u razini ramena i nek se dijete zaigra. Dok je dijete na boku, ohrabrujte ga da posegne za igračkom, ako se rame čini zaglavljenim malo mo pomognite podižući mu ruku.
2.Postavite dijete na trbuh, s malo smotanom dekom ispod ramena, postavite igračku ispred njega tako da ju vidi. Lagano ga ljuljajte naprijed - natrag preko deke.
3.Dok dijete drži igračku u desnoj ruci, pomičite ju preko njega tako da se prevrne na lijevu stranu a zatim na leđa. Ako dijete pusti igračku, vratite mu je nazad u ruku. 
4.Postavite dijete na trbuh na veliku loptu. Držite ga za bokove i dovedite njegovo desno koljeno ispod trbuha. Lagano zaokrenite loptu na lijevu stranu i privucite dijetetu pažnju tako da dijete okrene glavu. Trebao bi se okrenuti na leđa prateći loptu.
5.Stavite dijete na leđa i naizmjence savijajte djetetove nogice u koljenu prema prsima. Ako se dijete opire pustite ga malo da se odmori pa nastavite.
6.Postavite dijete na lijevi bok. Stavite mu koljena na prsa. Ohrabrujte ga da posegne za igračkom.
7.Postavite dijjete na bok. Pomozite mu da se prevrne gurajuči mu bok dok poseže za igračkom.

PROČITAJTE JOŠ: Njega bebe: Kako ohrabriti tate?


SJEDENJE

Pokretanje u sjedeću poziciju vrlo je važno za dijetetov razvoj. Dijete prije naući kako izaći iz sjedečeg položaja nego kako doći u sjedeći položaj. Dok dijete uči tu novu vještinu, poterbno je pružati potporu.

Praktične vježbe

1.Posjednite bebu na svoju nogu. Njišite ju lagano na jednu pa na drugu stranu. Dozvolite joj a otkrije svoju ravnotežu.
2.Posjednite dijete na svoja koljena licem prema vama. Njišite ga polako prema nazad da dijete sojeti ravnotežu.
3.Posjednite bebu između svojih nogu na pod. Igračku stavite izvan nogu. Potaknite dijete da posegne rukom izvan vaših nogu i uhvati igračku, trebalo bi koristiti jednu ruku da dohvati igračku a drugu za održavanje ravnoteže bilo na vašu nogu ili na pod.
4.Posjednite dijete na veliku loptu. Polagano mičite loptu da dijete osjeti ravnotežu.
5.Stavite dijete na trbuščić. Podignite njegovo tijelo tako da se osloni na ručice. Lagano ga gurnite prema naprijed.
6.Stavite dijete na bok. Pridržite ga za rame tako da se i samo može pridržavati na podlaktici.
7.Polegnite dijete na bok i pridržite ga za rame. Dok se samo pridržava rukom, dajte mu igračku u drugu ruku.
8.Postavite dijete na ruke i koljena. Pomaknite mu težinu prema bokovima. Potaknite ga da se pridrži rukom na toj strani.
9. Posjednite dijete na niski stol tako da mu noge dodiruju pod. Pridržavajte ga za bokove ili koljena. Stavite igračku na pod ispred njegove desne noge. Potaknite ga da posegne za igračkom svojom lijevom rukom.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4
Zvijezda baby kalendara 2017.
Svaki kupanac je poseban ritual zar ne!? Podijelite ove trenutke s nama i neka Vaše dijete postane jedna u nizu zvijezda...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!