|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

BLOG: Imam jednu kritiku – što ću s njom?

Maja Ružić, 4.3.2021
Jedan od najvećih skrivenih problema u odnosu roditelj/dijete jetaj da roditelji često imaju prevelika očekivanja od djetetaočekujući da će se dijete ponašati jednako kao i oni!

image
Roditelji često imaju prevelika očekivanja od djeteta!
/11


Na žalost od jednog dijela roditelja čujemo kritike kojima pokušavaju „staviti svoje dijete na red“:

 

« Ti ne možeš ništa učiniti kako treba! Šta si ti umišljaš? Ti me nikad ne slušaš! Ti si ljenčina! Glupane jedan, ne možeš ni vezice zavezati! »

 

Možete opravdavati i racionalizirati ove postupke i riječi mislima o tome:

- kako je to za njegovo najveće dobro

- kako roditelj nema izbora jer bi ga u suprotnom morao istući

- kako mu time zapravo pomaže

 

…ali u stvarnosti to nije tako. Te riječi ne čine ništa dobro za dijete kojem su upućene. Pokušajte se staviti na mjesto tog djeteta. Da li biste Vi, nakon tih riječi, puni volje i želje krenuli ispravljati pogreške i trudili se biti bolja osoba ili biste se zakopali u svoj jad jer vas ne razumiju i podcjenjuju?

 

Ovo nije kritika roditeljima, već primjer koji nam može pokazati koliko i u čemu griješimo i pomoći nam da postanemo bolji i kvalitetniji roditelji.

 

Kako ste se osjećali dok ste ovo čitali? Da li možete racionalizirati i shvatiti poruku skrivenu u tekstu i ne primiti ove riječi osobno?

Ako uspijevate, čestitke!

 

NE UZIMATI RIJEČI OSOBNO

Dobar dio odraslih ljudi to ne može i to baš zbog toga što su se tijekom djetinjstva morali opravdavati roditeljima, dokazivati da nisu „loši“, „zločesti“ ili „glupi“ tj. da su dovoljno dobri i vrijedni njihove ljubavi.

 

Djeca na žalost nemaju taj filter razumijevanja i teško im je shvatiti što je uistinu roditelj htio reći i koji mu je dobronamjerni savjet htio tim riječima iskazati. Često uzimaju riječi zdravo za gotovo kao apsolutnu istinu i zato brzo bivaju razočarani ljudima oko sebe jer su im prvo razočarenje bili njihovi roditelji.


Jedan od najvećih skrivenih problema u odnosu roditelj/dijete je taj da roditelji često imaju prevelika očekivanja od djeteta očekujući da će se dijete ponašati jednako kao i oni, dok pritom zaboravljaju koliko malo iskustva i znanja ima njihovo dijete i da zbog toga češće griješi.

Nadalje, takvi roditelji očekuju da će dijete tijekom života biti sposobno postići sve ono u čemu oni nisu uspjeli.

 

Pritom ostavljaju postrance neke vrlo važne djelove vezane za djetetovo odrastanje, a to su:

- djetetov pogled na svijet

- osobne potrebe djeteta

- ciljevi koje ono u dubini osjeća

 

Te stavke najčešće nisu u skladu sa roditeljskim potrebama i ciljevima.

Strašan je to teret za tako mala leđa koja uz to još moraju trčati, rasti, skakati i igrati se.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Pohvala kao jedan od temelja zdravog razvoja

 

NAJČEŠĆE ZAMKE U KOJE RODITELJI UPADAJU


• Kritiziraju dijete drugima dok ono stoji pored njih kao da ih dijete ne čuje ili ne razumije

• Nemaju strpljenja za svoje dijete te ga odmah pri prvoj pogrešci kritiziraju

• Ne objašnjavaju zašto smatraju da je dijete pogriješilo

• Kada se dijete neprimjereno ponaša, govore grube i „bolne“ riječi

• Kritika je najčešće upućena djetetovoj osobnosti umjesto ponašanju „Ti si zločest“ „Nikad se nećeš popraviti“ i slično.

 

ONO ŠTO GOVORIMO I MISLIMO TO SE I OSTVARUJE

Ako se djetetu govori da je „glupo“, „maloumno“, „nenormalno“ ili „zločesto“, ono će takvo i postati.

