|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako djetetu reći – ne!

Uredništvo Ringeraje, 20.6.2022
Svi roditelji znaju kako je ponekad teško najmlađima objasniti da kad kažu NE – to znači – NE. Što možete učiniti da vaše dijete zna da mislite ozbiljno? Možda će vam jednostavan trik pomoći.

image
Djeca u određenoj dobi jako vole vježbati svoju volju. (Foto: Freepik.com)
/11


Jeste li i vi već doživjeli mrski dječji izljev tvrdoglavosti i plača usred trgovine? Je li vaš mališan ikada odlučio da će se vaše - 'NE' - čuti ili na svaki način želi postići svoje? Jeste li odustali? Jeste li izgubili živce i povisili ton?

 

Svi se roditelji ponekad suočavaju s djetetovom ljutnjom, tvrdoglavošću i ogorčenošću. I to je sasvim normalno. A roditelji samo žele da njihova djeca u ovakvim trenucima malo bolje razumiju njihovo – ne. To je ponekad prilično teško postići.

 

Djeca u određenoj dobi jako vole vježbati svoju volju. Što je ispravno. Oni razvijaju svoju osobnost, zauzimaju se za sebe, bore se za svoje pravo. Ali ponekad je to malo frustrirajuće i na kraju krajeva, ne možete uvijek udovoljiti djetetu. Ponekad njegova riječ prevlada, ali ipak vaša mora biti posljednja, a ako je to - ne, trebala bi I značiti – ne.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zagrlite dijete kad se užasno ponaša! Evo zašto!

 

Ostanite mirni

 

Neki psiholozi su mišljenja da je najlakši način da djetetu objasnite da ne može dobiti neke stvari taj da vaše - "ne" znači - "ne" - ali na potpuno smiren način.

Kad vas dijete nešto pita ili zahtjeva – mirno mu odgovorite da to trenutno ne može dobiti. A kada dijete inzistira na svome, mirno ponovite istu rečenicu.

kao što je:

 

Dijete: Kupi mi novu igračku

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

Dijete: Želim novu igračku!

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

Dijete: Hoooćuuu iiigračkuuuuuu!

Vi: Ne, danas nećemo kupiti novu igračku. (mirno)

 

PROČITAJTE JOŠ: "Zločesta" djeca - kako s njima?

 

Ponavljajte rečenicu dok ne bude potrebno. Zapamtite: ne gubite živce, ostanite mirni i budite svjesni da tako odgajate svoje dijete i da mu želite samo dobro. Prije ili kasnije shvatit će da vase "ne" - zapravo znači - "ne".

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
6
BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni o...
Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je dijete ostalo samo samnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrst...
6
15 razloga zašto bi djeca trebala čitati k...
Današnja djeca ne čitaju jer su naučila da je čitanje dosadno, nezanimljivo, naporno i nekorisno. Isto kao što su naučil...
6
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
6





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!