|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mora se znati tko je koga rodio. Vjerujte, stvarno mora

Uredništvo Ringeraje, 2.11.2022
Odgoj vlastitog djeteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga. Ali je potreban trud.

image
Ako želite da vas čuju, nemojte vikati. Family in living room photo created by gpointstudio - www.freepik.com www.freepik.com
/11


Odgoj vlastitog djeteta djeteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga. Ali je potreban trud.

 

To neće raditi s tolikim uspjehom nitko osim vas. Naprotiv, vaši temelji odgoja toliko moraju biti čvrsti i stabilni, da mogu odoljeti svim pritiscima društva i škole koji će im se kroz život nametnuti.

 

Dobar odgoj ima četiri temelja: ljubav, granice, povjerenje i zdrav razum. Ukratko – sve ono što bi I trebali usaditi djetetu, kao dar, u mozak i srce.

 

Vaša baka je lijepo govorila – mora se znati tko je koga rodio. I vjerujte, stvarno mora. Kad mali čovjek zna dokle su njegove granice, znat će poštovati i tuđe. To je dobra osobina za život.

 

Granice koje postavljate djetetu, nisu ograničenja. Ona ne sprečavaju i ne guše dijete, naprotiv, granice služe da dijete nauče osnovnim stvarima i da im podare slobodu i sigurnost.

 

Granica nije kad ne dozvolite djetetu skakati po barama, nego kad mu objasnite da nikad neće dobiti ništa plakanjem.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 načina kojima roditelji nanose štetu djeci a da to ne znaju

 

IZVOLI, HVALA, IZVINI I VOLIM TE

Dijete mora znati koristiti ove izraze. I to iskreno misliti. A ne samo kad ode u goste. To ipak neće vidjeti na televiziji, nego od vas.

 

Hoće li psovati ili grliti, mrziti ili voljeti ljude i svoje okruženje, vaša je osobna zasluga. Zvuči kao velika odgovornost, a zapravo je pravo zadovoljstvo.

 

ODGOJ JE DVOSMJERNA ULICA

Vi djecu učite onome što ste naučili kroz život, a oni vas podsjećaju na instinkte i radost igre na koju vi ponekad zaboravljate. I svima je korisno.

 

Nije potrebno lagati djecu i pričati im da je svijet jedno magično mjesto s leptirima i jednorozima, ali nemojte ih zaraziti ni pesimizmom. Naučite ih da u nelijepom svijetu vide lijepe stvari i znaju ih poštovati! Vratite ih prirodi i prirodu njima, pustite ih da sami idu u školu i tako spoznaju svijet.

 

Naučite ih čitati, otkrijte im muziku i pokažite im kako se ponašati u kazalištu.

 

Inzistirajte da pospremaju svoj krevet, slažu svoju robu i igračke. Ako to radite umjesto njih, neće im koristiti ni sad ni za ubuduće.

 

Naučite djecu da poštuju baku i djeda, da susjedima u liftu govore „Dobar dan’’ i da gledaju ljude u oči.

 

Nemojte misliti da se loše odgojena djeca bolje snalaze u surovom svijetu. To je opasno razmišljanje, i za vas i za djecu. Odgoj nije i nikad neće izaći iz mode.

 

Naučite dijete da vjera u dolar nije jedina religija. Ne potkupljujte ih skupim poklonima. Vrijeme je najdragocjeniji poklon koji im možete pokloniti i jedino čega će se oni zapravo sjećati kad porastu.

 

Vi im morate pokazati da se najvrjednije stvari u životu moraju zaslužiti, ali najprije ih naučite da budu zahvalni. Iskreno zahvalni, za sve što već imaju.

 

 PROČITAJTE JOŠ: Dijete vas se plaši! Na lošem ste putu

 

AKO ŽELITE DA VAS ČUJU NEMOJTE VIKATI

Ako ste iskreni u namjeri da lijepo i kvalitetno odgojite svoje dijete, jednog dana nećete kriviti ni sistem, ni društvo, ni školu. Plodovi vašeg truda će svakodnevno dolaziti do izražaja i vraćati vam se u valovima ponosa i ljubavi.

 

Jednog će vas dana vaša odgojena djeca opominjati za iste one stvari kojima ste ih vi naučili i znat će sutra i druge lijepo odgojiti. I to ne samo svoju djecu i vaše unučiće, nego i sve te ljude koji nisu imali tu blagodat da ih neko lijepo odgoji.

Mnoge su se stvari promijenile, svijet je postao malo čudan, ali djeca će zauvijek ostati odraz u ogledalu svega onoga što jesmo i nismo bili prema njima. I svijetu.

 

Onda kad smo im bili najpotrebniji. U djetinjstvu.

Ako postavite djeci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važna. I sam taj osjećaj stvorit će od njih sretne i zadovoljne ljude. Što je i vaš krajnji cilj.

 

Izvor: Nemir u Svemiru

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Peta bolest ili parvovirus
ERYTHEMA INFECTIOSUM poznata i kao PETA BOLEST, počela se širiti među vrtićkom i školskom djecom ovog proljeća.
5
Emotivna inteligencija djece
Mnogi su stručnjaci sigurni da su današnja djeca bistrija od prijašnjih naraštaja, ali se u životu i međusobnim odnosima...
4
11. listopad - Međunarodni dan djevojčica!
Male i slatke, umiljate... Jednom riječju neodoljive! Djevojčice!!! Naše kćerke, sestre, sestričine, kumice... A i mi sm...
4
Božićna kolijevka
Igrajte se s nama i možda baš za Božić osvojite ovaj prekrasan i vrijedan poklon!
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!