|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zna li tko??
27.5.2010 15:47:44   
M.B.
Meni je mali od 9mj. alergičan na kravlje mlijeko, sav se ospe od vrlo male količine (urticaria). Vadili su mu krv i pokazalo je da je alergičan na kravlje mlijeko razred 4.Da li tko zna što to zanči i postoji li mogućnost da to s vremenom prođe. Puno bi mi značilo da mi tko odgovori jer stvarno nemam iskustva s alergijama!!
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 15:53:44   
osobno
Evo ti malo literature..

Alergija na kravlje mlijeko je dobro proučen oblik nutritivne alergije (alergija na sastojke hrane). Postoje trenutni i odgođeni oblici alergije na mlijeko. Oblik koji se odmah javlja je uglavnom vrlo očit i pokazuje se i kožnim testovima. Odgođeni oblici nisu tako jasni i često uzrokuju kroničnu (dugotrajnu) bolest koja se rijetko prepozna.

Kravlje mlijeko sadrži proteine koji su antigeni - pobuđuju odgovor imunološkog sustava. Pacijenti svih dobi s bolestima probavnog sustava mogu imati problema s probavljanjem ovih proteina i mogu se ponašati kao antigeni. Ovi "mliječni" problemi mogu se pripisati nepodnošenju laktoze, mliječnog šećera, te se može propisati laktaza, enzim mliječnog šećera.

Alergija na mlijeko je problem proteina i ne mijenja se promjenom mliječnog šećera. Često je dijagnoza "nepodnošenje laktoze" nepotpuna ili pogrešna, a simptomi se i dalje javljaju ako se izostavi samo laktoza. Često se dječja alergija na mlijeko smatra specifičnim i ograničenim stanjem koje djeca "prerastu". Ova ideja pogrešno navodi na daljnje uzimanje mlijeka pri čemu djeca imaju kronične simptome zbog mlijeka iako je možda originalni problem nestao, ali se promijenio oblik bolesti što zbunjuje i roditelje i liječnike.

Neka djeca imaju alergijsku sklonost (dijatezu) koja traje i razvija se s različitim manifestacijama.
Istraživanja na djeci s naglom anafilaktičkom reakcijom na kravlje mlijeko u dječjoj dobi zamijećen je produljeni oblik preosjetljivosti koji se razvijao kroz uvođenje raznovrsne prehrane, ponavljana bolnička liječenja i česte epizode alergijskih reakcija na lijekove. Ova djeca mogu pokazivati preosjetljivost i dalje te u odrasloj dobi imati imunološki uzrokovane bolesti. Iako je svega nekoliko istraživanja posvećeno alergiji na mlijeko u odraslih, dovoljno je dokaza za sumnju da proteini mlijeka uzrokuju glavnu ulogu u bolesnika svih dobi. U mlijeku postoji najmanje 30 antigenih proteina. Kazein je najčešće korišten mliječni protein u prehrambenoj industriji; ostale grupe proteina u mlijeku su laktalbumin, laktoglobulin, bovini albumin i gama globulin. Procesi probave vjerojatno povećavaju broj mogućih antigena na više od sto.

Mliječni proteini se ne mijenjaju u procesu proizvodnje mliječnih proizvoda svih vrsta. Dok nepodnošenje laktoze (intolerancija) ne mora biti problem kod jedenja jogurta, na primjer, alergija na proteine mlijeka se i tu javlja. Mnoge bolesnike se zavarava tvrdnjama o mlijeku bez laktoze, jer oni i dalje imaju simptome alergije i kada jedu ove proizvode.
Probavljeni dijelovi svakog od proteina mlijeka mogu uzrokovati stvaranje grupa IgE, IgA i IgG antitijela i mogu biti okidači različitih složenih imunoloških odgovora. Zbog toga kožni testovi s cjelovitim proteinima mlijeka mogu zavarati - na kožnim testovima redovito se javlja tip 1 odgovor koji pokazuje IgE aktivnost protiv cjelovitih proteina, ali ne pokazuje i reakcije na sekundarne antigene koji nastaju probavljanjem cjelovitih proteina.
Štoviše, mliječni antigeni mogu prolaziti kroz sluznicu probavnog sustava netaknuti pa mogu uzrokovati odgođenu imunološku reakciju koja ne ovisi o IgE i koja se ne može otkriti kožnim testovima. Uloga mliječnih proteina u nastanku najozbiljnijih bolesti ostaje neobjašnjena. Postoji dokaz o ulozi proteina mlijeka u nastanku mnogih bolesti - astma, rinitis, ekcem, urtikarija, teški otitis media, plućni alveolitis (hemosideroza), enteropatija uzrokovana mlijekom u dojenčadi, eozinofilni gastroenteritis, krvarenje iz probavnog sustava d anemijom zbog manjka željeza, migrenozne glavobolje, ADHD (poremećaj pozornosti - hiperaktivnost), Crognova bolest, reumatoidni artritis i šećerna bolest ovisna o inzulinu (tip I).


