|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li svi TATE GRLE, LJUBE i GOVORE "VOLIM TE" svojoj djeci?

Uredništvo Ringeraje, 2.1.2023
Ono što je važno jest osigurati da vaša djeca znaju što osjećate prema njima, čak i ako to ne kažete uvijek. Interakcija očeva s djecom može imati doživotne posljedice, čak i veće od interakcije s majkama.

image
Ono što je važno jest osigurati da vaša djeca znaju što osjećate prema njima, čak i ako to ne kažete uvijek. (FOTO:FREEPIK.com) www.freepik.com
/11


Mnogi tate pokazuju ljubav svojim kćerima zagrljajima, poljupcima i riječima: "Volim te." Kod sinova neki očevi svoju ljubav iskazuju na isti način, dok drugi mogu biti puno suptilniji i svoju ljubav pokazati djelima i zajedničkim iskustvima.

 

Ljubavi u mom domu nije nedostajalo dok sam odrastala, piše tata dvogodišnje djevojčice Aaron Martin za Baby-chick.com. Svaki telefonski razgovor s mojim roditeljima završavao je s "Volim te", što je tradicija koju nastavljamo i danas. I otkrio sam da ne postoji samo jedan način iskazivanja ljubavi. Dolazi u različitim oblicima. Ponekad je neočekivano i pokaže se kada je najpotrebnije.

 

Rijetko pokazivanje emocija

Jedna slika u mojoj glavi je iz kolovoza 2005., kada su me roditelji prvi put dovezli na fakultet. Bio sam nestrpljiv i uzbuđen, ali najviše sam se bojao ući sam u novi svijet. Razgovarao sam o tome s roditeljima u danima i tjednima koji su prethodili semestru, ali ta je vožnja automobilom bila teška.

 

Roditelji su mi pomogli da se preselim u studentski dom i nakon što je sve bilo dogovoreno, pozdravili smo se. Mama je emotivna osoba pa sam znao što mogu očekivati od nje. Dugo me grlila s nekoliko riječi ohrabrenja, boreći se da ostane pribrana. Uputio sam joj nervozan osmijeh i rekao joj da je volim. Očekivao sam da će ovo biti moj najteži rastanak. Ali nisam bio u pravu.

 

Dok sam išao zagrliti tatu, primijetio sam kako mu suze teku niz obraze. Bilo je zapanjujuće. Do tada sam na prste jedne ruke mogao nabrojati koliko sam puta vidio svog tatu kako plače, a to je uvijek uključivalo smrt u obitelji.

 

Ali evo mog oca od 2 metra koji se slomio dok se borio pronaći riječi koje bi rekao svom sinu na početku fakulteta. Taj vanjski iskaz emocija moga oca bio je snažniji od bilo koje riječi koju je mogao izgovoriti ili bilo koje geste koju je mogao učiniti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je za tate koji su prisutni!

 

Više djelima nego riječima

Istraživač komunikacija James Waugh otkrio je da je ovakav način na koji tate pokazuju svoju ljubav dokaz veće istine, posebice u odnosu između očeva i sinova. U članku za Fatherly.com, Vohr je rekao da je vjerojatnije da će muškarci pokazati ljubav kroz ono što rade nego kroz ono što govore. Svoju ljubav izražavaju na suptilan način.

 

"I dok se promatračima ovi načini mogu činiti kao loša zamjena za iskrenu ljubav, mnogim očevima i sinovima oni su jednako značajni kao riječi, poljupci i zagrljaji", rekao je Vohr za Fatherly.com.

Vohr je otkrio da mnogi očevi pokazuju ljubav prema svojim kćerima na tradicionalnije načine čak i dok one odrastaju. Odnos otac-sin mjesto je gdje je promjena bila najočitija, ali ništa manje utjecajna. Zajedničko iskustvo ili razgovor može biti znak privrženosti.

 

Ono što je važno jest osigurati da vaša djeca znaju što osjećate prema njima, čak i ako to ne kažete uvijek. Iako očevi često nisu primarni skrbnici, interakcija s njihovom djecom može imati doživotne posljedice, čak i veće od interakcije s majkama.

 

Očevi igraju ključnu ulogu u samopoštovanju djeteta

 

Istraživači sa Sveučilišta Southern Illinois nedavno su otkrili da očevi igraju ključnu ulogu u rastu samopouzdanja i samopoštovanja djeteta tijekom odrastanja.

U članku za Greater Good Magazine, istraživač Riley Marshall sugerira da, budući da očevi različito komuniciraju sa svojom djecom, ljubav može utjecati na dječje mišljenje o vlastitoj vrijednosti.

Studija je pokazala da pronalaženje načina na koji očevi pokazuju i komuniciraju ljubav i privrženost može imati doživotne učinke. To se može manifestirati u različitim oblicima, osim u zagrljajima i poljupcima. Na primjer, očevi mogu:

• Biti podrška, motivacija i ohrabrenje

• Biti prisutni na nogometnim utakmicama, u igrama, biti osobni vozači.

• Slušati, biti puni razumijevanja i praštati

 

PROČITAJTE JOŠ: Što otac treba znati kada očekuje prvu kćer?

 

Kao otac dvogodišnje kćeri, često razmišljam o tome. Kako mogu biti siguran da će se uvijek osjećati voljeno i sigurno? Na ovo je pitanje puno lakše odgovoriti u fazi malog djeteta u usporedbi s tinejdžerskim ili odraslim godinama. Ali to je kritična misao koju treba razmotriti u bilo kojoj dobi, s obzirom na utjecaj očeva.

 

Postoje različiti načini iskazivanja ljubavi

Ja sam ljubazan momak. Bilo da se radi o prijateljima ili obitelji, obično brzo ponudim zagrljaj i kažem: "Volim te." Ne očekujem da će očinska naklonost biti problem za moju kćer. Ali postoje različiti načini da to izrazite onima koje volite.

I dan danas sam blizak s ocem i redovito se čujemo. Razgovarat ćemo o mnogim temama, od najnovijih aktivnosti koje zanimaju moju kćer do toga zašto Pittsburgh Steelersi ne vode loptu učinkovitije. Rijetko ulazimo u to što osjećamo jedno prema drugome. Ali sam razgovor mi govori sve što trebam znati. On me voli i jako mu je stalo do mene i moje dobrobiti. Osjećam isto prema njemu.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.hr

Preuzeto: Ringeraja.rs

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Aspergerov sindrom
Poznati znanstvenik Albert Einstein zadužio je svijet svojim otkrićima, no moguće je da je ovaj slavni čovjek imao Asper...
6
“Adriana se vratila”
“Adriana se vratila" edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stano...
5
Moje dijete ima proljev
Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani bro...
5
Opasnosti ljeta
Zbog visokih temperatura, ležernijeg načina života i pomanjkanja nekih uvjeta na koje smo navikli, izleti i godišnji odm...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!