|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zakon o posvajanju
27.11.2008 16:50:32   
anne
Obiteljski zakon NN 116/03

POSVOJENJE

Članak 123.

(1) Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo.

(2) Posvojitelji posvojenjem stječu pravo na roditeljsku skrb.

Članak 124.

(1) U postupku posvojenja centar za socijalnu skrb upoznat će posvojitelje s pravom djeteta da od posvojitelja dozna da je posvojeno.

(2) Centar za socijalnu skrb savjetovat će posvojiteljima da kažu djetetu najkasnije do sedme godine života da je posvojeno, a ako je starije dobi, odmah nakon zasnivanja posvojenja.

I. PRETPOSTAVKE ZA ZASNIVANJE POSVOJENJA

Članak 125.

(1) Posvojenje se može zasnovati ako je u interesu djeteta.

(2) U postupku zasnivanja posvojenja procjenjuju se osobine posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta.

(3) Ne može se posvojiti krvni srodnik u ravnoj lozi, brat odnosno sestra ni dijete maloljetnih roditelja.

(4) Iznimno, može se posvojiti dijete maloljetnih roditelja nakon godinu dana od rođenja djeteta, ako nema izgleda da će se ono podizati u obitelji roditelja ili bake i djeda odnosno drugih bližih srodnika.

(5) Skrbnik ne može posvojiti svoga štićenika dok ga dužnosti skrbnika ne razriješi centar za socijalnu skrb.

Članak 126.

(1) Posvojiti može osoba u dobi od dvadeset jedne do trideset pet godina, starija od posvojenika najmanje osamnaest godina.

(2) Ako postoje osobito opravdani razlozi posvojitelj može biti i osoba starija od trideset pet godina, ali dobna razlika između posvojitelja i posvojenika ne smije biti veća od četrdeset pet godina.

(3) Ako posvojitelji posvajaju sestre i braću, polusestre ili polubraću, dovoljno je da jedan posvojitelj ispunjava dobnu pretpostavku samo za jedno dijete.

(4) Ako su posvojitelji posvojili dijete, a naknadno žele posvojiti njegovu sestru, brata, polusestru ili polubrata, mogu ga posvojiti bez obzira na svoju dob.

Članak 127.

(1) Posvojitelj može biti hrvatski državljanin.

(2) Iznimno posvojitelj može biti i stranac ako je to od osobite koristi za dijete.

(3) Ako je posvojitelj stranac, posvojenje se može zasnovati samo uz prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi.

Članak 128.

Posvojiti ne može osoba:

1. koja je lišena roditeljske skrbi,

2. koja je lišena poslovne sposobnosti,

3. čije dosadašnje ponašanje i osobine upućuju na to da nije poželjno povjeriti joj roditeljsku skrb o djetetu.

Članak 129.

(1) Za posvojenje je potreban pristanak obaju ili jedinog roditelja djeteta, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Roditelj može dati pristanak da njegovo dijete posvoji njemu poznati posvojitelj samo ako dijete posvaja maćeha ili očuh. Pristanak se daje na način propisan u članku 137. ovoga Zakona.

Članak 130.

Za posvojenje nije potreban pristanak roditelja:

1. koji je lišen roditeljske skrbi,

2. koji je potpuno lišen poslovne sposobnosti,

3. koji je maloljetan, a nije sposoban shvatiti značenje posvojenja.

Članak 131.

(1) Za posvojenje djeteta pod skrbništvom potrebno je mišljenje djetetova skrbnika, osim ako pristanak daje maloljetni roditelj.

(2) Ako je skrbnik osoba zaposlena u centru za socijalnu skrb, pristanak za posvojenje daje skrbnik za poseban slučaj imenovan prema članku 172. ovoga Zakona.

Članak 132.

(1) Posvojenje se može zasnovati do osamnaeste godine života djeteta.

(2) Odluka o posvojenju napuštenog djeteta nepoznatog podrijetla može se donijeti po isteku tri mjeseca od djetetova rođenja ili napuštanja djeteta.

Članak 133.

(1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.

(2) Dijete može posvojiti osoba koja nije u braku ako je to od osobite koristi za dijete.

Članak 134.

Ako je dijete navršilo dvanaest godina i sposobno je shvatiti značenje posvojenja, za zasnivanje posvojenja potreban je njegov pristanak.

II. POSTUPAK ZA POSVOJENJE

Članak 135.

