|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kakva ste vi mama?
12.11.2011 21:25:31   
jagodicabobica
Dok neki najviše vole da vide svoju decu kako se veru po drveću, farmerica zelenih od trave, drugima je najveće zadovoljstvo da prošetaju korzoom sa decom koja su obučena po (skupo plaćenoj) poslednjoj modi. Neki provode večeri radeći dečje domaće zadatke, dok drugi zaborave i da se pojave na roditeljskom sastanku...

Evo nekoliko osnovnih «vrsta» mama, kakve se mogu sresti u današnje vreme.

Helikopter mama
U pitanju je mama koja budno motri na svoje najmilije čedo i retko ga ispušta iz vidokruga. Ona neprekidno brine o bezbednosti deteta, «lebdeći» poput helikoptera iznad njega i uskačući kad god je potrebno. Deca ovih helikopter mama nikada ne moraju sama da rešavaju probleme na koje nailaze, niti da uče na greškama, jer se njihove uvek budne mame staraju da grešaka nikada i ne bude. Najomiljeniji rekvizit helikopter mame jeste mobilni telefon, koji joj služi kao «najduža pupčana vrpca na svetu», tako da njeno zlato nikada ni na trenutak ne može da ostane van njenog domašaja.

Kao novija podvrsta helikopter mame, izdvojila se mama «kosačica», čija je misija da uvek bude nekoliko koraka ispred svog deteta, koseći sve potencijalne prepreke. Ona je večito nezadovoljna tretmanom svog čeda u školi, zahteva da mu se popravi ocena, traži oslobađanje od fizičkog, zaustavlja nastavnike po hodnicima i traži od njih da utiču na ponašanje druge dece prema njenom. Mame kosačice danas sve više zalaze i u hodnike firmi u kojima njihova mala-velika deca rade, tražeći umesto njih povišicu ili slobodan dan.



«Slobodna» mama
Ona se sa nostalgijom seća svog odrastanja, nezavisnosti i slobode koju je tada uživala. Uprkos savremenom trendu odgajanja dece pod staklenim zvonom, ona pokušava da oživi vreme kada su deca «izbacivana» iz kuće odmah posle doručka, da bi se predveče vraćala pregladnela i iscrpljena posle celodnevnog igranja po kraju sa vršnjacima. Užasavaju je današnji roditeljski strahovi od postojećih i nepostojećih, jedva verovatnih i sasvim neverovatnih opasnosti. Spremna je da proguta knedlu i pusti svoje dete samo na igralište, na užas helikopter mama koje svoja čeda čak i u bazenu sa peskom pridržavaju za ruku, kako se ne bi udarila. Inače, omiljeni rekviziti slobodne mame su bicikl, trotinet, lopta, lastiš, klikeri... 




Fudbalska mama
Ova mama provodi dane dovodeći i odvodeći svoju decu sa sportskih treninga, časova stranih jezika i iz muzičke škole. Njena deca imaju gust raspored vanškolskih aktivnosti, tako da fudbalska mama sve ostale poslove obavlja u žurbi dok su deca na aktivnostima. Fudbalskoj mami na Zapadu, omiljeni rekvizit je volan, dok je u domaćoj varijanti to karta za autobus.




Fensi mama
U pitanju je mama čiji stil nije pretrpeo ni najmanje potrese nakon rođenja deteta. Fensi mami je svaka dlaka na svom mestu - i rano ujutru, kada decu ostavlja u obdaništu, i kasno uveče - kada čisti blato sa njihovih patika. Fensi mama ni za živu glavu ne bi izašla ni đubre da baci u trenerci ili bez šminke. Omiljeni rekvizit joj je modni časopis. Fensi mama uvek ume da pronađe vreme za odlazak kod manikira ili kozmetičara, a njena uvek vitka linija i sjajna kondicija odaju njenu posvećenost redovnom vežbanju. Kada ne udešava sebe, fensi mama udešava svoje mališane, koji su uvek od glave do pete obučeni sa stilom. Najgore što možete učiniti fensi mami jeste da njenom detetu za rođendan kupite jeftin sintetički duks.




