|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 14:02:13   
Bebys
ČokoladaCrna čokolada smanjuje krvni tlak i čuva zdravlje srca 03.05.2008
Svijet Crna čokolada smanjuje krvni tlak, poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara   Poziv za sve čokoholičare: britanski istraživači traže dobrovoljce da svaki dan pojedu čokoladicu i tako godinu dana, bez imalo krivnje, a sve za znanost. Istraživanje počinje u lipnju, a bavit će se pitanjem mogu li flavonoidi iz čokolade i druge hrane smanjiti opasnost od bolesti srca u žena koje su u menopauzi, a imaju dijabetes tipa II, objavili su u ponedjeljak istraživači. "Prvo tražimo pripadnike visokorizične skupine", kaže Aedin Cassidy, biokemičar sa sveučilišta Istočne Anglije, koji će voditi studiju. "Nadamo se da će i od prehrambene intervencije biti koristi, osim od terapije lijekovima koje žene primaju". Prethodne studije pokazale su da je crna čokolada bogata korisnim spojevima koji se povezuju sa zdravljem srca, ali stručnjaci dodaju kako šećer i masnoće u većini čokolada poništavaju neke od koristi. Cijeli niz drugih istraživača pokazao je kako upravo crna čokolada smanjuje krvni tlak, poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara. Zato su tvrtke poput Hershey Co. i Lindt & Spruengli počele prodavati specifične proizvode koji sadržavaju crnu čokoladu. Mars Inc. ima CocoaVia, niz bombona od crne čokolade koji su tako dobri za zdravlje.
Nema nikakve sumnje - crna čokolada dobra je za zdravlje
DOBRA vijest za sve ljubitelje crne čokolade ne samo da godi ustima, nego je dobra i za srce!DOBRA vijest za sve ljubitelje crne čokolade ne samo da godi ustima, nego je dobra i za srce!

Skupina talijanskih i britanskih znanstvenika otkrila je da crna čokolada povećava razine antioksidansa u krvi, što pomaže u sprečavanju srčane bolesti.

Stručnjaci su u časopisu "Nature" objavili da je razina antioksidansa u krvi porasla za 20 posto nakon uzimanja 100 grama crne čokolade, u usporedbi s konzumacijom jednake količine mliječne čokolade.

"Naše istraživanje upućuje da mlijeko sprječava apsorpciju antioksidansa iz čokolade...pa može poništiti pozitivne učinke koji nastaju konzumacijom umjerenih količina crne čokolade", kažu znanstvenici.

No, pružaju tračak utjehe onima kojima je draža mliječna čokolada. Kako bi, naime, unijeli količinu antioksidansa jednaku SLATKIŠI ZA ZDRAVLJE 12. STUDENOG 2009. 12:39h Crnom čokoladom rješite se stresa
Konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi. Uzrok tome su flavinoidi iz kakaaa.

Korist od konzumiranja crne čokolade zbog njezinih antioksidantnih učinaka već su poznate, no znanstvenici su sada utvrdili da ona također snižava razinu hormona stresa, objavio je u novom broju časopis američkog društva kemičara "Journal of Proteome Research". user posted image Crna i bijela čokoladaU članku pod nazivom "Metabolički učinci konzumiranja crne čokolade na energiju, crijevnu floru i metabolizam povezan sa stresom", autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi, čime je povećan popis koristi za zdravlje od flavinoida, sastojka kakaa. - Istraživanje je pružilo snažne dokaze da je dnevna konzumacija 40 grama tijekom dva tjedna dovoljna da modificira metabolizam kod zdravih dobrovoljaca - ističu autori. U istraživanje je bilo uključeno 30 osoba pod stresom. Uz pristup koji se naziva "nutrimetabonomika", znanstvenici su procjenjivali stanje i promjene u metabolizmu sudionika. Uz uporabu protonske nuklearne magnetske rezonance (1H NMR), spektroskopije i spektrometrije (MS), utvrđivali su dnevne metaboličke promjene koje su se događale kod ispitanika, koji su dva tjedna jeli 20 grama crne čokolade ujutro i 20 grama popodne. Rezultati su pokazali da su "čokoladom izazvani metabolički učinci statistički značajniji samo kod osoba s prirođeno visokim elementom tjeskobe". Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi.Crna čokolada snizila je razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona te hormona stresa kortizola u promatranoj skupini. Dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju "djelomičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crijevnih mikroba", što je bilo važno područje istraživanja. Crijevne bakterija imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta, navode autori. Nalazi istraživanja govore da svakodnevna konzumacija crne čokolade može voditi do dugoročno povoljnih posljednica za zdravlje, povezanih s ublažavanjem stresa. Autorstvo članka potpisalo je deset stručnjaka istraživačkog centra Nestlea iz Lausanne u Švicarskoj, velikog svjetskog proizvođača čokolade, što je neke američke medije nagnalo da ih u vijesti spominju samo "autore istraživanja", bez preciznijih odrednica. onoj iz crne čokolade, moraju pojesti dvostruko više mliječne.