 

Dijete najviše voli svoje roditelje, oni su njegov uzor i putokaz u životu i ako mu roditelji govore da ne valja, to je za njega istina te će se, u skladu s time, tako i ponašati.

 

KAKO SE TO ODRAŽAVA NA DIJETE?


Krivim se pristupom djetetu:

• Ruši samopouzdanje

• Podložno je lošem ponašanju

• Ne pristaje na kompromise

• Ima pomanjkanje empatije

• Ima pomanjkanje kreativnosti

• Ima pomanjkanje životne radosti

• Ima pomanjkanje želje za postignućima

• Podložno verbalnom zlostavljanju od strane vršnjaka, susjeda, kolega na poslu ili poslodavca u odrasloj dobi jer je u djetinjstvu naučilo da je to normalan način komunikacije i iskazivanja ljubavi.

Zar to zaista želimo našoj djeci?

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Koji je vaš stil roditeljstva?

 

ŠTO UČINITI DA NE UPADNETE U ZAMKU TAKVIH “DOBRONAMJERNIH” KRITIKA?


• Kritiku upućivati prema djetetovom ponašanju jer je to nešto na što dijete može utjecati i promijeniti ga, dok je njegova osobnost/karakter nepromjenjiv „Ne sviđa mi se kad tako skačeš po kauču.“ „Igračke se mogu razbiti kad ih tako baciš.“

• Da bi dijete zadržalo svoje samopouzdanje, na jednu kritiku koju mu uputite, potrebno je dati pet pohvala „Danas si dobro oprao ruke.“ „Puno mi pomažeš kad pospremiš tanjur nakon jela.“ „Vidim da si pospremio papuče, bravo!“ „Odlično si oprao zube.“ „Hvala što si odmah pospremio svoje igračke.“

• Budite precizni i opišite situaciju o kojoj govorite „Vidim da si smočio pod.“ „Primijetila sam da si već nekoliko puta ostavio papuče na sredini hodnika.“ Izbacite riječi poput „nikad“ i „uvijek“

• Uvijek razgovarajte sa djetetom nasamo

• Uskladite ton i jačinu glasa te brzinu govora (govorite sporije i tiše)

• Koristite „Ja poruke“ da djetetu bude jasno kako se njegovo neprihvatljivo ponašanje odražava na Vas „Osjećam se tužno kad vidim da si ponovo zagazio na taj cvijet.“ „Trčanje pored ceste kod mene izaziva strah.“

• Recite djetetu što biste vi učinili na njegovom mjestu „Ja bih drugi put obrisala ruke da ne smočim pod.“ „Ja bih opreznije hodala po zidiću kako ne bi pala.“

• Na kraju ostavite dijete u dobrom raspoloženju „Kod tebe cijenim to što razumiješ što ti govorim.“ „Važno mi je da si ti dobro i da se nisi porezao kad je pala čaša.“

• Dodajte malo humora razgovoru i dijete će Vas lakše poslušati sljedeći put

 

I zapamtite, potrebno je ponoviti barem 6 puta neku tvrdnju kako bi ju dijete usvojilo, a 21 dan kako bi neka promjena, navika ili uvjerenje trajno postalo dio nečijeg ponašanja.

 

 

Maja Ružić 

Maja Ružić - tijekom svog rada sa velikim brojem djece u dječjim vrtićima i izvan njih, ono što joj je bio posebni interes u radu bilo je na koji način izreći kritiku djetetu odnosno ispraviti djetetovo ponašanje bez da se zadire u njegovu osobnost. U skupini sa više od dvadeset djece to je pravi izazov, no i to je moguće.

Psihologija joj je jedno od područja od velikog interesa te je tijekom svog cjeloživotnog školovanja, došla do traženih odgovora.

 

 

Više o toj i sličnim temama možete pročitati na njenom blogu „Just flow“ 

Možete ju pratiti i na Instagramu 

Na Youtube kanalu Zlatne riječi djetinjstva 

Na Facebook stranici >>>

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Astera RE-WHITE - dobitnice!
3 sretne dobitnice osvojile su nove paste za zube koje garantiraju blistav osmijeh!
8
Sigurni internet
Bez obzira na Vaša iskustva i stavove, djeca i mladi neizbježno dolaze u susret s računalnom i komunikacijskom tehnologi...
6
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!