Mama buntovnica
Ako svi priručnici za roditelje ovog sveta tvrde jedno, ova mama će tvrditi drugo. Mama buntovnica ima stav o svemu, a najviše od svega voli da unosi pometnju među roditelje iznošenjem ideja koje su trenutno nepopularne: ona hvali mlečnu formulu, ne okleva da pljusne dete po guzi, ne daje ni pet para za programe ranog učenja. Dok drugi roditelji insistiraju na specijalnim obrazovnim emisijama za svoje klince, mama buntovnica uživa da zavaljena na kauču sa decom gleda akcione filmove. Dok druge mame seckaju kupus za vitaminsku salatu, mama buntovnica naručuje picu. Mamu buntovnicu najviše živciraju novinski tekstovi o «najnovijim naučnim istraživanjima» i roditelji koji takve tekstove radoznalo gutaju i odmah jure da nova znanja primene na svojim čedima. Omiljeni rekvizit joj je knjiga bapskih receptura za lečenje dečjih bolesti. 





Organska mama
U pitanju je mama koja «prirodnost» stavlja uvek na prvo mesto. Ona preferira porođaj kod kuće bez epidurala, promoviše dojenje, zajedničko spavanje, bebu nosi uz sebe umesto da je vozi u kolicima, koristi samo pelene od tekstila i blage disciplinske mere. Organska mama je posvećena očuvanju životne sredine i štednji energije. Ona provodi sate u samoposluzi čitajući najsitnija slova na proizvodima, i zna koliko je opasan koji od emulgatora u hrani. Ne kupuje ništa što ne može da se reciklira, niti bilo šta što je možda napravljeno u nekoj fabrici u kojoj rade deca. Organska mama upisuje svoje dete u preskup vrtić u kome se deci servira samo organska hrana. Omiljeni rekvizit organske mame su igle za pletenje, kojima izrađuje potpuno «prirodne» portikle i prekrivače. 




Alfa mama
Ova mama najviše na svetu voli da drži sve pod kontrolom. Njena energija može da se poredi jedino sa tornadom. Kuća joj je uvek cakum-pakum, njena deca nikada nigde ne zakasne, a vrata njenog frižidera su prekrivena spiskovima i rasporedima koje alfa mama sa strašću ispisuje i obeležava markerima. Ona je najbolja u obavljanju više zadataka istovremeno, nikada nije umorna i nikada ne ostaje bez entuzijazma. Kada nije u megamarketu, kupujući najbolje proizvode za najmanje novca, ona kreči dečju sobu i vodi uspešan biznis preko Interneta, a istovremeno šije kostime za školsku predstavu. Omiljeni rekvizit alfa mame je rokovnik, ali elektronski, pošto je ona uspešna u svemu, pa i u praćenju najnovijih tehnologija.  





Zapuštena mama
Uvek raščupana, nenašminkana i u trenerci, ova mama svoje neprospavane noći nosi na svom licu čitavog dana. Dok druge mame uskaču u svoje omiljene farmerke par meseci posle porođaja, zapuštena mama ne izlazi iz pantalona u kojima se vratila iz porodilišta. Njena deca odlaze kasno na spavanje jer ne uspeva da ih zauzda, a u školu ne stižu na vreme jer se uspavala. U kući zapuštene mame, moguće je kretati se samo uz preskakanje igračaka, razbacane obuće i kućnih ljubimaca. Sa šporeta može da se iščita celokupan jelovnik od protekle nedelje, a kupatilo je zatrpano praznim ambalažama i ostacima potrošenih sapuna. Omiljeni kućni rekvizit zapuštene mame je šlafrok, a omiljeni rekviziti za odlazak do prodavnice su papilotne i klompe.





Mama takmičar
Za mamu takmičara, njena deca su njen glavni projekat. Ona počinje da radi na razvijanju njihove genijalnosti još dok su joj u stomaku - tako što im pušta muziku Mocarta ili pevanje delfina. Za mamu takmičara, odgajanje deteta je trka sa vremenom, pa je najvažnije od svih pitanja kada je njeno dete-projekat počelo nešto prvi put da radi: da sedi, da hoda, priča, čita, računa... Omiljena aktivnost joj je razgovor sa drugim roditeljima i poređenje njenog deteta sa njihovom decom. Mama takmičar provodi mnogo vremena na Internetu, čitajući o raznim metodama stimulisanja dečjeg mozga i poboljšanju inteligencije. Ona bira samo one igračke koje razvijaju sposobnosti i slikovnice sa slovima i brojevima. Omiljeni rekvizit ove mame je poslednji crtež njenog deteta, za koji je ubeđena da je malo bolje nacrtan nego što bi to uradio Pikaso.