Crna čokolada – funkcionalna hrana? Objavljeno:25.07.2005. Istraživanje provedeno u Athens Medical School ukazuje da crna čokolada, koja je bogata flavonoidima i sadrži čak pet puta više flavonola od jabuke, ima zaštitni učinak na krvožilni sustav. Posljednja studija provedena je kako bi se utvrdilo na koji način crna čokolada utječe na srce i krvne žile. Po prvi put pokazalo se da konzumacija crne čokolade ne utječe na otvrdnuće žila, a može imati i koristan učinak na funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba. Zbog sve više dokaza u korist prave crne čokolade s visokim sadržajem kakaa, moglo bi uskoro doći do upotrebe takve čokolade kao funkcionalnog sastojka, a ne samo kao okusa koji privlači obožavatelje slatkog.
Znanstvenici tvrde kako svakodnevno konzumiranje crne čokolade umanjuje rizik od srčanog infarkta, a ne deblja. Od ranije je poznato kako čokolada pozitivno djeluje na zdravlje, ali novo istraživanje znanstvenika u Njemačkoj dovodi do spoznaje da masnoće iz čokolade neće poništiti njezino pozitivno djelovanje, ako se radi o umjerenim količinama čokolade. Redovitim konzumiranjem čokolade rizik od srčanog infarkta se smanjuje za 8%, a arterijskih bolesti za 5%. Najvažnije je s čokoladom ne pretjerati i birati čokolade sa što većim udjelom kakaa. Preporučena dnevna količina crne čokolade ne bi trebala biti veća od 50 gr.

user posted image
Ljekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savjetuju svojim pacijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema njihovom najnovijem istraživanju usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka
Veličina slova: A A A


Hrana i ten Crna čokolada za mlađu kožu
Objavljeno 9.11.2009 u 16:34
Ljekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savjetuju svojim pacijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema njihovom najnovijem istraživanju usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka. Zbog dejstva ultraljubičastih zraka ćelije kože gube prirodnu elastičnost, a moguća je i pojava kancerogenih promjena, tvrde naučnici. Aktivne hemijske materije u čokoladi - flavanoli - aktiviraju zaštitnu funkciju kože pri čemu dolazi do njenog podmlađivanja. Britanski naučnici ističu da čokolada najefikasnije djeluje na kožu lica. Čokolada je, kako su nedavno utvrdili naučnici Univerziteta u Cardiff-u, tijesno povezana sa agresijom. Naučnici su na osnovu posmatranja 17.500 djece rođenih 1970. godine utvrdili da su oni koji su u djetinjstvu svakodnevno jeli čokoladu kasnije okarakterisani kao agresivni ljudi. U grupu "dobrih" uvršteno je 42 posto praćenih sladokusaca. Naučnici su zaključili da redovno konzumiranje čokolade u djetinjstvu povećava rizik od povećane agresije u zrelom uzrastu.

Bez obzira što istraživači ukazuju da su neophodna dalja istraživanja povezanosti čokolade sa agresivnošću, eksperti britanske Agencije za hranu i pića izrazili su svoje negodovanje zbog takvih zaključaka.

Prema njihovim riječima, ljudsko ponašanje određuju socijalni faktori i nikako ne može da bude u vezi sa hranom.

Slučaj sa čokoladom nije, inače, prvo istraživanje koje pokazuje vezu između hrane i raspoloženja. Eksperiment iz 2007. godine je tako pokazao da impulzivnost kod djece može da zavisi od boje namirnica, pišu britanski mediji.


