|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako izabrati dobru lozinku
2.5.2009 17:57:38   
tikica_69
Odabir kvalitetne lozinke je uvijek aktualna tema u računalnom svijetu, a mnogi korisnici previše često zaboravljaju principe po kojima bi trebali kreirati važne lozinke. Počnimo sa savjetima za čuvanje postojeće lozinke.

Nikada, ali baš nikada nemojte nekome otkriti svoju lozinku, ma tko ta osoba bila. Čak ni pouzdane osobe poput brata, sestre, mate, tate ili supruge neće čuvati tu lozinku kao vi. Administrator sustava na kojem koristite lozinku je također nikada ne mora znati. On je može promijeniti bez da je zna ako mu je nužno steći kontrolu nad vašim podacima.

Osim toga, nemojte zapisivati lozinku, kreirajte lozinku koju možete zapamtiti, te nipošto nemojte nikome slati lozinku elektroničkom porukom.
Prilikom odabira kvalitetne lozinke prvo ćemo navesti ono što se ne bi smjelo raditi. Ne bi trebalo koristiti riječi iz rječnika, osobna imena, korisničko ime, pravo ime korisnika, imena osoba bliskih korisniku. Razlog tome je što će hakeri koji pokušavaju probiti lozinke prvo provjeriti lozinke koristeći rječnike, zatim iskušati osobna imena. Iz istog razloga bi se trebalo suzdržati i od korištenja tih istih riječi s prvim velikim slovom ili s brojem na početku ili na kraju riječi.

Sad smo došli i do smjernica za kreiranje lozinke. Ona mora biti duga barem šest znakova i trebala bi sadržavati slova, brojeve i znakove. Nasumični odabir svega pomalo napravit će odličnu lozinku, ali kao takvu će je malo tko zapamtiti i onda prekršiti pravilo o nepisanju lozinke. Dobro je onda poslužiti se trikovima poput izbacivanja samoglasnika iz riječi, pa takvu riječ koja nije zapisana u nijednom rječniku prekinuti nekim nasumičnim znakom i brojem te se okoristiti velikim i malim slovima, kao na primjer at$mbL.

Valja također imati na umu da nisu sve lozinke jednako važne. Predlažemo da koristite nekoliko lozinki; neku jednostavniju za registraciju na raznorazne forume i druge manje bitne web servise, te nekoliko bolje zaštićenih za važne servise kao što su PayPal, eBay, ili bilo što drugo gdje se barata novcem, brojevima kreditnih kartica ili važnim osobnim te poslovnim informacijama.

Hrvatski korisnici donekle imaju sreću što se koristimo jezikom koji ne govori puno ljudi, pa će i razbijanje lozinki na hrvatskom jeziku biti daleko teže nego onih na engleskom. Većina dostupnih rječnika i alata za probijanje lozinki je orijentirana na engleski jezik koji prevladava na internetu, stoga izbjegavajte engleske riječi pri odabiru svoje lozinke.


_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kako izabrati dobru lozinku
3.5.2009 11:43:42   
koka
user posted image draga na korisnim informacijama user posted image

_____________________________

Idi Ga Mama - klikni me :D
Mila Puže - klikni me :D


(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli odbijati svoju bebu od pelena?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!