Jovana Papan


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kakva ste vi mama?
12.11.2011 22:39:56   
mamacita
Niti jedna me ova nije opisala, nego sam se nasla pomalo u svakoj. Najvise dodirnih tocaka imam sa Alfa mamom, osim one da mi kuca treba biti cakum - pakum.

(Odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kakva ste vi mama?
12.11.2011 22:43:34   
pincirotvajler
uh,neznam..mislim najviše da sam se našla u slobodnoj..

_____________________________

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

(Odgovor članu mamacita)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kakva ste vi mama?
12.11.2011 22:48:30   
pticica
buntovnica mi je najbliza od navedenih

(Odgovor članu pincirotvajler)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kakva ste vi mama?
12.11.2011 22:51:37   
maryann01
od svake pomalo ali najviše sam se našla u Alfa mami

_____________________________

moj quatro
Josip 20.04.2002. 3350gr 50cm
Viktorija 24.07.2003. 3330gr 50cm
Andrej 27.01.2011.3500gr 52cm
Fran 17.02.2015.3200gr 50cm

(Odgovor članu pticica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kakva ste vi mama?
12.11.2011 23:39:55   
inesica
I ja sam neka kombinacija od svega, najvise slobodna i fudbal...

_____________________________

Ljudi uvijek priželjkuju nekakve promjene, iako ne žele ništa mijenjati.

(Odgovor članu maryann01)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 9:06:28   
modesty blaise
ahahaha....ja sam mix između Fensi i Alfa mame ....user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Sebastian, 01.09.2010

...I believe in pink... I believe in being strong when everything seems to be wrong...I believe in kissing, kissing a lot...I believe that tomorrow is another day...and...I believe in miracles...

(Odgovor članu inesica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 11:04:48   
danery
user posted image user posted image user posted image user posted image ja sam slobodna buntovnica user posted image user posted image



_____________________________

...bejb...our be(a)st.....

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)

(Odgovor članu modesty blaise)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 11:48:39   
jagodicabobica
ja sam bila mama kosacica kada sam malu tek upisala u vrtic....
sada sam svasta pomalo...

< Poruku je uredio jagodicabobica -- 13.11.2011 11:52:01 >

(Odgovor članu danery)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 12:02:03   
Zvonki
Najviše sam se našla u alfa mami. Ali da nisam umorna od svega, to nije istina user posted image I nije baš sve cakum pakum 100% ali trudim se user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´
?/
/?
/ \ Bože, molim Te za strpljenje...I to želim odmah sada!


(Odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 12:30:39   
mayathebee
Bit će da sam velo blagi oblik Alfa mame, samo da još poradim na ivom cakum-pakum! user posted image

_____________________________

IVANO.... mamin i tatin draguljčić 06.01.2011.
ISSA..... mala naša palčica, mamina 'potica! 18.03.2014.

http://www.facebook.com/maja.cancar?ref=tn_tnmn#!/photo.php?v=2720553127823


(Odgovor članu Zvonki)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 13:20:14   
stars777
nešto izeđu helikopter i alfa mame

_____________________________

Matija 28.09.1994.
Ivona 12.06.1999.
Lana 22.08.2010.

(Odgovor članu mayathebee)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kakva ste vi mama?
13.11.2011 16:51:02   
Nika 24052006
IZVORNA PORUKA: modesty blaise

ahahaha....ja sam mix između Fensi i Alfa mame ....user posted image user posted image user posted image


I ja,sa izuzetkom savršene linijeuser posted image

_____________________________

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

(Odgovor članu modesty blaise)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kakva ste vi mama?
14.11.2011 19:44:01   
malizia
ja sam slobodna mama i ništa od ovog drugog .....

(Odgovor članu Nika 24052006)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kakva ste vi mama?
14.11.2011 20:14:12   
Krky
Šta nema zapuštenihuser posted image

_____________________________

MAMA SA 6 ******

(Odgovor članu malizia)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kakva ste vi mama?
14.11.2011 20:19:52   
Krky
Ja sam mix slobodne, buntovnice, imam ponešto i zapuštene (iako nikad raščupana i neuredna, ali redovito u nečem udobnom i klinci ne smiju bit musavi i zmazani). Uz to sam i nezasitna - nikad dosta beba i djece, uvijek može još...

_____________________________

MAMA SA 6 ******

(Odgovor članu malizia)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kakva ste vi mama?
15.11.2011 11:00:20   
mariola
Fensi of korsuser posted image  i alfa naravnouser posted image

_____________________________

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

(Odgovor članu Krky)
Neposredna veza do poruke: 17
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!