O čokoladi


user posted image    
Čokolada i zdravlje

Zašto je čokolada dobra za zdravlje?

Čokolada je jedna je od najdražih poslastica većine ljudi. Ona je delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob. Čokolada ima svojstva koja pozitivno utječu na zdravlje. Ona je zdrava i ljekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno i kao afrodizijak.

Čokolada je najbolji poznati antioksidans i magnezijem najbogatija namirnica. Pomaže u sprječavanju srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa. Tamna čokolada s visokim udjelom kakaovca blagotvorno djeluje na zdravlje jer sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa, koji povoljno djeluju na krvožilni sustav te štite od raka.

Čokolada je bogata mineralima, fosforom, magnezijem, kalijem i cinkom. Sadrži i elemente koji potiču oslobađanje serotonina koji stvara osjećaj zadovoljstva i izvrsno sredstvo za smirenje.

Čokolada u malim količinama je za većinu ljudi dobra, jer sadrži nekoliko nutricionistički vrijednih sastojaka. Bez obzira što je to namirnica bogata masnim tvarima, ona se vrlo brzo probavlja. Uz to sadrži zasićenu masnu kiselinu koja se u jetri brzo preradi u oleinsku kiselinu koju u najvećoj količini nalazimo u prirodi u maslinovom ulju. Zbog toga se osobe koje imaju problema s povećanom koncentracijom kolesterola mogu povremeno konzumirati manje količine čokolade.

Čokolada u sebi sadrži tvari poput tanina, fluora, fosfata koje posjeduju antikarijesni učinak, no pored toga moramo voditi računa o tome da se nakon konzumacije čokolade operu zubi ili na neki drugi način smanji ili ukloni učinak šećera koji pogoduje nastanku karijesa.


Ljekovita svojstva čokolade

Čokolada, osobito tamna koja ima veliki udjel kakao mase, namirnica je koja sadrži neke tvari koje stimuliraju dobro raspoloženje, odnosno potiču stvaranje serotonina (hormona "dobrog raspoloženja") u našem organizmu. Nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini koji imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.

Čokolada sadrži tonizirajuće tvari poput tanina, teobromina i kofeina. Kofein je prisutan u vrlo malim količinama (šalica čokolade sadrži oko 10 mg, dok mala šalica crne kave sadrži 60-120 mg). Teobromin je tvar prisutna u znatno većim količinama koja djeluje kao regulator krvnog tlaka, opušta krvne žile srca i time osigurava dobru opskrbu srca krvlju, aktivira izlučivanje mokraće, regulira živčani sustav i korisna je u slučajevima postojanja anemije.

Kod težeg fizičkog ili psihičkog napora samo mala količina čokolade postiže povoljan učinak na opće stanje organizma. Stoga je poželjno izbjegavati čokoladu prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati i pojavu nesanice.

Novija istraživanja dokazuju da tamna čokolada za oko 10% povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola (HDL) koji štiti krvne žile i na taj način pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava. Utvrđeno je da se uzimanjem 16 g tamne čokolade na dan bitno smanjuje taloženje lošeg kolesterola na stjenkama krvnih žila.

Iako neki čokoladu smatraju nepoželjnom namirnicom jer sadrži poprilično masnoća i veoma je kalorična, zaboravlja se na njezin sadržaj znatnih količina fenola. Fenoli su glavni antioksidansi u čokoladi koji sprječavaju da kolesterol oksidira u krvi i začepi krvne žile. Također ometaju nastanak upalnih procesa u organizmu te pojavu reume, dermatitisa i astme. Znanstvenici su utvrdili kako jedna "kockica" tamne čokolade sadrži jednaku količinu fenola kao i čaša crnog vina.

Uzimanjem manjih količina čokolade potičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti. Potrebno je istaknuti da čokolada, ako se pretjera s njezinim unošenjem i nekontroliranim konzumiranjem, može izazvati sasvim suprotne učinke, a kao prvi se manifestiraju razdražljivost ili potištenost. Čokoladu kao namirnicu treba konzumirati u umjerenim količinama.

Medicinska upotreba kakaoa ili čokolade prenesena je u Europu sredinom 16. stoljeća. Pregled europskih rukopisa od 16. do 20. stoljeća otkrio je više od stotinu različitih medicinskih primjena kakaoa i čokolade.