(1) Postupak za posvojenje provodi po službenoj dužnosti centar za socijalnu skrb mjesta prebivališta ili boravišta djeteta.

(2) Prije pokretanja postupka za posvojenje osoba koja želi posvojiti zatražit će od centra za socijalnu skrb svojega prebivališta mišljenje o podobnosti za posvojenje. Centar za socijalnu skrb izdat će mišljenje u roku od dva mjeseca od zaprimanja zahtjeva.

(3) Ako je od izrade mišljenja o podobnosti za posvojenje do pokretanja postupka proteklo više od godinu dana centar za socijalnu skrb koji provodi postupak za posvojenje preispitat će bez odgode jesu li se promijenile okolnosti.

(4) U postupku posvojenja javnost je isključena.

(5) Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi propisat će metode kojima će se utvrditi podobnost za posvojenje i način izrade mišljenja o podobnosti.

Članak 136.

(1) Roditelj djeteta, bračni drug osobe koja namjerava posvojiti i dijete daju pristanak na posvojenje pred centrom za socijalnu skrb koji vodi postupak ili centrom za socijalnu skrb svoga mjesta prebivališta, odnosno boravišta.

(2) Dijete daje pristanak iz članka 134. ovoga Zakona bez nazočnosti roditelja i osoba koje ga žele posvojiti.

(3) Ako su roditelji djeteta, bračni drug osobe koja namjerava posvojiti ili dijete koje se posvaja dali pristanak na posvojenje pred centrom za socijalnu skrb koji ne vodi postupak posvojenja, taj centar odmah će dostaviti o tome ovjereni zapisnik centru za socijalnu skrb koji vodi postupak posvojenja.

Članak 137.

(1) Pristanak na posvojenje roditelj može dati centru za socijalnu skrb iz članka 136. stavka 1. ovoga Zakona i prije pokretanja postupka posvojenja, ali tek kada dijete navrši šest tjedana života.

(2) Prije nego što roditelj dade pristanak iz stavka 1. ovoga članka, centar za socijalnu skrb će ga upoznati sa svim pravnim posljedicama pristanka i posvojenja.

(3) Pristanak se daje na zapisnik, a ovjereni prijepis zapisnika uručuje se roditelju.

(4) Roditelj može odustati od pristanka na posvojenje u roku od trideset dana od potpisivanja zapisnika iz stavka 3. ovoga članka.

Članak 138.

(1) Roditelj koji je pristao da dijete posvoje njemu nepoznati posvojitelji nakon isteka roka iz članka 137. stavka 4. nije stranka u postupku posvojenja.

(2) Kad dijete posvaja maćeha ili očuh njegov bračni drug je stranka u postupku, a drugi roditelj djeteta nakon isteka roka iz članka 137. stavka 4. nije stranka u postupku posvojenja.

(3) Roditelj čiji pristanak za posvojenje djeteta nije potreban nije stranka u postupku posvojenja.

Članak 139.

Centar za socijalnu skrb saslušat će po potrebi i bliske djetetove srodnike o okolnostima koje su važne za posvojenje.

Članak 140.

U postupku posvojenja centar za socijalnu skrb upoznat će djetetove roditelje, posvojitelje i dijete starije od dvanaest godina s pravnim posljedicama posvojenja.

Članak 141.

(1) Izreka odluke centra za socijalnu skrb kojom se zasniva posvojenje sadrži:

– za posvojenika: osobno ime, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, narodnost, godinu i redni broj upisa u matici rođenih, osobno ime i adresu roditelja,

– za posvojitelje: osobno ime, datum i mjesto rođenja te adresu,

– određenje da se posvojitelji upisuju, odnosno ne upisuju kao roditelji.

(2) Ako je zasnivanjem posvojenja došlo do promjene osobnih podataka posvojenika izreka odluke sadrži i nove podatke o učincima posvojenja.

(3) Protiv odluke o posvojenju stranka može podnijeti žalbu u roku od osam dana od dana primitka odluke.

(4) Posvojenje je zasnovano kad odluka o posvojenju postane pravomoćna.

(5) Centar za socijalnu skrb dužan je pravomoćnu odluku o posvojenju odmah dostaviti nadležnom matičaru radi upisa u maticu rođenih djeteta.

(6) Matičar će upisati u maticu rođenih sadržaje iz stavka 1. i 2. ovoga članka i u skladu s tim postupati.

(7) Ministar nadležan za poslove uprave propisat će način upisa posvojenja u maticu rođenih.

Članak 142.

