|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što kad nemate dovoljno mlijeka?

18.5.2013
Je li za stvaranje mlijeka potrebno nekoliko dana, tjedana ili se nikad neće pojaviti?

image
/11


Brojne majke pitaju gdje je ta tanka linija između strpljenja da se mlijeko počne proizvoditi nakon nekoliko dana, tjedana ili nikad i - gladi vaše bebe?

Majčino mlijeko je najzdravije
- činjenica je koju više nitko ne može osporiti i znaju ju sve sadašnje i buduće majke, dojile one ili ne. Majčino mlijeko ne može se nadomjestiti s nikakvim umjetnim pripravcima, ono je hrana i lijek.
No, što kada se dogodi da majka zbog nekog razloga nema dovoljno mlijeka, a dijete zbog svojeg razvoja zahtjeva sve veće količine.

Mišljenja su brojna. Činjenica je da samo 2,5 posto žena nema dovoljno mlijeka, ali što ako se vi upravo nalazite u toj skupini? Nitko vam to sa sigurnošću neće potvrditi – od doktora, patronažne sestre, vaše majke i prijateljice do članica brojnih udruga koje zagovaraju isključivo dojenje.

Državne statistike govore da samo 13,4 posto majki doji prvih šest mjeseci, što se naziva zlatnim standardom za dojenje, dok čak 50 posto majki odustaje od dojenja u prvih mjesec dana ili uz svoje mlijeko koristi i umjetno mlijeko kao nadohranu.

Samostalna odluka


Pri tome se javljaju brojni problemi, koje je gotovo nemoguće nabrojati u jednom članku, no ono što je najvažnije da novopečene majke shvate jest da one ponekad i nisu krive zašto nemaju mlijeka i da iako su učinile sve što je ljudski moguće da nahrane svoje dijete, pri tome nisu uspjele.

Količina mlijeka često se ne poklapa s potrebama djeteta. Mlijeka je najčešće previše ili premalo, a proizvodnja bi se trebala uravnotežiti u roku nekoliko tjedana. Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme, no što kada je vaše dijete gladno, ne raste i ne dobiva na težini ili što je gore gubi na težini, često i neutješno plače, iako vam je satima bilo na dojci? Činjenica je da niti jedna majka ne želi da njeno dijete bude gladno, da zaostaje u razvoju i da plače jer je gladno.
Zbog toga se brojne majke pitaju gdje je ta tanka linija između strpljenja da se mlijeko počne proizvoditi nakon nekoliko dana, tjedana ili nikad i - gladi vaše bebe?

Odgovor nije jednostavan, no majka će se najbolje osjećati kada samostalno odluči da li će nadohranjivati dijete ili ne. Ne smije biti pritiska okoline da pod svaku cijenu mora dojiti svoje dijete, jer će taj svoj stres prenijeti na dijete. Mora biti svjesna da je dobra i požrtvovna majka bez obzira dojila ona ili ne.

Nikad dosta savjeta


Dobrih savjeta kako postupati dok shvatite da nemate dovoljno mlijeka nikada dovoljno, pa čak kada vam se čini da sve već znate i da ste već sve pročitali i isprobali. Pedijatri i stručnjaci preporučuju da nikako ne odustajete od dojenja, stoga ako je ikako moguće, isprobajte preporučene tehnike kako bi vaše dijete uživalo u blagodati koje mu vi možete priuštiti.

  • Što više dojite više će se mlijeka proizvoditi – praksa pokazuje da je tako kod većine žena. Ukoliko imate premalo mlijeka nastojite čim više dojiti svoje dijete
  • Stavite dijete u dobar položaj – ukoliko dijete nije u dobrom položaju, moguće je da neće moći sisati i stimulirati vaše bradavice, a s time i proizvodnju mlijeka
  • Dojite na obje dojke – svaki puta kada dojite dijete, ponudite mu obje dojke u ravnomjernom vremenskom razmaku. Neki preporučuju koliko minuta da dojite po dojci, no mi na vama ostavljamo da prosudite
  • Odmarajte s bebom nekoliko dana – ukoliko je moguće, nekoliko dana provedite s bebom u krevetu, odmarajući i dojeći ju, kako bi se stvorila povezanost, a što bi moglo potaknuti i proizvodnju mlijeka.
  • Izbjegavajte bočice s klasičnom dudom – u posljednje vrijeme proizvode se bočice s nastavkom za hranjenje koji je više sličan vašoj bradavici.
  • Masaža dojke – kružno masirajte dojku od perifernog djela prema sredini
  • Oblozi – prije dojenja stavite topli oblog kako bi se dojka još više opustila
  • Terapija – postoji terapija oksitocinskim sprejem, ali pod uvjetom da niti jedan drugi postupak nije dao rezultate
  • Ljubav – iako ne znači da vi ne volite svoje dijete ako nemate dovoljno mlijeka, dokazano je da majke koje su opuštenije i bliže s djetetom proizvode više mlijeka
  • Motivacija – liječnici preporučuju da se za dojenje djeteta trebate pripremati za vrijeme trudnoće, odnosno da će smirena i sretna majka lakše proizvoditi mlijeko od one zabrinute i pod stresom


Majčinim mlijekom – kroz krizu


Gospodarska kriza može biti jedan od poticaja za što duže dojenje. Da se krivo ne shvati, svaka majka sigurno bi se odrekla svega samo da njeno dijete bude sito i zdravo, no činjenica ostaje, da osim što je majčino mlijeko najzdravije – besplatno je! Sigurno ćete u šest mjeseci koliko možete besplatno dojiti – uštediti, i sebi ili djetetu priuštiti neku drugu stvar koja je potrebna.
Osim toga, nećete se po noći morati dizati po bočicu, nema sterilizacije, hlađenja i grijanja pripravaka itd...

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kućni ured - inkubator ženskog poduzetništva
Iako više od 90% poduzetnica radi iz kućnih ureda, država ne prepoznaje njihove potrebe. Zbog toga mreža Women in Adria ...
6
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!