Tradicionalna terapijska primjena čokolade je za: njegu anemičnih, pothranjenih, iscrpljenih slabih i apatičnih bolesnika, nedostatak apetita, mentalni zamor, stimulaciju rada želuca, bubrega i crijeva, slabu produkciju majčinog mlijeka, vrućicu, giht, bubrežne kamence te oslabljen libido.

Moderna znanost došla je i do molekularne podloge nekih od drevnih postavki otkrivši bogat kemijski sastav čokolade koja obiluje fitokemikalijama s cijelim nizom povoljnih učinaka na zdravlje. Čokolada, posebice ona tamna, sadrži antioksidanse i polifenole za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tamna čokolada pri tome je bolja jer sadržava veću količinu kakaa, a samim time i više bioaktivnih nutrijenata.

Čokolada je vrlo kalorična namirnica s visokim udjelom masti i šećera. Upravo zbog toga, tijekom proteklih desetljeća oko čokolade se podizala velika prašina. Čokolada je optuživana da uzrokuje mladenačke akne, ali danas znamo da je optužba bila sasvim neutemeljena. Tvrdnja nekih da čokolada povisuje razinu kolesterola do danas nije u dokazana. Naprotiv, studije pokazuju da posjeduje zaštitni učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava.


Tamna čokolada čuva srce i snižava krvni tlak

Tamna ili crna čokolada koja sadrži 70 posto kakaa koristi srcu i krvnim žilama, posebno arterijama, pokazuju najnovija istraživanja sa sveučilišta Yale. No, unatoč tome što se potiče njezino korištenje, stručnjaci ne savjetuju pretjerano uživanje, pa ne bi trebalo jesti više od 50 grama dnevno. Male količine čokolade uspješno snižavaju krvni tlak.

Nekoliko kockica crne čokolade na dan ima isti učinak kao i aspirin u smanjivanju koagulacije krvi i opasnosti od začepljenja arterija s kojim kreću brojne srčane tegobe, piše u istraživanju u SAD-u.

"Veliki ljubitelji čokolade pokazali su nam da kemijska supstanca koju sadrže zrna kakaovca ima biokemijski učinak sličan aspirinu u smanjenju aglutinacije trombocita", piše Diane Becker, profesorica Medicinske škole Johns Hopkins, glavna autorica istraživanja predstavljena na godišnjoj konferenciji američke udruge za srce koja se održava u Chicagu.

Becker je istaknula da njezino istraživanje ne smije biti shvaćeno kao poticaj na gutanje kilograma slatkiša na bazi čokolade koji sadrže i šećer i maslac. No medicina bi mogla naprotiv preporučiti dvije kockice dnevno crne čokolade u najčišćem obliku, napravljene od suhog ekstrakta zrna kakaovca, kazala je ona.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju, za razliku od prethodnih istraživanja, da je crna čokolada u manjim količinama dovoljna za antikoagulacijske učinke te da nije potrebno konzumirati nekoliko kilograma da se dobije isti učinak, ističe Becker. (H)

Tamna čokolada može imati korist u smislu snižavanja visokog krvnog tlaka kod rane hipertenzije, koja je u rangu ostalih nefarmaceutskih intervencija. Tamna čokolada je pokazala snižavanje tlaka na način da je poboljšala širenje krvnih žila.

Već je DASH dijeta (eng. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja je upravo razvijena protiv hipertenzije, također pokazala da tamna čokolada snižava tlak, smanjuje kolesterol i poboljšava osjetljivost na inzulin, izjavio je dr Dirk Taubert s Univerzitetske bolnice u Kelnu.

Među odraslima s blagom hipertenzijom (stupanj 1) osobe koje su uzimale tamnu čokoladu svakodnevno 18 tjedana imale su značajno niži sistolički i dijastolički tlak, dok oni koji su uzimali bijelu čokoladu nisu imali takve koristi.

Svima onima koji se bore s visokim krvnom tlakom, rezultati nedavno objavljene studije donose novu nadu. Jer, pokazalo se da je konzumiranje tamne čokolade dobro za naše zdravlje. Prije nego li nam liječnici počnu prepisivati kockicu ili dvije dnevno, evo i nekih interesantnih činjenica vezanih uz ovo otkriće.

