|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"I, koliko imaš kila?" - Ovo se NE GOVORI mamama

Uredništvo Ringeraje, 28.11.2022
Sastavili smo popis stvari koje bismo trebali prestati govoriti ženama koje su postale majke. One stvarno ne trebaju slušati te stvari, sada.

image
Novopečene majke trebaju podršku i utjehu svojih najmilijih. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Dok žene daju sve od sebe u novom poslu majčinstva, pojavljuju se neizbježni stres, sram, tjeskoba, krivnja i usamljenost. Novopečene majke trebaju podršku i utjehu svojih najmilijih.

 

Zato bi mnogim novopečenim mamama pomoglo kada bi se okolina malo odmorila od neželjenih savjeta, osuda i pritisaka.

 

Sastavili smo popis stvari koje bismo trebali prestati govoriti ženama koje su postale majke. One stvarno ne trebaju slušati te stvari, sada.

 

1. "Izgledaš umorno"

 

Novi roditelji propuštaju otprilike tri sata sna svake noći tijekom prve godine života svog djeteta. Istraživanje koje je proveo Sleep Junkie potvrđuje da novopečeni roditelji ne spavaju dovoljno, no svejedno je pogrešno novopečenoj mami reći da tako izgleda.

Iznošenje očitog neće roditeljima nadoknaditi san koji im nedostaje. Pokušajte dati mami odmor tako što ćete ostati s bebom nekoliko sati kako bi mogla odrijemati ili joj pomozite u kućanskim poslovima. To bi bilo dobro.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako pomoći mami kada beba plače?

 

2. "Vratit ćeš svoje staro tijelo"

 

Tijelo žene se drastično mijenja tijekom trudnoće. Kilogrami rastu, a neke žene dobiju i strije na raznim dijelovima tijela. Grudi se mogu povećati, smanjiti ili opustiti, a stopala mogu rasti. Novim mamama je teško prihvatiti da im se tijelo mijenja pred očima.

Stoga, čak i ako vam namjera nije loša, suzdržite se od pitanja o kilogramima. Ili barem pričekajte da novopečena mama sama pokrene tu temu. Većina nas neće tjednima nakon poroda objaviti svoju fotografiju u izdanju "Slank", poput holivudskih zvijezda.

 

3 "Čekaj dok ne navrši __, vidjet ćeš što te čeka"

 

Roditelji veterani često podsjećaju nove mame da će roditeljstvo s vremenom postati samo gore. Čekaj dok prohoda... Čekaj dok ne progovori... Čekaj dok ne krene u školu... Za žene koje su tek postale majke, čini se da ovi komentari ne umanjuju njihove probleme.

Svaka faza roditeljstva dolazi sa svojim izazovima, bilo da imate posla sa svojim plašljivim dvogodišnjakom ili svojim razuzdanim tinejdžerom. Ona koja je tek postala majka samo treba ljubaznu osobu koja će je saslušati i dati joj nadu da situacija ide na bolje. Umjesto da budete zastrašujući, pokušajte ohrabriti nove mame.

 

4. "Spavaj kad beba spava"

 

Koliko god je ovaj prijedlog dobronamjeran ipak u očima novopečene majke zvuči potpuno besmisleno i malo je vjerojatno da će se ostvariti osim ako nema dostupnu uslugu baka. Dok je dijete malo, roditelji se obično žure kako bi učinkovito iskoristili vrijeme bebinog spavanja. Jer se ručak neće sam skuhati. Tepih se neće sam usisati. Odjeća se neće sama staviti u perilicu rublja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Hranjenje bebe lijepo je bez obzira kako to radite

 

5. "Ništa posebno, moje dijete je u toj dobi __"

 

U ljudskoj je prirodi uspoređivati se s drugima, dijeleći svoja iskustva i postignuća. Iako to ne mora uvijek biti s lošim namjerama, nova mama može osjetiti da njezini osjećaji ili iskustva gube vrijednost.

Upamtite, svaki roditelj i novorođenče je drugačiji i treba vašu podršku i utjehu.

 

6. "Ne sviđa mi se ime koje ste odabrali"

 

Dati ime djetetu velika je stvar. Ime možemo dati po dragom članu obitelji ili utjecajnoj osobi u našem životu, liku iz omiljene knjige ili filma, ili to može biti ime koje smo spontano odabrali jer ga oduvijek obožavamo. Bez obzira kako se roditelj odlučio za ime, uvijek će netko imati negativno mišljenje i htjeti ga obznaniti.

Zapamtite: to nije vaše dijete i vi nemate pravo glasa. Poštujte odluku roditelja i naučite je prihvatiti.

 

7. "Izlaziš li već?"

 

Roditeljstvo je izazovno i može uzeti fizički, mentalni i emocionalni danak kako za žene tako i za muškarce. Novopečeni roditelji moraju odvojiti vrijeme za sebe i svoje voljene. Majke koje su prvi put rodile ne bi se trebale sramiti ako požele izaći ubrzo nakon porođaja. Dopustiti sebi da napunimo baterije kako bismo bili još bolji roditelji nije za osudu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Upravo ovako izgleda prva godina majčinstva

 

Zapamtite, mame rade fantastičan posao. Suština je da su rodile divnog, sićušnog čovjeka i odgajaju ga najbolje što mogu. To je veliki uspjeh i zaslužuje samo pohvale.

 

 Preuzeto: Reingeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Savjeti o dojenju
Bitno je ne gubiti strpljenje i prerano krenuti na nadohranu.
5
29. Dani beba, djece i trudnica
7. – 9. 4. 2017. - Westgate Shopping City
4
Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
4
Povišena temperatura kod bebe!
Beba vam je cendrava, razdražljiva, pospanija? Obavezno provjerite da li ima temperaturu!
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!