|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

8 stvari ne smijete raditi nakon carskog reza!

Uredništvo Ringeraje, 11.2.2020
Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stjenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka.

image
Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stjenke i maternice. (Foto:freepik.com)
/11


Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stjenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka. Oporavak obično traje šest tjedana, a unutar tog perioda žena treba paziti, odnosno izbjegavati neke radnje. Saznajte šta sve mame ne bi smjele raditi dok se oporavljaju od carskog reza.


1. Unutar šest tjedana poslije carskog reza izbjegavajte podizati bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućanske poslove također pokušajte izbjegavati što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao. 



2. Ne preporučuje se sjedati za volan barem 6 tjedana nakon poroda carskim rezom. Neki pokreti bit će vam bolni i nekoliko mjeseci nakon poroda. 


3. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine.

'Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi crijeva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora', objašnjava ginekologinja, dr. med. Tihana Mazalin.

I ne brinite se: šavovi vam neće popucati dok vršite veliku nuždu. 

 

PROČITAJTE JOŠ: Naučite dijete da jede samo!



4. Izbjegavajte spavati na trbuhu. Spavanjem na trbuhu može se produžiti vrijeme zacjeljivanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. A ionako će vam spavati na leđima vrlo vjerojatno biti najugodnije, a nekim ženama paše i spavanje na boku.

Spavanje na lijevom boku preporuča se i u slučaju visokog tlaka. Može se dogoditi da će vam pomicanje na bok biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospijete u tu poziciju, odnosno legnete na bok osjećat ćete se dobro', kaže dr. Mazalin.



5. Izbjegavajte seksualni odnos unutar šest tjedana poslije poroda. Seks prije toga može biti bolan i neugodan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

 

6. Izbjegavajte korištenje stepenica barem dva tjedna nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na katu, premjestite se privremeno u prizemlje kako se ne biste trebali penjati gore-dolje po stepenicama nekoliko puta dnevno. Kada počnete koristiti stepenice, hodajte polagano i pažljivo. 

Zamolite nekoga da vam pomogne dok hodate kako biste se, ako je potrebno, mogli osloniti na njega. Osjetite li bol ili se umorite hodajući stepenicama, stanite i odmorite se.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dijete vam se budi svakih sat vremena?


7. Dobijete li temperaturu ili osjećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije. 



8. Izbjegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje), javnom bazenu i vrućoj kupelji sve dok vam ožiljak ne zacijeli i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Također, izbjegavajte korištenje tampona.

'Nakon zarastanja ožiljka rodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i ljepše cijeljenje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama ili pak stavljati silikonski flaster na ranu', kaže dr. Tihana Mazalin.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!