Odavno je poznato da je tamna čokolada odličan izvor antioksidanata koji su opet važni za održavanje zdravlja. U jednom gramu ove čokolade ima ih više nego u ekvivalentnoj količini crvenog vina, zelenog čaja ili crnih bobica.

Količine koje se moraju konzumirati da bi se postigao učinak, izuzetno su male. A uzeta u tako maloj količini, tamna čokolada neće imati nikakvog većeg utjecaja na tjelesnu težinu osobe. Ovo je jako važno, jer čokolada je bogata mastima i jedenje velikih količina lako bi moglo dovesti do gojaznosti, a gojazne osobe se još teže bore sa visokim krvnim tlakom.

Nemojmo se iznenaditi ako nam na kraju sljedećeg posjeta naš liječnik, osim uobičajenih lijekova i onih dobro poznatih upozorenja o količini soli u prehrani, preporuči da svaki dan uz kavu ili čaj, pojedemo kockicu ili dvije tamne čokolade.

 
Briga za zdravlje je naša stalna zadaća!

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 14:03:53   
Bebys
ZdravljeZdravlje i ljepota user posted image Zdravlje u čokoladi Nedavno provedenim ispitivanjem pronađena je veza između flavonoida iz čokolade s finim mišićnim slojem krvnih žila. Objavljeno:16.12.2004. Kada se govori o čokoladi, najčešće je to u negativnom kontekstu, aludirajući pritom na njezinu veliku kalorijsku vrijednost te na prisutnost zasićenih masnih kiselina iz mlijeka.Flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprečavaju gubitak elastičnosti, što može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila.No, kao što se spoznaje svakoga dana mijenjaju i za druge namirnice, tako su se promijenila i za čokoladu, o čemu posljednje dvije godine ima sve više pouzdanih znanstvenih podataka. Ono što je važno, naučili smo razlikovati tamnu čokoladu za kuhanje od luksuzne mliječne čokolade koja se prigodno poklanja.Sasvim suprotno očekivanjima, što je čokolada svjetlija, to je masnija i nutritivno manje vrijedna jer sadrži manje dragocjenih zaštitnih tvari (flavonoida), a ima više zasićenih masnoća i kolesterola, što pak istodobno znači da joj je energetska vrijednost veća!Prvo je utvrđeno da čokolada potpomaže oslobađanje serotonina u mozgu, koji se još naziva prijenosnikom sreće, a samo nekoliko godina poslije da je kakaovac, tj. njegova tamnosmeđa boja, bogata zaštitnim tvarima - bioflavonoidima.FlavonoidiNa znanstvenoj konferenciji kardiologa EU u Münchenu (kolovoz, 2004.) predstavljen je rad skupine stručnjaka koji su otkrili vezu između flavonoida iz čokolade s finim mišićnim slojem krvnih žila. U pokusu je sudjelovalo 17 zdravih dobrovoljaca od kojih je jedna skupina svakoga dana dobila 100 g tamne (gorke) čokolade, a druga pločicu iste boje, ali koja ne sadrži kakaovac. Ultrazvukom je mjereno pulsiranje glavne arterije ruke na laktu kako bi se utvrdilo stanje elastičnosti, odnosno krutosti te krvne žile.Dobiveni rezultati nadasve su zanimljivi; u dobrovoljaca koji su dobili tamnu čokoladu utvrđeno je znatno poboljšanje protočnosti (elastičnosti) krvne žile, čega u osoba kontrolne skupine nije bilo.Premda se ne smije generalizirati, dobiveni rezultati vrlo su povoljni. Ne može se, dakle, reći da će tamna čokolada postati univerzalni lijek za bolesti srca i krvnih žila, ali će zasigurno postati još zanimljivija namirnica. Pogotovo zbog činjenice da čokolada zasigurno donosi višak kalorija, a, kao što je poznato, debljina i bolesti srca i krvnih žila idu "ruku pod ruku".Mlijeko i čokoladaOvaj pokus zapravo nije jedini jer su provedena i druga istraživanja čokolade, i to u Irskoj i Italiji, kojima je dokazano snažno antioksidacijsko djelovanje flavonoida iz kakaovca. A jedno je sigurno - svako dodavanje mlijeka ili maslaca radi dobivanja ukusnog čokoladnog proizvoda jest "razrjeđivanje" do potpunog iščezavanja zaštitnih učinaka.