(1) Centar za socijalnu skrb vodi spise predmeta i očevidnik o predmetima posvojenja.

(2) Podaci o posvojenju službena su tajna.

(3) Uvid u spise predmeta o posvojenju i maticu rođenih posvojenog djeteta dopustit će se punoljetnom posvojeniku, posvojitelju i roditelju koji je dao pristanak za posvojenje djeteta sukladno članku 129. stavku 2. ovoga Zakona.

(4) Maloljetnom posvojeniku centar za socijalnu skrb dopustit će uvid u spise predmeta o posvojenju, a matičar u maticu rođenih posvojenika, ako centar za socijalnu skrb utvrdi da je uvid u spise o posvojenju ili maticu rođenih u njegovu interesu.

(5) Bližim krvnim srodnicima posvojenika dopustit će se uvid u spise predmeta o posvojenju ako centar za socijalnu skrb pribavi pristanak punoljetnog posvojenika.

(6) Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi propisat će način vođenja očevidnika i spisa predmeta o posvojenju.

III. PRAVA I DUŽNOSTI IZ POSVOJENJA

Članak 143.

Posvojenjem nastaje između posvojitelja i njegovih srodnika s jedne strane, te posvojenika i njegovih potomaka s druge strane, neraskidiv odnos srodstva i sva prava i dužnosti koja iz toga proizlaze.

Članak 144.

(1) Posvojenjem prestaju međusobna prava i dužnosti posvojenika i njegovih krvnih srodnika.

(2) Ako dijete posvoji maćeha ili očuh, ne prestaju prava i dužnosti između posvojenika i roditelja koji je u braku s posvojiteljem, te krvnim srodnicima tog roditelja.

Članak 145.

(1) Posvojitelji određuju osobno ime posvojeniku.

(2) Posvojenik dobiva zajedničko prezime posvojitelja. Ako posvojitelji nemaju zajedničko prezime, odredit će prezime posvojeniku u skladu s posebnim zakonom.

(3) Posvojenik može zadržati ime i prezime koje je imalo prije zasnivanja posvojenja, ili svojem prezimenu dodati prezime posvojitelja, ako centar za socijalnu skrb utvrdi da je to u interesu djeteta.

(4) Posvojitelji mogu odrediti narodnost posvojeniku.

(5) Ako je posvojenik stariji od dvanaest godina za promjenu osobnog imena i narodnosti potreban je njegov pristanak.

Članak 146.

(1) U maticu rođenih posvojitelji se upisuju kao roditelji.

(2) Posvojitelji se neće upisati u maticu rođenih kao roditelji ako centar za socijalnu skrb utvrdi da je to u interesu djeteta.

(3) Ako je posvojenik stariji od dvanaest godina za upis posvojitelja kao roditelja potreban je njegov pristanak.

Članak 147.

Nakon zasnivanja posvojenja nije dopušteno osporavanje niti utvrđivanje majčinstva ili očinstva.

Članak 148.

(1) Posvojenjem posvojenik i njegovi potomci stječu pravo nasljeđivanja posvojitelja, njegovih krvnih srodnika i srodnika po posvojenju.

(2) Posvojenjem posvojitelj i njegovi krvni srodnici te srodnici po posvojenju stječu pravo nasljeđivanja posvojenika i njegovih potomaka.

(3) Posvojenjem prestaje pravo nasljeđivanja posvojenika prema njegovim roditeljima i drugim krvnim srodnicima, osim prema roditelju koji je u braku s posvojiteljem, te prema krvnim srodnicima i srodnicima po posvojenju toga roditelja.




_____________________________

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Zakon o posvajanju
21.1.2009 0:38:23   
tikica_69
Link na adrese Centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj kao pomoc parovima koji bi od nekuda krenuli...


http://www.mzss.hr/hr/adresar_ustanova

_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......

