|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koliko trošite na svoju djecu?

15.8.2013
Naučite svoje dijete da novac ne raste na drveću!
Ključne riječi:

image
/11


Svaki roditelj uvijek teži tome da svojoj djeci pruži najviše, nabolje i najkvalitetnije. Pitanje je samo - gdje je tu granica. Jesu li vaša djeca sretna i zahvalna ili svaki put, iz dana u dan, traže sve više i više te djeluju nezahvalno i troše vaš teško zarađeni novac na gluposti. Koliko su svjesni da je novac ograničeno sredstvo i koliko ga pametno troše možete najviše vidjeti ako se odlučite pridržavati ovih nekoliko jednostavnih savjeta...

Džeparac

Određivanje mjesečnog džeparca najčešće mu nije dovoljno te ste i sami svjesni da osim džeparca traže još dodatni novac za nove tenisice, nepredviđeni odlazak u kino s prijateljima, školski izlet ili nešto treće. Pitate li se nekada biste li to trebali uvrstiti u novac koji mu svaki mjesec dajete ili je to novac koji biste mu svakako trebali omogućiti bez obzira na džeparac? Prvo što biste trebali dogovoriti s vašim djetetom je njegova osnovna potrošnja. Na čemu možete zajedno uštedjeti, i što bi mu ipak trebali omogućiti u obliku novca. Primjerice, ukoliko vaše dijete svaki dan troši određeni novac na hranu, užinu u školi ili osvježavajuće piće to je ono na što svakako možete utjecati jer kućno napravljeni sendvič i unaprijed pripremljena bočica s vodom ili cedevitom je već ušteda od oko, vjerovali ili ne, 500 kn mjesečno.

Dalje, bez obzira je li njegov mjesečni džeparac 100 kuna, više ili manje, upitajte ga na što najviše troši. Koje su osnovne stvari koje mu vi kao roditelj možete priuštiti i van džeparca kako biste izbjegli izlike poput ''Trebao sam novi deodorans'' ili ''Ponestalo je paste za zube''. Kućne potrepštine ne bi trebale ulaziti u njegov/njen trošak od džeparca. Džeparac je ovdje kako bi ga vaše dijete moglo potrošiti na potrebe poput izlaska s prijateljima, štednju za nešto što želi a što mu vi ne možete priuštiti u svakom trenutku ili pak neki hobi.

Štednja


Od malih nogu pokušajte svojem djetetu predočiti sve pozitivne strane štednje. Naučite ga kako u životu neće moći u svakom trenutku dobiti sve što želi. Bez obzira jeste li imućniji ili ste jedni od onih koje je uhvatila kriza nemojte dopustiti da vam dijete bude razmaženo i da dobije baš sve što želi. Ne priuštiti mu nešto što nije od životne važnosti poput nove gitare, novih cipela, ili nešto skupljih skija nije ništa strašno. Neka nauči kako će kroz život sam morati skupljati za nešto što želi. Ukoliko je vašem djetetu veliki cilj sakupiti novac za novi Playstation, on će to zaista i učiniti. Osim toga vrlo je lako moguće da kad i dođe do cifre koja mu treba za određenu stvar, uopće ne potroši na istu već nastavi štedjeti za nešto možda potrebnije i veće.

Navike

Pratite njegove navike i potrošnju. Ako vas već za nekoliko dana traži dodatan novac, nemojte mu ga omogućiti. Svoj mjesečni džeparac može potrošiti na što on želi i objasnite mu da mu jednostavno ne možete priuštiti više. I da možete, nekada je najbolje da se o novcu, uštedi i potrošnji nauči iz vlastitog iskustva. Nadalje, kada primijetite da vaš novac u njegovim rukama nije najsigurnije mjesto - razgovarajte o tome. Ukoliko i dalje nastavi po svom, objasnite mu da novac koji ste mu dali nije tu da bi ga potrošio na alkohol, cigarete ili nešto za što vam se zaista ne isplati raditi niti investirati.

Roditelji se najčešće grizu kada ih dijete nešto traži, a oni im to ne mogu priuštiti ili znaju da s obzirom na odgoj ne bi trebali ali onda ipak popuste i izdvoje određenu količinu novaca što se na kraju ne iskaže zahvalom već željom za još. Nemojte misliti da će vas dijete voljeti manje, ili uopće neće voljeti, ako mu nešto uskratite. Čak što više, jednog dana bit će vam zahvalni što ste ga naučili pravim životnim vrijednostima i kako da trudom i ciljem dođu do onog što žele.
(Mim)


Zena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pokazivanje emocija, NEĆE vašeg sina UČINI...
Emocije nisu nešto što možete kontrolirati. Automatski je i javlja se kao odgovor na naše okruženje i naše potrebe.
8
BLOG: Kako odgovoriti na dječje odgovaranje
Moje je djetešce postalo ljuto. Iz čista mira, bez ikakvog povoda, odjednom viče, bježi, lupa vratima, plače i odguruje ...
6
Kreativni kutak: Dan planeta Zemlje
22. travnja slavimo Dan planeta Zemlje! Iskoristite ove dane u kući i zajedno sa svojom dječicom osmislite PLAKAT koji ć...
4
Što kada dijete ima strah od vožnje biciklom?
Roditelju nema veće radosti nego vidjeti svojeg mališana kako s veseljem uči nove stvari poput vožnje bicikla. No, učiti...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!