|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kuhajmo za bebe, jedimo svi!

Uredništvo Ringeraje, 14.12.2016
KNJIGA "BEBE VOLE PAPATI" napisana je i izdana kako bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini života zdrave bebe. Svaka beba je pojedinac sa svojim potrebama, sposobnostima i željama.

image
Bebe vole papati - knjiga
/31


KNJIGA "BEBE VOLE PAPATI" napisana je i izdana kako bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini života zdrave bebe. Svaka beba je pojedinac sa svojim potrebama, sposobnostima i željama, zbog čega su navedeni jelovnici samo pomoć u uvođenju namirnica koje beba polako upoznaje prilikom pijenja majčinog mlijeka ili mliječne formule. Pritom su uvažene najnovije smjernice Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnog dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Europskog društva za socijalnu pedijatriju i zdravlje djece (ESSOP), kojima je zajedničko da zagovaraju isključivo dojenje 6 mjeseci, što je i željeni cilj. Uvođenje čvrste hrane ovisi o bebi te, uz nastavak dojenja, po preporuci pedijatra i patronažne sestre, može započeti u dobi između 17. i 26. tjedna.

 

PREPORUČUJE SE PRIPREMA SVJEŽIH sezonskih jela, pripremljenih kod kuće, jer ćete time svojoj bebi ponuditi najzdraviji obrok. Budući da danas možete i kod nas pronaći gospodarstva s ekološkom proizvodnjom koja se posvećuju proizvodnji isključivo zdrave domaće hrane, slobodno ih potražite. Uz, naravno, što manju upotrebu industrijski pripremljene (kupovne) hrane, savjetujemo pozornost u vezi s istekom rokova trajanja proizvoda i uvažavanjem uputa za pripremu.

 

Posljednjih godina bebama i mališanima često se nude pića od žitarica (poput rižinog, zobenog, prosenog… »mlijeka«) koja zapravo nisu mlijeko. Ta pića nisu nadomjestak za majčino mlijeko ni za mliječnu formulu. Njihov sastav ne zadovoljava djetetove potrebe, a sadrže i velike količine šećera.

 

PONAJVIŠE ZIMI, KADA NA RASPOLAGANJU NEMA SVJEŽEG POVRĆA I VOĆA, jelovnike je teško pripremiti. U vrijeme kada povrća ima u izobilju, neki ga suše za zimu, kisele ili smrznu, ostali tada kupuju svježe u trgovinama. Zimski jelovnici djece i odraslih neka budu sastavljeni od što više »zimske« hrane, poput kiselog kupusa i kisele repe, krumpira, graha i mrkve jer nas te namirnice i griju. Nazivamo ih namirnicama s »toplom energijom«. Bebama u početnom razdoblju uvođenja namirnica, nažalost, ne možemo ponuditi kiseli kupus ili kiselu repu, stoga vam savjet da detaljno pogledate jelovnike u knjizi neće biti naodmet. Sigurno ćete među njima pronaći kombinacije koje su primjerene i za zimsko vrijeme.

 

ZA PRIPREMU HRANE PONUĐENI SU najbrži načini pripreme i klasični načini pripreme. Za koji ćete se način odlučiti – odabir je vaš!

 

SVE BEBE VJEROJATNO NEĆE BITI MOGUĆE HRANITI PREMA NAVEDENIM JELOVNICIMA i navedenom redoslijedu, stoga, roditelji, uzmite ovu knjigu kao skup mogućnosti koje ćete sigurno sami dodatno proširiti i početi koristiti i u svojoj prehrani. Knjiga vas želi podsjetiti i na neke korisne i upotrebljive savjete naših baka, na koje ste možda zaboravili, kako biste ih ponovno uključili i u suvremeni način života.

 

A do 29.12.2016. svi registrirani korisnici portala ringeraja.hr mogu ostvariti izdašan popust prilikom kupnje knjige Bebe vole papati u iznosu od 30% za roditelje jednog djeteta, dok roditelji blizanaca mogu ostvariti čak 40 % popusta, trojki 60 %, a četvorki 80 % popusta!

 

ŽELIMO VAM OBILJE VESELJA U PRIPREMI JELA i uživajte sa svojim najmlađima!

 

 

Autori: REBEKA MAHORIČ i IZTOK JANČAR

 

Recenzenti: prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, prim., dr. med., spec. pediatrije, prof. dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. ing. preh. tehn., prof. dr. h. c. dr. Dušanka Mičetić Turk, dr. med., viša savjetnica, Vesna Plevnik Vodušek dr. med., spec. ped., alergologinja, Milica Tikvić, mag. med. techn., patronažna sestra

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!