(Odgovor članu anne)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:05:46   
natalijax
ja i moj muz smo pricali o posvajanju djece,cak smo htjeli ovaj Bozic posudit jedno djete i doma ali normalno treba procedure za to,Naime ja i moj muz smo voljni posvojit jedno djete i ako to uspijemo jednog dana a sto sumnjam kako kod nas zurno rade ,malo sam razmisljala nebi bas da to djete bude izolirano od drugih ,mada netko kaze majcinska ljubav je najvaznija,opet nase mame i tate nemogu voljeti to dijete vise od nasih koje smo rodile

(Odgovor članu anne)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:09:13   
dominik
ja da imam para bi siguro pokusala usreciti djete ali razmisljajuc o tome strah me da se ebi isto ponasala prema njemu kao prema svojima...njega bi siguro razmazili....a isto tako strah da ga bioloska mama/tata ne pokusaju uzet i slicni zapetljaji...gledam previse meksickih sapunicauser posted image

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:15:24   
natalijax
ja sam rekla kad budem rodila cim mi dijete malo ocvrsne otici cu s muzem u dom i vidjeti sto mogu samo me brine dal moras imat odredena primanja,i dal je problem ako je muz ptsp

(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:17:09   
dominik
mislim da je sami proces preveliki uzas za nas smrtnike

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:18:55   
ima nas još
a što je s onim članom+35 koji mi nije jasan...je li to znači da mi koji smo prošli 35-tu godinu života ne možemo posvojiti malu bebu?....meni je sve jedno je li je moje ili nije, ali mislim da dijete u nekim godinama već ima označenu ličnost, ako se tako laički smijem izraziti...može li mi tko objasniti taj član zakona?

(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:22:00   
dominik
IZVORNA PORUKA: natalijax

ja sam rekla kad budem rodila cim mi dijete malo ocvrsne otici cu s muzem u dom i vidjeti sto mogu samo me brine dal moras imat odredena primanja,i dal je problem ako je muz ptsp


jel muz radi? jer tu pise da ako nije sposoban za rad da ne moze

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:22:39   
natalijax
ima na jos joj ja bas nekuzim pa ti nemogu nest specificno rec o tom,mozda mogu samo reci da se njima jeb............ sto ima toliko ljudi koji bi toj djeci pruzili dom i ljubav

(Odgovor članu ima nas još)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:23:26   
natalijax
dominik u mirovini je vojnoj

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:29:33   
dominik
(1) Posvojiti može osoba u dobi od dvadeset jedne do trideset pet godina, starija od posvojenika najmanje osamnaest godina.

(2) Ako postoje osobito opravdani razlozi posvojitelj može biti i osoba starija od trideset pet godina, ali dobna razlika između posvojitelja i posvojenika ne smije biti veća od četrdeset pet godina.
IZVORNA PORUKA: ima nas još

a što je s onim članom+35 koji mi nije jasan...je li to znači da mi koji smo prošli 35-tu godinu života ne možemo posvojiti malu bebu?....meni je sve jedno je li je moje ili nije, ali mislim da dijete u nekim godinama već ima označenu ličnost, ako se tako laički smijem izraziti...može li mi tko objasniti taj član zakona?


znaci ti u biti i nakon 45 godina mozes usvojiti ali onda nemres posvojiti bebaca vec malo starije ...ak ti je 50 nemres posvojiti mladje od 5 godina....

(Odgovor članu ima nas još)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:30:42   
dominik
IZVORNA PORUKA: natalijax

dominik u mirovini je vojnoj


tamo pise da mora biti radno sposoban...sto zaci mora raditi mislim...e sad mozda ima koja caka u zakonu po obicaju user posted image

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:30:56   
natalijax
uh koje procedure svasreca pa mi muz nije jos stari deda

(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:34:01   
natalijax
samo jos ovo znaci primjer moj muz je 36 godina a ja 29 ni onda bebaca nemogu posvojit

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:41:26   
dominik
natalia tu pise da se izad 35 moze ako je u interesu djetet a je...zaci vi trenuto nebi mogli mladjeg od 1-2 godine ali mene brine cinjenica da je on u mirovini a tu pise da mora biti rado sposoban

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 21:41:48   
dominik
natalia tu pise da se izad 35 moze ako je u interesu djetet a je...zaci vi trenuto nebi mogli mladjeg od 1-2 godine ali mene brine cinjenica da je on u mirovini a tu pise da mora biti rado sposoban

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 22:16:09   
ima nas još
znači može, mi smo +35 god. i oboje radno sposobni...

(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 22:19:31   
natalijax
IMA NAS JOS zelim vam srecu u posvajanju a jos vise da zbilja rodis svoju bebicuuser posted image

(Odgovor članu ima nas još)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Zakon o posvajanju
5.5.2009 22:20:02   
dominik
IZVORNA PORUKA: ima nas još

znači može, mi smo +35 god. i oboje radno sposobni...


ako je u interesu djeteta...a mislim da je dom pun ljubavi dovoljno dobar izgovor

(Odgovor članu ima nas još)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!