Proizvođači dječje hrane ulažu ogromne napore kako bi proizveli "hipoalergene" mliječne proizvode različitim metodama hidrolize proteina. Jedno je istraživanje pokazalo kako hidrolizat sirutke smanjuje pojavnost atopije (sklonosti ka alergijskim reakcijama) tijekom prve godine života djece: 21.8% djece od onih koja su se hranila hidrolizatom sirutke imala su simptome za razliku od 48.6% među ostalima.
Formule s djelomično hidroliziranim proteinima nisu se pokazale tako djelotvornima kako su se proizvođači nadali i obećavali.

IgE model alergije privlačan je znanstvenicima zbog njegove jednostavnosti i lakoće testiranja na senzitizacuju (osjetljivost); međutim ovaj test je pozitivan samo kod one skupine koja ima tip1, IgE-posredovanu alergiju. Neki znanstvenici su tvrdili kako je ovaj oblik reakcije jedini pravi oblik reakcije ne hranu. Njihovo mišljenje, međutim, nije prihvatljivo.


_____________________________

Biti manjina nekad nije najpametnije, al'' je to mnogo bolje nego biti većina, ako je većina ovakva kakva je. Ne dajte se primitivcima. Ova bajka će se završiti. Pretvorićemo se u bundeve, u miševe, u konje...
A miševi smo već i ovako.

(Odgovor članu M.B.)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 15:53:58   
ninolina
ja neznam puno o tome ali ima puno bebica na jaji alergičnih pa će ti se sigurno i mame javiti i probati pomoći


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu M.B.)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 15:57:55   
osobno
...i još malo...
Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i u djece do druge godine života te je to najčešća alergijska reakcija u djece te dobi. To se tumači činjenicom da su bjelančevine kravljeg mlijeka obično prve strane bjelančevine s kojima dolazimo u kontakt. Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna pojava. Oko 85% djece u kojih je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko, prestaje biti alergično do treće godine života te može konzumirati kravlje mlijeko bez posljedica.

Prehrana majčinim mlijekom stoga je najbolji način izbjegavanja pojave alergija na kravlje mlijeko. No, bitno je napomenuti da, ukoliko je beba alergična na kravlje mlijeko, a majka pije mlijeko i/ili uzima mliječne proizvode, čak i male količine, bjelančevine kravljeg mlijeka koje se nalaze u majčinom mlijeku, mogu izazvati alergijske reakcije kod bebe. Stoga se u takvim slučajevima preporučuje izbjegavanje konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, što pobija ukorijenjeni mit kako "mlijeko stvara mlijeko"; važno je piti dovoljno tekućine i dojiti na zahtjev.

Osim mlijeka, namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su jaja, ribe, rakovi i školjke, svinjetina, žitarice, soja, rajčice, crveni luk, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i čokolada.

Alergijske reakcije na hranu nerijetko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Česta je pojava na farmama da se životinjama u prehranu dodaju antibiotici koji kasnije, pri konzumaciji takve hrane, kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergije.

Važno je istaknuti da majčina prehrana treba biti raznolika i ne treba se suzdržavati od konzumacije bilo kojih namirnica sve dok ne primijeti da određene namirnice izazivaju alergije, tek tada je preporučljivo izbjegavati takvu hranu.

