ninolina
|
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza Nadjev od oraha 200 g oraha oko 80 ml mlijeka 2-3 žlice šećera 1 žlica ruma Nadjev od rogača 180 g rogača 4-5 žlica šećera 1 čajna žlica cimeta 220 ml vrućeg mlijeka 1 žlica ruma Nadjev od pekmeza 450 g pekmeza 1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja 4 žlice vode 1 žlica ruma Tijesto 500 g brašna 1 čaša jogurta ili vrhnja 1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca pola praška za pecivo 1 jaje prstohvat soli pola čaše (od jogurta) ulja pola čaše mlijeka Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi. Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i prelijte po rogaču pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi. Za nadjev od pekmeza, 3 žlice vode pomiješajte s praškom za puding. Ispasirajte pekmez i stavite ga u lonac s 1 žlicom vode i 1 žlicom ruma. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding. Kuhajte miješajući da smjesa zakuha, prokuhajte i minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano. Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini. Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik. Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine». Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od oraha, a uz drugi polovicu nadjev od rogača. Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva. Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od pekmeza. Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega. Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio. Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem. Na isti način napravite drugu gibanicu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min. Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi. može i ovako izgledati
_____________________________
sad sam mama za 5 :) Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas ...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...
|