|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

BLOG: Koji je vaš stil roditeljstva?

Maja Ružić, 4.2.2021
Tog specijalnog dana, kad na svijet stigne to nježno djetešce, njegovi roditelji moraju odabrati kako će se ponašati prema djetetu i kako će ga odgajati. Naime postoji četiri stila roditeljstva i svaki ima svoje specifičnosti.

image
Svi mi imamo pravo na dostojanstvo pa tako i djeca.
/11


Vozeći se gradom, stala sam na pješačkom prelazu propuštajući jednu obitelj. Otac je u jednoj ruci držao mlađe dijete dok je drugom, držeći za ruku, vukao za sobom starije uplakano dijete. Majka je s njegove druge strane mirno i nezainteresirano prelazila cestu. Vidjelo se da joj je svejedno što će se sa djetetom dogoditi.

 

Ta je scena bila upečatljiva poput Munchova Krika.

 

Razumijem da je to bio rezultat eskalacije osjećaja. Dijete je htjelo nešto što se roditeljima nije svidjelo, no ono je inzistiralo na tome da se njegova želja ispuni i bilo je spremno učiniti sve da ju ostvari. Roditelj je, s druge strane, ispucao sve mogućnosti kojih se mogao sjetiti da ga smiri i u trenutku slabosti odlučio je to učiniti negdje gdje će tom djetetu pokazati tko ima više moći u njihovom odnosu.

 

Sljedeća misao koja mi je prošla umom bila je kako bi izgledala ta scena kad bi taj muškarac vukao odraslu osobu preko ceste. Bi li ljudi bili toliko indiferentni kao u situacijama kada vide takvo ponašanje jednog roditelja? Vjerojatno bi nastala strka i zbrka jer se očito krše ljudska prava. Svi mi imamo pravo na dostojanstvo pa tako i djeca.

 

Tog specijalnog dana, kad na svijet stigne to nježno djetešce, njegovi roditelji moraju odabrati kako će se ponašati prema djetetu i kako će ga odgajati. Naime postoji četiri stila roditeljstva i svaki ima svoje specifičnosti. Mirjana Milanović ih jasno definira u časopisu „Dijete i društvo“:

 

1. Autoritarni ili strogi i zahtjevni roditelji su oni roditelji koji vole disciplinu i poslušnost. Ne zanima ih što dijete misli ili osjeća i nepoštivanje autoriteta rješavaju prijetnjama i kaznom. Djeca tih roditelja su nezadovoljna, nesigurna i čudljiva. Lako se uzrujaju i teško se nose s problemima.

2. Popustljivi roditelji su puni ljubavi i brige prema svojoj djeci. Postavljaju malo ograničenja i ne shvaćaju da bi se dijete osjećalo sigurnije kad bi mu se postavile jasne granice i red. Zbog svojeg ponašanja, roditelji su podložni manipulaciji od strane djece. Karakteristike njihove djece su nesigurnost i slaba samokontrola bez osjećaja odgovornosti. Ukoliko ne dobiju to što žele, mogu biti i agresivna.

3. Ravnodušni roditelji postavljaju vrlo malo ograničenja i zahtjeva pred svoje dijete. Pružaju im malo pažnje, zanimanja i emocionalne podrške. Djeca nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem, nesigurna su u sebe i promjenjivog su raspoloženja. Kasnije ih u životu najčešće ne zanima škola i skloni su delikvenciji.

4. Autoritativni ili demokratični roditelji održavaju balans između roditeljskog nadzora i topline koju pružaju djetetu. Uvažavaju djetetove potrebe, pružaju mu ljubav i pritom znaju odrediti jasne granice i primjerena pravila ponašanja djeteta. Po potrebi pitaju dijete za njegovo mišljenje i prilikom donošenja odluka, objašnjavaju djetetu zašto su donijeli tu odluku. Djeca se osjećaju uvaženo i voljeno, ali znaju svoje granice. Odrastaju samopouzdana, uz samokontrolu i osjećaj odgovornosti. Imaju potrebu za postignućem i spremno prihvaćaju rizike vlastitih odluka.

 

Naravno da se ove definicije u stvarnosti ne očituju kao crno - bijela slika i da vaš osobni stil roditeljstva može varirati u različitim životnim situacijama, ali iz prakse je vidljivo da se roditelji nesvjesno opredjeljuju za neki od ovih stilova i da ih to prati tijekom odrastanja djeteta.

 

Prednost je to da kad osvijestite svoj stil, možete ga poboljšavati da bude što korisniji za vas i vaše dijete.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Ima nade za nas

 

ŠTO JE TO AUTORITET?