Čokolada sadrži obilje zasićenih masnoća i kolesterola (ako ima mlijeka), što može biti problematično za bolesnike s povišenim kolesterolom.Voditelj skupine istraživača, prof. dr. Alan Crozier sa sveučilišta u Glasgowu, preporučio je svima, a posebno starijim osobama, svakoga dana pojesti komadić tamne čokolade za kuhanje. Ta je skupina otišla korak dalje, pa je izmjerila zaštitni potencijal tamne čokolade.Dakle, svakodnevno konzumiranje potaknut će antioksidanse u krvi za čak 20 posto. Čim se doda određena količina mlijeka, dakle, čim čokolada posvijetli, učinci rapidno slabe. Prema tvrdnji prof. dr. Croziera, proteini mlijeka na sebe vežu antioksidanse iz čokolade i tako im blokiraju djelovanje.Ovo je istraživanje pokazalo da bi na takav (ili sličan) način proteini mlijeka mogli vezati i neke druge zaštitne čimbenike iz namirnica biljnog podrijetla (resveratrol iz crnog vina, katehine iz čaja i bioflavonoide iz voća).Tamna strana čokladeNove spoznaje ne bi bile kompletne kada ne bi postojala i druga (tamna) strana problema.Čokolada sadrži obilje zasićenih masnoća, pa i kolesterola (ako ima mlijeka), što može biti problematično za bolesnike s povišenim kolesterolom i trigliceridima u krvi. Zbog toga prof. dr. Crozier ističe – svakoga dana treba konzumirati samo male komadiće čokolade jer veće količine ne popravljaju situaciju, slično kao što konzumiranje više od jedne čaše crnog vina na dan nema nikakvog učinka.Drugim riječima, komadić tamne čokolade na dan može biti vrlo koristan dodatak balansiranju prehrane, ali nikako ne može biti zamjena za dnevni unos povrća i voća.Zaštitne tvariDa bi se shvatile nove spoznaje o blagotvornim učincima zaštitnih čimbenika iz kakaovca, vratimo se malo u povijest, pa ćemo vidjeti da su u napitku od kakaa uživali Asteci i Maje, kod kojih je "opojno" i nadasve "mistično" djelovanje bilo korišteno na dvorovima čak u religiozne svrhe. Napitak od kakaa, čija se aroma širila daleko od mjesta pripreme, bio je na razini univerzalnog lijeka "kojem nitko nije mogao odoljeti", pa ni sam kralj Montezuma.Dokazano je da čokolada potpomaže oslobađanje serotonina (prijenosnika sreće) a da je kakaovac, bogat zaštitnim tvarima - bioflavonoidima.Ako flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprečavaju gubitak elastičnosti, onda je to neprocjenjivo svojstvo koje će bitno pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila.Tu je i dragocjena količina gama tokoferola (1 mg/100 g) i drugih zaštitnih čimbenika. No, to nije sve; među zaštitnim čimbenicima kakao praha ističe se i sadržaj selena koji iznosi 14 mg/100 g. Ovaj sadržaj, naravno, vrijedi ako je kakao dobiven tehnološkim postupkom bez alkalija.Ako je pak dobiven uz upotrebu alkalija, kofein se rapidno smanjuje i pojavljuje se na razini 78 mg/100 g. Ovisno o vrsti, čokolada u krutom stanju visoko je kalorična namirnica, što znači da 100 g sadrži više od 400 kcal.Tamna čokolada ili čokolada za kuhanje sadrži 38 mcg luteina + zeaksantin, što znači da je izvrsna za prevenciju makularne degeneracije tipičnog problema u osoba starije dobi.Treba znati da osim zaštitnih čimbenika kakao, odnosno čokolada sadrži i dva alkaloida - teobromin i kofein - čije učinke ne bi trebalo podcjenjivati. Standardni kakao u prahu od kojeg se pravi napitak sadrži 2057 mg teobromina i 230 mg kofeina na 100 g. Što se više popije kakao napitka (vruće čokolade), učinci su jači i mogli bi se okarakterizirati kao blago opuštajući i osvježavajući.Skupina istraživača pod rukovodstvom dr. K. Won Lee sa sveučilišta u Seoulu objavila je rad u kojem, zahvaljujući kompliciranoj analizi, daju odnose pojedinih zaštitnih tvari u 100 g određenih namirnica.NamirnicePolifenoli (mg)Flavonoidi (mg)Kakao611564Crno vino340163Zeleni čaj16547Crni čaj12434Iz analize je vidljivo da je ukupan sadržaj zaštitnih čimbenika u kakau dvostruko veći nego u crnom vinu.  Autor: Ignac Kulier, dr. sc.user posted image user posted image Nutricionist te specijalist za dojenačku i dječju hranu dugogodišnjim djelovanjem pokriva područje na relaciji hrana-zdravlje.