Dijagnoza i liječenje

Za alergije nema lijeka. Najlakši i najjeftiniji način je izbjegavanje hrane koja izaziva alergiju tj. eliminacijska dijeta. Neizravan dokaz alergije na neku od namirnica je upravo eliminacijska dijeta, tj. nestanak alergijskih tegoba nakon izostavljanja pojedinih namirnica. Otkrivanje koja hrana izaziva alergiju težak je, ali isplativ proces. Preporučuje se vođenje dnevnika prehrane i simptoma. Pri tome je bitno napomenuti da neke bebe reagiraju već nakon nekoliko minuta, no općenito se simptomi pojavljuju nakon 4-24 sata. Kod većine beba će se stanje poboljšati već 5-7 dana nakon što majka prestane s konzumacijom hrane koja je izazvala alergiju. No da se potpuno uklone tragovi hrane koja je izazvala alergiju iz tijela majke i bebe treba i do 2 tjedna.

Alergija na hranu se, kao i u drugim alergijskim bolestima, može dokazati kožnim testovima te određivanjem razine specifičnih IgE protutijela u krvi bolesnika. Najvažniji test za dokaz alergija na hranu je provokacijski test. Bolesniku se, prema određenom protokolu, daju namirnice za koje se sumnja da su uzrok alergije te se prati mogući nastanak alergijskih simptoma.

Druge opcije liječenja alergija uključuju lijekove i imunoterapije, a spomenuti alergijski testovi dragocjena su pomoć u otkrivanju uzročnika preosjetljivosti.

Ukoliko u obitelji postoji sklonost prema alergijama, bilo kod roditelja ili kod starije djece, majke žele pomoći budućem djetetu unaprijed.

_____________________________

Biti manjina nekad nije najpametnije, al'' je to mnogo bolje nego biti većina, ako je većina ovakva kakva je. Ne dajte se primitivcima. Ova bajka će se završiti. Pretvorićemo se u bundeve, u miševe, u konje...
A miševi smo već i ovako.

(Odgovor članu M.B.)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 15:58:07   
ninolina
http://www.ringeraja.hr/forum/m_436856/mpage_1/tm.htm#440078
evo tu su cure pisale o tim razredima...a sad dali će proći koliko vidim tvoj je visoko  pozitivan...pripazi i na ostale namirnice


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 15:59:07   
osobno
Eto, nadam se da će tvoj dječak biti među tih 85%.user posted image user posted image user posted image user posted image
i da sam ti dala bar jednu korisnu informaciju.user posted image

_____________________________

Biti manjina nekad nije najpametnije, al'' je to mnogo bolje nego biti većina, ako je većina ovakva kakva je. Ne dajte se primitivcima. Ova bajka će se završiti. Pretvorićemo se u bundeve, u miševe, u konje...
A miševi smo već i ovako.

(Odgovor članu osobno)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 16:00:23   
osobno

IZVORNA PORUKA: ninolina

http://www.ringeraja.hr/forum/m_436856/mpage_1/tm.htm#440078
evo tu su cure pisale o tim razredima...a sad dali će proći koliko vidim tvoj je visoko  pozitivan...pripazi i na ostale namirnice



Pretekla si me, taman sam tila i ja to predložit..user posted image user posted image

_____________________________

Biti manjina nekad nije najpametnije, al'' je to mnogo bolje nego biti većina, ako je većina ovakva kakva je. Ne dajte se primitivcima. Ova bajka će se završiti. Pretvorićemo se u bundeve, u miševe, u konje...
A miševi smo već i ovako.

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 16:36:10   
mišica 666
moja je bila alergična na jaje razred 3 i sada ima 5 godina i prošlo je. s negdje 3-4 godine prođe u večine djece.user posted image

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu osobno)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Zna li tko??
27.5.2010 21:17:13   
M.B.
Cure puuuno vam hvala na svemu, a posebno Osobno!user posted image

(Odgovor članu mišica 666)
Neposredna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!