Mnoge stručne knjige govore o tome. U knjizi „Uspješan roditelj, uspješno dijete“ Jelene Janičić – Holcer pronašla sam vrlo lijepo i jednostavno objašnjenje što bi to moglo biti.

 

„Pravi roditeljski autoritet jest mješavina poštovanja i povjerenja. Autoritet se uči, stječe i postupno oblikuje.“

 

Nije nužno da vas se dijete boji da bi vas slušalo. Naravno da će dijete isprobavati svoje granice, to mu je u naravi, no zato ste vi tu u ulozi roditelja i na vama je da mu svaki put iznova ponovite pravila vašeg dogovora.

 

Isprobavanje kod svakog djeteta traje različitom duljinom i to je jedan od razloga zašto nikada ne smijete uspoređivati svoje dijete s nečijim drugim. To što vam prijateljica kaže da je njeno dijete divno, ne znači da njeno dijete ne radi isto što radi i vaše, već da vaša prijateljica drukčije percipira svoje dijete i njegova isprobavanja ne gleda kao nešto loše tj. ne smatra svoje dijete „zločestim“ zbog toga.

 

Informirajte se, pročitajte ponešto o razvoju djeteta, poslušajte mišljenja stručnjaka koji se već duže vrijeme bave odgojem i onda skupljeno znanje prenesite na svoje dijete.

 

Ono neće spadati u kalupe, ali ćete uočiti neke sličnosti i tada će vam se prostrti put kojim trebate poći.

 

Zapamtite, svako dijete je drugačije i zahtjeva pristup koji je prilagođen samo njemu isto tako je i svaki roditelj drugačiji i odgaja svoje dijete na svoj način.

 

Svatko je drugačije odgojen, u drugačijoj okolini sa drugačijim životnim iskustvima, no s obzirom da smo odrasli samosvjesni ljudi, spoznaja da možemo mijenjati svoje odgojne metode na bolje, ispunjava nas zadovoljstvom.

 

Nitko se od nas ne rađa sa znanjem kako biti dobar roditelj i zato u odgoju nemojte biti nepopustljivi jer kad četrdeset godina kasnije shvatite da ste mogli biti bolji roditelj svom djetetu, tada je prekasno.

 

Sad planirajte kakav roditelj želite biti i što želite da vaše dijete prenosi na svoju djecu. Hoće li im pričati o tome kako je njegova majka imala povjerenja u njega i dopustila mu da sam bira svoj životni put ili će pričati o tome kako mu je govorila da ništa ne vrijedi i neprestano ga kočila. Nemojte misliti da djeca ne shvaćaju ili ne razumiju što im govorite i kako se ponašate prema njima. Sad to ne mogu verbalizirati, ali kasnije će moći.

 

No ne treba razmišljati crno, to nažalost jesu stvarni primjeri, ali mi možemo učiti na njima i djelovati na svoje dijete na ispravan način. Naravno da svi izgubimo živce i naravno da ima dana kad nam je teško pa nam je poslije žao zbog ponašanja kojeg smo iskazali prema djetetu, ali ukoliko često razgovaramo sa djetetom, zanimamo se za njegovo mišljenje, ideje i želje, dijete će znati i osjećati da ga poštujete i volite i to je osnova za dobre odnose i temelj za dobar odgoj. Imate pravo biti neraspoloženi i umorni, to je prirodni dio života.

 

Budite iskreni prema sebi i djetetu i dijete će vam uzvratiti istom mjerom.

 

 


 

 

Maja Ružić Maja Ružić - tijekom svog dugogodišnjeg rada, prepoznala je svoju strast za pripovijedanjem priča i svim benefitima čitanja priča djeci te je uz pisanje pjesama i priča, stvorila i YouTube kanal "Zlatne riječi djetinjstva" na kojem možete poslušati odabir nekih od najkvalitetnijih priča za djecu. Slušajte, čitajte i uživajte zajedno s vašim djetetom.

 

 Više o čitanim slikovnicama možete saznati na njenom blogu Zlatne riječi djetinjstva

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Knedle - okus djetinjstva
Sjećate li se bakinih knedli sa šljivama ? Da je jednostavnost majka genijalnosti, potvrđuje i ovaj predivni desert koji...
5
Škola rolanja i biciklizma na 5 lokacija u...
Sportska akademija Mali sportaši vas poziva u školu rolanja i biciklizma na pet lokacija u gradu Zagrebu
5
Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tijekom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti ...
5
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!