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 14:05:31   
pako
Čokolada,čokolada njamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuser posted image

_____________________________

PATRICK 30.04.2008. 01:55h
MATEO 06.03.2010. 01:17h

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 14:05:43   
Bebys
potaklo me na temi od nase ninoline...trudna ili ne ...janje5 je pitalo sta je ČOKSA????

pa jedi crnu NE BIJELU i ostat ces trudna...user posted image user posted image user posted image
malo sale...ali da je zdrava...JAKO ZDRAVA...


jedna opomena...
NE JESTI TOLIKO DA BUDETE 100KG ZA 5 DANA...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


< Poruku je uredio Bebys -- 12.5.2010 14:06:15 >

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 14:08:12   
Bebys
s čokoladom ne pretjerati i birati čokolade sa što većim udjelom kakaa. Preporučena dnevna količina crne čokolade ne bi trebala biti veća od 50 gr.



to je da se ne udebljate...user posted image user posted image user posted image user posted image

iako je jako jako zdrava...user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:43:49   
ama
eh sad...umori me citajuciuser posted image pola sam preskocilauser posted image ma kako god bez cokolade nemogu.....i kad mi nestane pa kupim uh bude lakse ja sam ovisnik o cokoladi mogu bez problema cijelu da pojedemuser posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:45:12   
ninolina
eh sad...umori me citajuciuser posted image pola sam preskocilauser posted image ma kako god bez cokolade nemogu.....i kad mi nestane pa kupim uh bude lakse ja sam ovisnik o cokoladi mogu bez problema cijelu da pojedemuser posted image

potpisujem...ja ne mogu bez nje...ako je slučajno nema uvijek imam lino ladu user posted image


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu ama)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:46:59   
Anoniman
joj, bebys, uf!
ti razvezla o čokoladi a meni se vrti u glavi dok ju gledam!
oš ti da ja u ekran skočim, a???????????

(Odgovor članu ama)
  Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:47:37   
ninolina
joj, bebys, uf!
ti razvezla o čokoladi a meni se vrti u glavi dok ju gledam!
oš ti da ja u ekran skočim, a???????????

znam da ti je teško suzdržati se ali ja se moram nasmijatiuser posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:48:23   
Anoniman
ovo sam ja početkom studenog 2010:

user posted image

(Odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 15:50:12   
Anoniman
doduše, nisam baš tak lepa ko ova teca gore, al ova čoksa bu MOJAAAAAAA!!!!
user posted image

< Poruku je uredio Mariachi -- 12.5.2010 15:51:03 >

(Odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 16:00:31   
ninolina
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 16:21:34   
leilany
mariachi user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

BEK 27.o5.o9.

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 17:00:20   
Bebys
IZVORNA PORUKA: Mariachi

doduše, nisam baš tak lepa ko ova teca gore, al ova čoksa bu MOJAAAAAAA!!!!
user posted image
opalita 100 posto...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 21:01:57   
curice
IZVORNA PORUKA: Mariachi

doduše, nisam baš tak lepa ko ova teca gore, al ova čoksa bu MOJAAAAAAA!!!!
user posted image


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Mamine princeze x 3

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Crna čokolada! I zdravlje.
12.5.2010 21:11:06   
tina0310


mislim da san vam konkurencija za čokoladuuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  

nedan se tako lako dat u rodilište bar bez reda čokoladeuser posted image


_____________________________

-mamin miš-
Alen 19.05.2010.

(Odgovor članu curice)
Neposredna veza do poruke: 16
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Mobilni telefon.
пеперутка16

Da li ste zagovornik kupovine mobilnih telefona djeci od 2, 3, 4... godina?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!