|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Dječje gliste su bezopasni crijevni paraziti koji se najčešće javljaju kod djece. Iako su bezopasni, izazivaju neugodan osjećaj i svrab.

image
Dječje gliste su bezopasni crijevni paraziti
/11


Što su dječje gliste?

One su crijevni paraziti. Žive u tankom crijevu djece i odraslih. Razlikujemo velike dječje gliste i male dječje gliste.

Velike dječje gliste

Ova vrsta dječjih glista uglavnom se susreće kod djece uzrasta između 3 i 10 godina, mada je moguće da ih imaju i odrasli. Ženke su dugačke 20 – 30 cm, a mužjaci 15 – 17 cm. Žive u tankom crijevu svog domaćina, a male, tek izlegle gliste mogu probiti crijevni zid, tako dopiru u krvotok putem kojeg preko jetre i srca, stižu u pluća gdje borave dok odrastu. Nakon toga kroz dušnik stižu u jednjak, pa u trbuh i nazad u tanko crijevo. Kada u tankom crijevu odrastu i oplode se, ženke snesu ogroman broj jajašca, koja se putem izmeta djelomično izbacuju. Ako se velika nužda ne obavlja u WC-u, jajašca mogu doći u kontakt s prašinom, pa je tako mnogo lakše da se djeca zaraze. Jajašca se uglavnom unose neopranom hranom ili ako djeca stavljaju neoprane ruke u usta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Anemija - slabokrvnost u dječjoj dobi

 

Male dječje gliste

Ova vrste dječjih glista javlja se uglavnom kod male djece, ženka je dugačka uglavnom 2 – 4mm, a mužjak 9 – 12 mm. Ove gliste su tanke kao končić i bijele su boje. One žive u tankom crijevu svog domaćina a jajašca ležu u debelom i slijepom crijevu, uglavnom noću, izazivajući jak svrab. Poseban oprez treba imati kod djevojčica jer gliste mogu ispuzati i prema vagini kako bi izlegle jajašca.

Simptomi kod obje vrste dječjih glista:

• Jak svrab oko čmara,

• Jak svrab oko vagine,

• Sićušni bijeli crvi u stolici (kod malih glista) i vidljiva jajašca (kod velikih dječjih glista).

 

Što možete učiniti?

• Pokušajte spriječiti dijete u češanju jer time može izazvati upalu kože oko čmara i vagine.

• Pobrinite se da mu nokti budu kratki tako da mogućim češanjem ne pokupi jajašca ispod nokata, čime bi ponovo moglo inficirati sebe i druge.

• Pobrinite se da cijela obitelj dobro pere ruke nakon izlaska iz WC-a i prije jela.

• Ako dijete više nije u pelenama, pobrinite se da nosi pidžamu ili pamučne gaćice ispod pokrivača. Mijenjajte mu gaćice ili donji dio pidžame svaki dan i sterilizirajte prokuhavajući vodu da biste uništili gliste ili jajašca na njima. Mijenjajte i posteljinu svaki dan, perite je u jako vrućoj vodi.

• Kada dijete osjeti svrab, polegnite ga na krilo i potražite sićušne bijele crve oko čmara. Odstranite sve koje vidite vlažnim komadićem vate, bacite ih u WC školjku i povucite vodu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Upala uha kod djece

 

Otiđite doktoru

Posavjetujte se s doktorom što hitnije ako mislite da vaše dijete ima gliste.

 

Što će doktor učiniti?

Doktor će vjerojatno prepisati lijek cijeloj obitelji, što će uništiti gliste. Možda će prepisati i mast koja će umiriti upalu oko čmara ili vagine.

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako potaknuti dijete na štednju?
Jedna od dužnosti roditelja je naučiti dijete raspolagati novcem. Djeci primjerom treba pokazati kako biti odgovoran pot...
4
Uši u kosi
Uši su insekti bez krila koji izazivaju svrbež po tjemenu. One se hrane ljudskom krvlju tako što žive i liježu jaja (gnj...
4
Karijes bočice
Iako roditelji svom djetetu uvijek žele sve najbolje, oni svojim neznanjem i nepažnjom mogu dovesti do karijesa mliječni...
3
Eko manifestacija "Zagrebu na dar"
Projekt „Razvrstaj i svrstaj“ – Pokreni se! je namijenjen edukaciji djece o razvrstavanju otpada u svom kućanstvu pute...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!